Tech&ITȘtiriTECH

ChatGPT va memora mai multe date personale în folosul tău. Avantaje și dezavantaje

Cum poate controla utilizatorul noua funcție a lui ChatGPT

ChatGPT, cel mai cunoscut model mare de limbaj, dezvoltat de OpenAI, va fi echipat cu o memorie îmbunătățită a anunțat, pe 13 februarie, start-up-ul de inteligență artificială din San Francisco. Deocamdată funcția va fi implementată pentru o mică parte dintre utilizatorii ChatGPT free și Plus, pentru a-i fi evaluată utilitatea.

Opțiunea schimbă modul în care modelul mare de limbaj al OpenAI interacționează cu utilizatorii, permițându-i să rețină informații din conversațiile anterioare și să le utilizeze în conversațiile viitoare. Această caracteristică este concepută pentru a îmbogăți experiența utilizatorilor, făcând chatbotul mai personalizat și conștient de context.

Cum folosește ChatGPT datele personale

OpenAi folosește un exemplu clar pentru a prezenta schimbarea prin care trece chatbot-ul. Dacă un utilizator vorbește despre fiica sa, Lina, menționând vârsta ei și interesele, ChatGPT poate stoca aceste informații pentru interacțiuni viitoare. Acest lucru înseamnă că atunci când utilizatorul solicită crearea unei felicitări cu ocazia zilei de naștere a Linei, ChatGPT poate crea una care nu este doar personalizată cu numele și vârsta ei, dar care ține cont și de preferințelor ei, cum ar fi meduzele roz, făcând ”cadoul” mai personalizat.

ChatGpt control functie memorie
sursa OpenAI

Cu fiecare conversație, ChatGPT învață și extrage informații relevante, care îl pot ajuta să ofere răspunsuri mai personalizate și mai contextuale în viitor. Acest proces de învățare continuă permite chatbotului să devină mai eficient și mai adaptabil la nevoile și preferințele specifice ale fiecărui utilizator.

Chatbotul nu își va „aminti” informațiile în contextul unei singure discuții, ci va avea capacitatea de a accesa și a integra cunoștințele dobândite din multiple conversații anterioare. De exemplu, dacă în conversații separate menționezi că îți place muzica rock și că ești doctor, ChatGPT poate folosi aceste bucăți de informații combinate în conversațiile viitoare, pentru a face sugestii sau a răspunde la întrebări într-un mod care reflectă ambele aspecte ale personalității și intereselor tale.

Această îmbunătățire poziționează ChatGPT ca un concurent important în domeniul asistenților digitali automatizați, rivalizând cu servicii existente precum Siri de la Apple și Alexa de la Amazon. Cea mai recentă caracteristică de memorie permite chatbotului să acceseze un depozit mai larg și mai detaliat de informații despre utilizatori, facilitând astfel conversațiile mai coerente și contextual mai relevante.

Cum poate controla utilizatorul noua funcție a lui ChatGPT

  • Funcția de memorarea a datelor utilizatorului poate fi dezactivată în orice moment din setări;
  • Poți șterge din ChatGPT amintiri specifice ”bucată cu bucată” sau poți șterge toate amintirile în bloc din setări;
  • Utilizatorul poate întreba ChatGPT ce informații a memorat, având o perspectivă asupra datelor pe care le deține ChatGPT despre el / ea, permițându-i să gestioneze mai bine interacțiunea;
  • Poți cere ChatGPT să uite informații specifice pe care le-a memorat anterior. Acțiunea poate fi realizată conversațional, prin simpla exprimare a dorinței ca anumite date să fie eliminate din memoria ChatGPT, sau prin accesarea setărilor pentru a șterge amintiri specifice sau chiar toate amintirile.
  • Ai și opțiunea de a folosi chat-ul temporar. Conversațiile temporare nu sunt memorate și nici nu sunt folosite pentru a antrena modelele de limbaj, oferind o opțiune pentru interacțiuni complet private și fără urmări.

Abordarea OpenAI în dezvoltarea funcției de memorie se bazează pe capacitatea modelului de inteligență artificială de a identifica și a salva în mod independent informațiile pe care le consideră relevante pentru conversațiile care vor urma. Utilizatorul are flexibilitatea de a instrui în mod explicit chatbotul să rețină sau să uite detalii specifice, să întrebe despre amintirile stocate sau să dezactiveze complet caracteristica de memorie, oferind un grad de control asupra schimbului de informații.

Introducerea unui sistem de memorie separat pentru detalii personale poate ridica suspiciuni legate de confidențialitate. Cu toate acestea, OpenAI susține că practicile sale sunt în concordanță cu metodele comune de stocare a datelor utilizate de motoarele de căutare și browsere, care păstrează istoricul activităților utilizatorilor.

Pe măsură ce ChatGPT devine mai complex va oferi rezultate mai corecte și mai personalizate pentru utilizatori, dar totodată poate deveni și un pericol pentru confidențialitate. Unele companii au decis deja să restricționeze sau să interzică utilizarea ChatGPT și a altor instrumente bazate pe inteligență artificială generativă, din motive de confidențialitate și securitate a datelor. Printre entitățile care au impus restricții asupra utilizării ChatGpt se numără: Apple, Samsung, Verizon, JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, CityGroup, Deutche Bank, Amazon și Spotify.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button