PC

Charles Thacker, unul din creatorii PC-ului modern, s-a stins din viață

Am nefericita datorie de a vă informa că unul din arhitecții sistemelor de calcul moderne s-a stins din viață. Charles P. Thacker a murit în ziua de 12 iunie, la vârsta de 74 de ani, ca urmare a unei boli.

Thacker s-a născut pe 26 februarie 1943, în orașul Pasadena, din statul California, SUA. A fost absolvent al universității California Berkeley, în 1967, unde a lucrat la o implementare a unui sistem primitiv de time-sharing, prin care timp de procesare pe sistemul de calcul central al instituției putea fi închiriat companiilor doritoare.

De la începutul anilor ’70, Thacker a lucrat la Xerox, unde s-a aflat la cârma unui proiect pentru dezvoltarea unui nou tip de sistem de calcul, în cadrul grupului PARC din Palo Alto. Aici, el a fost designer pentru hardware-ul unui PC care a demonstrat de ce poate fi în stare un calculator cu adevărat.

Deși a fost construit în 1973, înainte ca Microsoft sau Apple măcar să existe, da barem să producă PC-uri și sisteme de operare, Xerox Alto avea o interfață grafică, un mouse, avea până și o conexiune Ethernet, la a cărei proiectare Thacker a avut o contribuție însemnată.

PC-ul Xerox Alto era construit înainte ca ideea de procesor central să existe, find compus din plăci de logică menite să îndeplinească funcții ce acum sunt înfăptuite de câțiva micrometri pătrați de pe un procesor. Iar pe acele plăci de logică putea fi găsit și i3101, un chip de memorie, primul produs al unei companii înființate recent, ce se numea Intel.

Puteți vedea mai jos și o reclamă a sistemului, în care este demonstrată interfața sa grafică. Poate că vi se pare a fi destul de standard, dar țineți cont că în 1973 multe PC-uri nu aveau nici măcar monitoare sau tastaturi, dar barem o interfață grafică și mouse. Abia un deceniu mai târziu, sisteme ca Amiga sau Macintosh au început să implementeze conceptul de interfață grafică. Din păcate Xerox nu a comercializată acest sistem, conducerea companiei fiind incapabilă să vadă în ce direcție se mișca tehnologia, piața și civilizația umană în general.

Munca lui Charles Thacker însă nu se rezumă doar la sistemul Xerox Alto. La Microsoft, el a pus bazele primei tablete Microsoft, cea din 2002, pe baza cunoștințelor pe care le avea din vremea sa la PARC, unde a fost coleg cu Alan Kay (pionier al interfeței grafice și om care în 1968 a proiectat primul PC-tabletă, Dynabook)

De-a lungul carierei sale a primit numeroase titluri prestigioase, inclusiv premiul A.M Turing, pentru anul 2009. Premiul i-a fost acordat pentru pionieratul în designul și construcția primului PC modern, a LAN-ului, a stațiilor de lucru cu procesoare multiple, a tabletelor și a protocoalelor de coerență pentru cache-ul de snooping.

[ACM] 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button