Business

De ce ar trebui să îți pese că în China s-a renunțat la politica zero-Covid

Ce înseamnă asta pentru economia globală și cum mă influențează pe mine și pe tine

Timp de trei ani de zile de când a început toată nebunia asta cu pandemia, cetățenii din China au fost ținuți într-un regim similar celui de pușcărie. Ce-i drept, câteva zeci sau sute de milioane de îmbolnăviri ar fi dus la câteva zeci de milioane (dacă nu cumva sute de milioane) de spitalizări, iar sistemul medical ar fi sucombat – cel mai probabil asta s-a și întâmplat având în vedere imaginile brutale de la finalul lui 2022, de când Partidul a renunțat la politica zero-Covid. Dar după șocul inițial al răspândirii în masă a virusului și odată cu accesul la vaccinurile occidentale și obținerea unei oarecare imunități de masă, probabil vom avea o nebunie a cumpărăturilor și a călătoriilor din partea chinezilor așa cum nu am mai experimentat până acum. Deja avem o confirmare în acest sens, milioane de chinezi au luat cu asalt magazinele săptămâna trecută cu ocazia sărbătoririi Anului Nou Chinezesc.

Din partea statului chinez au venit stimulente pentru afaceri și vor urma probabil și pentru piața imobiliară, ceea ce se traduce într-o creștere economică importantă pentru acest an pentru China. Dar ce impact va avea această creștere pentru restul lumii? În primul rând, veselia asta a cumpărătorului chinez va duce la o creștere importantă a prețurilor la materii prime – avem deja asta de la începutul anului, prețul minereului de fier a crescut cu 40%, cel al cuprului și al petrolului cu aproximativ 20% de la începutul anului. Creșteri mari vor fi și la alimente – tot ce ține de industria HORECA va avea de câștigat. Similar cu ce s-a întâmplat în restul lumii, revenirea turiștilor chinezi va dinamita la propriu turismul – avem deja o creștere de 540% a rezervărilor făcute față de anul trecut conform unui agenții de turism preluat de CNN

Toate aceste cheltuieli vor duce cu siguranță la creșterea inflației la nivel global tocmai când lupta cu inflația este toi. Un nou puseu inflaționist nu poate decât să ducă la menținerea ratelor ridicate de dobândă (dacă nu chiar la majorarea în continuare a acestora) pentru o perioadă mai lungă de timp. Pe de altă parte, sumele cheltuite de chinezi se vor traduce în creșterea de bunuri și servicii livrate de restul lumii – tehnologie, alimente, produse de lux etc cu impact direct asupra creșterii economice a economiilor acestora. 

Deci, care va fi concret efectul renunțării la politica zero-Covid în China? pentru mine și pentru tine, în primul rând va crește prețul petrolului și al altor materii prime, deci vor crește iarăși prețurile materialelor de construcție, a tuturor bunurilor și serviciilor, deci toate aceste scumpiri pe care le vedem lună de lună nu vor înceta. Din contră. Dobânzile nu vor scădea prea curând, deci ratele la credite vor rămâne ridicate o perioadă mai lungă decât se anticipa. Iar dacă nu vei ține pasul cu creșterea salariului, singura șansă pentru ca să nu îți scadă puterea de cumpărare este obținerea de randamente bune din investiții.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button