TECHRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

CERN va construi un succesor imens pentru LHC

Pregătiți-vă pentru demenți conspriativi

În urmă cu 12 ani, când urma să înceapă primele teste ale LHC-ului celor de la CERN, găseai la fiecare pas „experți”. Indivizi care n-ar fi în stare să descifreze formula pentru calcularea accelerației ce se perindau pe la fiecare canal de televiziune, spunând cum LHC-ul va sfârși lumea.

Cum va crea găuri negre care vor devora pământul, folosind animații făcute în Paint care demonstrau „clar” conceptul „100% sigur”. Cum diavolul urma să iasă prin poarta circulară, care era de fapt o pentagramă. Știți voi, era o paradă nesfârșită a idioților. Dar era o paradă limitată în mare parte la televizor.

Prin 2008, încă mai aveai nevoie de trei neuroni funcționali să folosești internetul, smartphone-urile fiind ceva relativ nou și neprietenos cu cei care suferă de analfabetism tehnologic. Dar acum asta nu mai este o problemă, după cum au relevat pandemia recentă, tehnologia 5G și conceptul că rasismul ar putea fi rău.

Așa că pregătiți-vă pentru un nou val de demență, pentru că CERN a dezvăluit un plan de a construi un accelerator de particule colosal. Unul cu o circumferință de 100 de kilometri, aproape de patru ori mai mare ca Large Hadron Collider-ul nostru contemporan.

Noua instalație se va numi Future Circular Collider și este gândit să dezvăluie secretele fundamentale ale realității prin izbirea particulelor sub-atomice. Prețul pentru această instalație este de 23 de miliarde de dolari, iar CERN nu și-l va putea permite pe cont propriu, motiv pentru care va avea nevoie de finanțare de la nivel global. Și înainte să spuneți: „La ce e bun ceva ce ne-ar permite să schimbăm fundamental înțelegerea realității și pășim într-o nouă eră a umanității, dacă are un preț mai mic decât va plăti Facebook pe cine știe ce aplicație care îți face câinele să arate ca o pisică și îți vinde datele oricui?”… cred că înțelegeți ideea.

Construcția la FCC va începe cel târziu în 2038, așa că vor mai trece câteva decenii până ce va fi gata, un semn că savanții sunt foarte optimiști despre șansele civilizației de a supraviețui secolul acesta. Poate până atunci se va schimba ceva în bine și cu populația generală. Poate nu va trebui să scriu articole din buncărul anti-solar despre cum FCC-ul nu-l va invoca pe Cyber-Satana, în timp ce oameni care știu să comunice doar în meme-uri îmi spun ceva indescifrabil cu multă îngâmfare.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button