TECH

Cel mai nou update macOS poate reintroduce bug-ul cu „root”

Problema serioasă și surprinzătoare a securității legată de Utilizatorul Root din MacOS High Sierra revine pentru unii utilizatori, la scurt timp după ce Apple a declarat-o ca fiind rezolvată. Utilizatorii care nu au instalat update-ul macOS 10.13.1 (și astfel au rulat o versiune anterioară a sistemului de operare atunci când au primit actualizarea de securitate) au descoperit că instalarea update-ului 10.13.1 a determinat bug-ul să reapară, potrivit unui raport de la Wired.

Pentru acești utilizatori, actualizarea de securitate poate fi instalată din nou (de fapt, ea s-ar instala automat oricum la un moment dat) după trecerea la noua versiune a sistemului de operare. Cu toate acestea, bug-ul nu este reparat în acest caz, până când utilizatorul nu restartează computerul. Mulți utilizatori nu reporneau computerele lor timp de zile sau chiar săptămâni întregi, iar documentația de asistență a Apple nu a informat, la început, pe utilizatori că acestea ar trebui să fie repornite. Așadar, unii oameni ar fi putut fi vulnerabili fără să-și dea seama. Documentația a fost actualizată acum cu acest pas de restartare.

Acest bug permite oricui să se logheze sau să se autentifice ca administrator de sistem pe sistemele care rulează MacOS High Sierra. În multe situații, trebuie doar să introduceți numele de utilizator „root” și să lăsați câmpul de parolă necompletat. Bug-ul a fost atât de grav încât a fost urmat de o scuză foarte atipică din partea Apple, care a spus că „clienții săi merită mai bine”.

După ce bug-ul a fost în centrul atenției pe Twitter și în presă, Apple s-a grăbit să-l repare cu Security Update 2017-001. Dar unii utilizatori au descoperit rapid că actualizarea de securitate a stricat funcționalitatea de partajare a fișierelor. Apple, la rândul său, a lansat o nouă versiune a actualizării de securitate care a abordat problema respectivă. Acum, în câteva zile, acest nou tertip a fost descoperit.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button