Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Cel mai rapid supercomputer din lume foloseste procesoare ARM

Oare procesoarele x86 ar trebui sa se teama?!

Un supercomputer japonez a preluat conducerea in topul celor mai rapide astfel de sisteme din lume. Fugaku este un supercomputer din Kobe, Japonia dezvoltat de Riken si Fujitsu. Acesta foloseste ceea ce Fujitsu numeste A64FX system-on-chip cu 48 de nuclee. Este pentru prima oara in istorie cand un computer bazat de arhitectura ARM preia prima pozitie din top.

Fugaku a obtinut un rezultat de 415.5 petaflops, care il face de aproape trei ori mai rapid decat Summit creat de IBM. Fugaku a reusit sa preia conducerea si in alte topuri din domeniu, precum Graph 500, HPL-AO si HPCG. Niciun alt supercomputer nu a reusit sa fie pe locul intai al celor patru topuri in acelasi timp. In plus, vorbim si de primul supercomputer japonez din ultimii noua ani care a reusit sa ajunga in aceasta pozitie; asta intr-o piata dominata de SUA si China.

Fugaku va intra in functiune in urmatorul an fiscal. Pana acum a fost folosit doar pentru cercetarea COVID-19 si a creat diagnostice si a simulat raspandirea virusului. Inca o dovada ca pandemia prin care trecem acum nu va fi atat de grea ca cele din trecut, gratie tehnologiei.

Ce inseamna asta pentru procesoarele ARM si x86?

Ei bine, haideti sa vedem insa ce impact va avea acesta intamplare. Chiar daca vorbim despre un supercomputer, procesoarele ARM au fost sub lumina reflectoarelor recent si din alte motive. Cel mai bun este Apple si trecerea companiei de la procesoare Intel, la modele ARM create in-house. Asta inseamna ca tehnologia din spatele acestor procesoare a evoluat destul de mult incat putem vorbi despre un inlocuitor al procesorului clasic.

Odata cu acest supercomputer si cu noile produse Apple ce vor avea la baza procesoare ARM, cred ca piata se va segrega si mai mult. In timp ce procesoarele clasice precum Intel Core si AMD Ryzen vor ramane in continuare pe piata, cred ca vor exista companii care vor adopta tehnologia ARM. In acest fel, va exista o diversitate mai mare in piata. Da, cele doua nu pot fi comparate direct, insa unde procesoarele desktop sunt rapide si potrivite pentru gaming si industriile creative, procesoarele ARM ar putea fi gasite din ce in ce mai des in laptop-uri si ultraportabile mai mici. Asta se datoreaza faptului ca vorbim despre niste chip-uri mai mici, mai reci si mai eficiente din perspectiva curentului electric consumat.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button