PCȘtiri ITTECH

Cererea de HDD-uri va scădea cu mult într-un an

Acum că pe piață au început să apară SSD-uri QLC, ce oferă stocare multă la prețuri mici și cu un nivel de performanță ce poate fi mai bun ca un HDD dacă există pe acolo ceva cache SLC, s-a ivit o întrebare importantă. Cine va mai cumpăra HDD-uri?

Răspunsul este destul de logic, centrele de date și oameni care vor să aibă mai bine de 4TB de spațiu de stocare pentru un preț ce nu începe cu o mână și se termină cu un rinichi. Dar pentru publicul larg, pentru cea mai mare parte din populație, un HDD nu mai pare să fie chiar atât de necesar. Motiv pentru care Nidec, cel mai mare producător de motoare pentru HDD-uri din lume, estimează că cererea va scădea aceste medii de stocare să scadă cu 50% pe parcursul următorului an.

Compania deja a înregistrat o scădere de 43% a vânzărilor între 2010 și 2018, iar în această perioadă SSD-urile încă mai costau un picior pentru mult timp. Dar pentru 2020 se estimează că cererea va scădea de la aproximativ 290 de milioane de unități. Pentru ceva context, estimarea inițială pentru anul 2019 era de 356 de milioane, ce în sine a scăzut la 309 milioane. Iar pentru și mai mult context, în 2010 cererea era de 650 de milioane de unități. Iar asta acoperă toate tipurile de HDD.

Pe segmentul de PC, se estimează că cererea va scădea de la 124 de milioane de unități, cât era în 2018, la numai 65 de milioane până la sfârșitul anului. Totuși, există un segment unde HDD-urile vor continua să crească în popularitate, cel al mediilor de stocare externă. Desigur, și pentru centrele de date vor crește în popularitate, pentru că nu e de parcă lumea încarcă pe internet mai puține poze cu pisici în ultima vreme.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button