Știri ITTECH

China ar putea acorda amenzi de miliarde de dolari producătorilor de RAM

Ați vrut să cumpărați un PC nou în ultima vreme și v-a făcut cu ochiul acel DDR4? V-ați uitat la preț și v-ați dat seama că va trebui să vindeți un rinichi pentru 16GB de RAM care acum trei ani nu costau nici cât o splină? Nu sunteți singurii.

Prețul la RAM a crescut imens în ultimii doi ani, și nu doar pentru PC. Tot RAM-ul s-a scumpit, iar cei care simt și mai mult această ridicare a prețului sunt producătorii de telefoane mobile. Iar nicăieri nu veți găsi o concentrație mai mare de astfel de producători decât în China. Așa că la cererea lor colectivă, autoritățile națiunii au inițiat o investigație.

Pe parcursul ultimelor luni au fost întruniri cu reprezentanți ai Samsung și Micron, care alături de SK Hynix controlează 90% din piața de memorie. Acești producători în acest moment cooperează cu autoritățile, care au început să facă vizite la sediile lor.

Evident, investigația progresează, iar în cazul în care autoritățile găsesc vreo urmă de conspirație pentru a manipula prețul, cele trei companii se pot trezi cu amenzi care variază între 800 de milioane de dolari și 8 miliarde de dolari. Nu în total, ci fiecare în parte. Suma poate că pare imensă, dar merită menționat că doar producătorii din China au importat RAM anul trecut în valoare de aproape 89 de miliarde de dolari.

Valoarea amenzilor probabil nu va fi o problemă pentru Samsung, SK Hynix și Micron, dar ar putea duce la atenție sporită din partea mai multor guverne, mai multe amenzi, mai multă bătaie de cap, și poate prin anul 2019, la prețuri de RAM ceva mai mici. Probabil nu vor reveni la normalitate până prin 2020… când deja vom trece la DDR5.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button