TECH

Cum arată noul centru de cercetare HUAWEI din Helsinki

Zilele trecute am avut ocazia să tragem o fugă aici, aproape, în Finlanda, pentru a asista la inaugurarea unui nou centru de cercetare HUAWEI în Europa. Amplasat strategic în Helsinki, capitala (și unul din puținele orașe mari ale)  Finlandei, centrul de cercetare are ca obiectiv studiul atleților, dar și al persoanelor fără pregătire specială, în timpul activităților fizice, pentru dezvoltarea și rafinarea algoritmilor din aplicațiile de sănătate și sport din dispozitivele HUAWEI.

După două zboruri, din care primul ceva mai lung pentru evitarea zonei de conflict armat, am aterizat pe aeroportul din Helsinki pe la 8:30 seara. A doua zi  am beneficiat de un tur ghidat, în timpul căruia am aflat lucruri extrem de interesante despre țara de origine a lui Moș Crăciun. A urmat apoi vizita la noul centru HUAWEI, situat în zona centrală a orașului, în apropiere de gară.

HUAWEI Helsinki
Gara Helsinki

Centrul este foarte specializat. Cu o suprafață de aproape 1 000 de metri pătrați, laboratorul este echipat cu echipamente și instalații care permit practicarea a peste 20 de sporturi. Acestea ajută la cercetarea în condiții reale a algoritmilor de sport și fitness, ajută la perfectarea detectării și verificării de input și la stabilirea de standarde de cercetare și dezvoltare în domeniu.

Laboratorul are cinci zone separate de testare, fiecare fiind adaptată unei categorii de indicatori sau unei categorii de sporturi. În total, peste 20 de sporturi pot fi monitorizate, și sunt sporturi din cele mai diverse, de la alergare la biciclism, înot și schi. Numărul indicatorilor fiziologici și biomecanici ce pot fi analizați depășește 200! Zonele principale sunt: o piscină în contracurent, un simulator de schi, o bandă de alergare multifuncțională, o bandă de alergare echipată cu instrumente de măsurare și o sală de sport deschisă care include aparate pentru diverse antrenamente cardio.

Am asistat la sesiuni de monitorizare în toate aceste zone, iar cantitatea de informații adunate este impresionantă. Am început prin a participa la trei sesiuni în prima zonă, cea cu banda pentru sporturi cu roți (Multi-modal Readmill). Aceasta este „fratele mai mare” al benzii de alergat de la sală, cu o lățime de 2,7 metri și o lungime de 3,5 metri. Banda poate simula viteze de până la 50 km/h și pante de până la 14 grade (sau 25%).

Pe ea se pot practica sporturi precum roller skiing, ciclism și ciclism paralimpic. Banda poate simula trasee reale, prin introducerea în sistem a datelor GPS despre parcurs, și poate monitoriza și extrage o cantitate impresionantă de date despre postură, tehnică și atitudine. În combinație cu senzorii ce se montează pe corpul atletului, se pot extrage informații despre puls, saturație de oxigen, activitatea pe fiecare grupă musculară și alți indicatori fiziologici.

A urmat zona de sporturi acvatice (Counter Current Pool), unde am asistat la o sesiune de înot în diverse stiluri realizată de un atlet. Mini-piscina din oțel, cu o lungime de 6,4 metri și o lățime de 2,7m, poate simula un curent de până la 14,7 km/h și poate varia temperatura apei în funcție de nevoie. Camerele montate  în lateral și în față studiază tehnica înotătorului, iar masca purtată de atlet monitorizează respirația acestuia. Pe lângă toate aparatele specializate, parametrii sunt măsurați și cu ceasuri smart HUAWEI, în cazul de față HUAWEI GT4.

Am trecut apoi la zona benzii de alergare, un aparat care chiar dacă pare familiar celor care merg la sală, este mult, mult mai complex. Un atu important pe care îl are în fața unei benzi normale este că poate detecta forțele de apăsare, astfel încât poate face un profil în timp real al tehnicii de alergat. Aparatul poate deci să detecteze probleme, dezechilibre și are capacitatea de a afișa atletului informații legate de balans, forțele pe fiecare picior în parte și cadență. În plus, în combinație cu o serie de senzori, poate înregistra și forțele pe fiecare secțiune a piciorului, aparatul devenind astfel foarte util în recuperarea de după un accident sau o operație, de exemplu.

Se mai poate folosi și o mască specială, care măsoară volumul respirației și capacitatea maximă a plămânilor. Aceste măsurători ajută masiv în calibrarea dispozitivelor purtabile (precum noul HUAWEI GT4): cu ajutorul informațiilor de la diverși alergători cu diverse stiluri, se pot calibra senzorul de pași, senzorul de ritm cardiac, cel de nivel de oxigen în sânge și per total, algoritmii pentru exerciții fizice. De altfel și în cazul acestei sesiuni, datele erau colectate și comparate cu un GT4.

Ultimul și cel mai spectaculos demo a fost cel de ski. Pe un monstru de bandă  de peste 6 metri lățime, acoperit cu un covor gros din fibră de carbon și capabil de a simula viteze de până la 23 km/h, un schior profesionist a exersat câteva „cristiane„, curbe în succesiune rapidă, datele legate de activitatea fizică fiind adunate și afișate în timp real pe un monitor. Mi-ar fi plăcut și mie să încerc aparatul, dar, evident, accesul este permis doar după o sesiune de training prealabilă.

La fel ca și în cazul aparatelor prezentat anterior, sistemul permite studierea întregii mișcări, ba mai mult, poate afișa utilizarea fiecărui mușchi sau grupe de mușchi principale din picior. Toate datele colectate merg apoi la analiză, pentru rafinarea algoritmilor de exerciții fizice și sănătate în general.

Huawei investește masiv în cercetare

Laboratorul nu este singurul din Europa, nu este nici măcar singurul din Helsinki. HUAWEI a dorit probabil să beneficieze de calitatea excelentă a studiilor din capitala Finlandei, care generează în fiecare an ingineri foarte buni. Cum ziceam și în partea introductivă, acest centru în particular studiază parametrii pentru oamenii sănătoși, dar HUAWEI este implicat într-o mulțime de alte studii de toate felurile legate de sănătate, inclusiv despre diverse boli cardiovasculare și nu numai.

De exemplu, cel mai mare studiu proactiv în ceea ce privește bolile cardiovasculare beneficiază de datele colectate de dispozitivele purtabile HUAWEI de la peste 30.000 pacienți. Mai menționez și un studiu efectuat împreună cu un profesor de la Universitatea din Liverpool legat de atacurile cerebrale, dar și un studiu în desfășurare, legat de modalități inovatoare de măsurarea electrocardiogramei, desfășurat în colaborare cu profersori de la Universitatea Politehnică din Milan.

Un lucru mi-a fost clar după această vizită: a fi un lider în domeniul dispozitivelor purtabile pentru fitness și sănătate nu este ceva care se întâmplă peste noapte sau fără efort. În spatele unui (ceea ce noi considerăm) banal counter de pași sau al unei măsurători a pulsului de pe un ceas HUAWEI se află sute de ore de studii, milioane de Euro investiți și unele dintre cele mai strălucite minți din toată lumea.

Și, din testele pe care le-am efectuat cu dispozitivele HUAWEI, aceste eforturi se traduc în măsurători mai exacte și funcții pe care producătorul chinez le-a introdus pentru prima dată (cum ar fi măsurarea tensiunii arteriale pe HUAWEI Watch D). Se zvonește chiar că se va introduce și în Europa măsurarea glicemiei, disponibilă momentan pe HUAWEI Watch 4 Pro doar în China.

În încheiere,  aș vrea să mulțumesc HUAWEI România pentru că ne-a oferit ocazia de a vizita  acest centru de cercetare și pentru a vedea cu ochii noștri care este amplitudinea și profunzimea studiilor care se fac pentru elaborarea algoritmilor din HUAWEI Health și a funcțiilor din ceasurile și telefoanele HUAWEI.

Ah, da, și un pont de călătorie: Helsinki este un oraș foarte frumos care merită vizitat, chiar și pentru un city-break. Pozele de mai sus sunt făcute în oraș, vă las să ghiciți cu ce telefon.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button