Încă de când a apărut pe internet la finalul anului trecut, ChatGPT a făcut senzație. Știe să îți răspundă la mai toate întrebările pe care le ai, poate să vorbească mai multe limbi (inclusiv româna) și poate să compună texte originale sau poezii în doar câteva secunde.
Și fix această ultimă caracteristică a ChatGPT impune probleme pentru multe unități școlare din lume. De la apariția acestui AI pe internet, tot mai mulți studenți de la tot felul de universități din lume au început să se folosească intens de el. Brusc, multele ore necesare scrisului de referate mari de sute de cuvinte despre subiecte complexe s-au transformat în câteva zeci de secunde de așteptare cât timp ChatGPT generează de la zero întregul text.
Iar asta a împins mai multe universități din lume să interzică complet folosirea programului. Mai mult, studenților care sunt prinși li se va aplica același tratament ca în cazul plagiatului, ceea ce este destul de grav. Universitatea din Hong-Kong este cel mai recent nume pe lista instituțiilor care au interzis ChatGPT, conform publicației GizChina.
Cel mai interesant aspect mi se pare felul în care profesorii universității chineze se vor asigura că elevii lor nu se folosesc de AI pentru temele de acasă. Conform unui reprezentant, profesorii vor putea crește frecvența testelor de la clasă, vor putea asculta oral elevii atunci când suspectează că lucrarea lor a fost scrisă de AI și studenților le pot fi solicitate materialele auxiliare cu ajutorul cărora au scris textul respectiv.
Desigur, asta este o soluție temporară la o problemă care va exista de-acum încolo. Într-o lume ideală, trebuie găsită o variantă prin care studenții se pot folosi de puterile extraordinare de căutare ale ChatGPT, fără capabilitățile acestuia de a crea lucrări de la zero. Interesant este că, conform unui studiu citat de aceeași sursă, din 1.000 de studenți, 89% recunosc că au folosit programul pentru a le face temele în locul lor.