Știri ITPCRSS PaginaDeMedia

China are propriul sistem de operare si incearca sa scape de Windows

Sistemele de operare fabricate in China au incercat mereu sa rupa gura targului, dar nu au reusit. De aceasta data, un sistem bazat pe Linux incearca sa incheie dominatia Windows pe teritoriul tarii. UOS, sau pe numele complet, Unified Operating System, a stabilit un nou record personal odata cu lansarea din luna Ianuarie. Sistemul de opearare creat de Union Tech booteaza in doar 30 de secunde pe chip-uri de PC fabricate in China.

Acesta reprezinta un pas important si pentru companiile tech din China care incearca sa devina cat mai independente. Eforturile facute de ZTE si Huawei se vad cu ochiul liber. Cei din urma au fost atat de dependenti de Android incat intampina dificultati foarte mari in vanzarea telefoanelor fara serviciile Google.

Situatia internationala din acest moment a obligat oarecum China sa isi creeze propria infrastructura software, pentru a nu fi blocata de Statele Unite. Sistemul de operare dezvoltat de Union Tech insumeaza mai putin de 1% din piata, insa managerul companiei preconizeaza o crestere spre 20%, poate chiar 30% in viitor.

Integrarea componentelor hardware produse in China, pentru China, ar putea reprezenta cea mai mare victorie a Union Tech. Chiar daca chip-urile chinezesti nu sunt atat de sofisticate si puternice precum componentele produse de firmele americane, Union Tech a lucrat indeaproape cu firme locale precum Loongson si Sunway pentru a facilita o dezvoltare graduala. De asemenea, se doreste inlocuirea tuturor echipamentelor de provenienta straina din birourile guvernului chinez, iar acest proces este in plina desfasurare. Se pare ca este un plan pe trei ani care pare sa mearga bine pentru chinezi.

Deepin Linux China
Asa arata App Drawer-ul in Deepin

Ce reprezinta UOS pentru China?

UOS are la baza un alt sistem de operare Made in China. Este vorba despre Deepin; cea mai celebra dristributie de Linux din tara. Union Tech chiar a inceput un parteneriat cu Wuhan Deepin Technology pentru a dezvolta noul sistem. Intr-un final, a cumparat drepturile asupra Deepin, iar fondatorul companiei, Liu Wehnan, a devenit manager general al Union Tech.

Liu are o experienta vasta in dezvoltarea sistemelor de operare. Acesta a inceput lucrul la Deepin acum un deceniu, iar in 2011 acesta a fost lansat pentru prima oara, avand un numar impresionant de fani.

Deepin este foarte atractiv pentru cei care doresc sa faca trecerea la Linux deoarece are o interfata foarte intuitiva si poate, prea asemanatoare cu macOS. De asemenea, a imprumutat si notificarile si interfata de setari de la Android. Pentru a completa salata, ca dressing, foloseste un buton de Start foarte similar cu cel de pe Windows.

UOS App Store
UOS AppStore

Deepin are si propriul magazin de aplicatii de unde utilizatorii pot descarca aplicatii populare de Linux. Acest magazin a fost insa o sursa de controverse atunci cand utilizatorii au descoperit faptul ca acesta colecteaza si trimite date catre CNZZ, o companie specializata pe analiza pietei din China.

Cateva prezentari ale UOS arata scot la iveala similaritatile cu Deepin. Asta va ajuta la popularizarea sistemului, mai ales ca si guvernul va adopta acest OS in curand. Liu spunea ca in 2014, China a ratat sansa de a scapa permanent de Windows, atunci cand XP si-a incheiat ciclul de viata. Dar pe atunci, conditiile nu erau atat de rele, deci schimbarea nu era o necesitate.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button