ȘtiriȘtiințăTech&IT

ChatGpt are o Sora, model AI care poate crea imagini video din instrucțiuni text

OpenAi mai face un pas către crearea inteligenței artificiale generale (AGI)

OpenAI, creatorul ChatGpt, a anunțat Sora, un ”Model AI care poate crea scene realiste și imaginative din instrucțiuni text”. În timp ce marii giganți ai tehnologiei, precum Google și Meta, au demonstrat tehnologii similare în trecut, OpenAI a mers mult înainte în ceea ce privește calitatea.

Sora este accesibilă pentru echipele de testare în scopul evaluării zonelor critice pentru riscuri sau daune, precum și pentru artiști vizuali, designeri și cineaști. Feedback-ul acestora din urmă are ca scop îmbunătățirea modelului AI pentru profesioniștii din domeniul creativ. OpenAI pare că se gândește la un instrument de generare de clipuri video la cerere, așa cum ChatGpt este un serviciu de text la cerere.

Clip video creat de OpenAI cu Sora.

Care sunt principalelele caracteristici ale Sora, potrivit OpenAI

  • Înțelegerea avansată a limbajului: Modelul are o înțelegere profundă a limbajului, permițându-i să interpreteze precis instrucțiunile și să genereze personaje expresive și emoționante.
  • Capacitatea de a genera videoclipuri: Sora poate genera întregi videoclipuri sau poate extinde videoclipurile existente, menținând coerența subiectului chiar și atunci când acesta dispare temporar din cadru.
  • Arhitectura de tip transformer: Similar cu modelele GPT, Sora folosește o arhitectură transformer, ceea ce îi conferă performanțe de scalare superioare.
  • Reprezentare prin „patch-uri”: Videoclipurile și imaginile sunt reprezentate ca o colecție de unități mai mici de date, numite „patch-uri”, similare cu tokenurile în GPT, permițând antrenarea pe o gamă largă de date vizuale.
  • Bazată pe cercetarea anterioară: Sora se bazează pe cercetările efectuate pentru DALL-E și modelele GPT, utilizând tehnici precum recaptioning (generarea de noi descrieri) pentru a urma mai fidel instrucțiunile textuale în videoclipurile generate.
  • Posibilitatea de animare a imaginilor statice: Modelul poate lua o imagine statică existentă și genera un videoclip animat din aceasta, acordând atenție detaliilor.
  • Extinderea sau completarea videoclipurilor existente: Sora poate extinde videoclipuri existente sau completa cadre lipsă.

Ca un exemplu al ”puterii” Sora, la cererea vlogerului MrBeast, în comentarii la anunțul lansării modelului pe X, Sam Altman a postat un clip conform descrierii. Destul de impresionant!

Ce măsuri de securitate ia OpenAI pentru Sora

OpenAI intenționează să includă metadate C2PA (Coalition for Content Provenance and Authenticity) în videoclipurile generate. Aceasta este o inițiativă care vizează combaterea dezinformării și a conținutului înșelător, oferind un fel de „amprentă digitală” care să identifice sursa și autenticitatea conținutului digital.

Prin includerea acestor metadate, videoclipurile generate de Sora vor putea fi marcate în mod clar ca fiind create de OpenAI, oferind transparență cu privire la originea lor și ajutând la distingerea între conținutul generat artificial și cel real. Aceasta face parte din eforturile OpenAI de a asigura utilizarea responsabilă și etică a tehnologiilor AI.

Ar trebui să ne fie teamă de Sora?

Chiar dacă Sora le dă fiori ”videografilor” (vezi clipul lui Marques Brownlee pe această temă), la fel cum o face ChatGpt pentru jurnaliști, realitatea este că nici cel mai avansat serviciu cu AI din prezent nu poate înlocui un om. Acest tip de servicii sunt în mod esențial unelte create pentru a îmbunătăți productivitatea oamenilor, dar accept că subiectul rămâne unul controversat.

Chiar companiile de tehnologie, inclusiv OpenAI, alimentează aceste frici ale publicului larg, mai ales ale celui mai puțin tehnic sau care n-a venit în contact direct cu modelele AI. În finalul prezentării Sora, OpenAi spune că acesta ”reprezintă o bază pentru modelele care pot înțelege și simula lumea reală, contribuind la progresul către obținerea inteligenței artificiale generale (AGI).”

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button