GamingPCTECH

Cherry Viola – Pentru ca o tastatura ieftina nu trebuie neaparat sa fie proasta

Cand vorbim de tastaturi de gaming mecanice, numele Cherry este foarte recunoscut de multi oameni. Aceasta companie produce unele dintre cele mai folosite switch-uri mecanice pentru tastaturi din lume, acestea fiind usor de gasit in mai toate modelele scumpe. De aici s-a insamantat in capul cumparatorilor, faptul ca o tastatura mecanica buna este scumpa, dar asa sa fie oare?

Noile switch-uri Cherry Viola isi doresc sa raspunda acestei preconceptii, oferind o solutie mecanica celor cu bugete reduse. Duse vor fi zilele in care o tastatura mecanica buna incepe de la 400 de lei in sus, iar sub acest pret nu gasim decat producatori mai mici cu produse mai slabe precum Marvo, Red Dragon sau alte bazaconii chinezesti. Si sa nu uitam de incercarea de switch-uri semi-mecanice de la Razer care sunt o gluma proasta asupra tastaturilor mecanice serioase.

De ce ai vrea o tastatura mecanica?

Stiu, stiu… unii dintre voi considerati ca tastaturile mecanice sunt „naspa” si ca oricum sunt niste mizerii zgomotoase, dar cred ca vreti sa ma ascultati putin cand zic anumite chestii. Tastaturile mecanice si implicit tehnologia din spatele acestora, sunt facute sa reziste pe perioade mult mai lungi, oferind in acelasi timp si un confort sporit in momentul utilizarii si performanta mai mare, insa aceasta combinatie fericita vine cu pretul ei. Acesta este si motivul pentru care cele mai scumpe tastaturi de pe piata sunt mecanice, iar dupa cum umbla vorba: „Once you go mechanical, you never go back!”

„Am dat 150 de lei pe o mecanica si se simte nasol. Ce tot minti acolo?” – Ei bine, aia nu este chiar tastatura mecanica, ci doar o jucarie chinezeasca care vrea sa imite feeling-ul oferit de o astfel de tastatura. Cand vorbesc de calitate, Cherry este primul nume care-mi vine in minte si in acelasi timp este sinonim cu termenul de tastatura mecanica. Tocmai de asta ar trebui sa ne bucure, pe toti, faptul ca un nume atat de mare s-a hotarat sa creeze un produs pentru cei mai putin cheltuitori dintre noi.

Ce sunt aceste Cherry Viola?

Dupa cum a spus chiar un reprezentat al producatorului german, „aceste switch-uri au inlocuit cu succes produse entry-level precum tastaturile cu membrana, multumita unui design simplu, unei caracteristici unice si a unui nou sistem de contact.”

Noul mecanism de contact „V-Shape” foloseste un design minimalist care nu are nevoie de suduri pe un PCB, ceea ce ne va asigura ca preturile raman cat mai mici. Este fabricat in mare parte din plastic, deci si asta este un factor important, dar ofera si un design hot-swap, ceea ce inseamna ca fiecare switch in parte poate fi inlocuit fara sa mai fie nevoie de suduri.

Switch-urile Cherry MX sunt categorisite dupa modul de actiune: liniar, clicky sau tactil. Fiecare dintre aceste trei categorii sunt diferentiate prin zgomotul si senzatia pe care o ofera, astfel vei avea liberatea de a alege ce ti se pare mai potrivit pentru tine. Insa switch-urile Cherry Viola sunt ceva mai speciale; ofera ceea ce compania numeste „CrossLinear travel” care nu prea se incadreaza in niciuna dintre categoriile de mai sus.

Se pare ca aceasta noua tehnologie necesita o forta de 45cN pana la primii 2mm de tasta, iar pentru a atinge „fundul” tastaturii la 4mm este nevoie de 75cN. Traducere pentru toata lumea, noile switch-uri nu vin sa schimbe formula de baza a tastaturilor ieftine, ci ofera cam acelasi feeling, insa cu o tehnologie mai solida in spate si posibilitati de personalizare mai mari. Asta inseamna ca daca esti una dintre creaturile rusinoase care prefera o tastatura cu membrana, noile switch-uri de la Cherry sunt treapta perfecta catre o lume plina de click-uri zgomotoase si gloria unui sistem mecanic solid.

Articole asemanatoare

Back to top button