Tech&ITRSS PaginaDeMedia

China a amendat Alibaba cu 2.8 miliarde de dolari

Autoritățile chineze au amendat Alibaba cu 2.8 miliarde de dolari în urma unei investigații anti-trust care a urmărit tacticile de monopol ale companiei. Ancheta a fost lansată în luna Decembrie și a vizat modul în care gigantul comerțului chinezesc își desfășoară afacerile; în special modul în care obligă unii comercianți să vândă exclusiv pe site-uri proprii, precum AliExpress. Concluzia acestei anchete a fost aceea că Alibaba a eliminat și a restricționat accesul altor firme competitoare în țară și a ținut pe loc inovația în sectorul de comerț online.

În urma acestei concluzii, autoritatea de reglementare care a condus ancheta a scris și o amendă de 2.8 miliarde de dolari conform legii anti-monpol din China. Această suma înseamnă 4% din venitul anual din China al companiei. În plus, Alibaba va trebui să oprească orice tactică ilegală pentru a evita și alte penalizări. Conform celor de la New York Times, deși amenda este foarte mare, nu va pune finanțele companiei în pericol.

Aceasta este cea mai mare amendă pe care China o aplică unei firme într-un caz anti-trust, recordul fiind deținut de Qualcomm care a încasat în 2015 o notă de plată de 975 de milioane de dolari. Într-o declarație către New York Times, reprezentanții Alibaba au spus că vor accepta penalizarea și vor face tot posibilul pentru „a-și îndeplini cât mai bine responsabilitățile sociale„.

China începe să stea cu ochii pe giganții tech

Încă de pe anul trecut, China a fost cu ochii în patru când vine vorba de companiile mari din industria tech. Se pare că afacerea lui Jack Ma a devenit o țintă principala a statului chinez după ce afaceristul a numit băncile naționale „case de amanet deținute de stat” deoarece acestea acordau credite inutile într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Mai mult de atât, miliardarul și-a creat un fel de echipă de intervenție care să lupte legal cu tot felul de autorități de reglementare.

Mi se pare cumva fascinant că tocmai China a început să dea amenzi, mai ales că este vorba despre o companie imensă de pe teren propriu. Alibaba este una dintre cele mai mari companii din țară, dar se pare că această poziție favorabilă nu a ferit Amazon-ul Asiei de Est de investigații și amenzi.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button