PCTECHTech&IT

Q System One, cel mai nou computer cuantic IBM, este o operă de artă

IBM a prezentat ieri în cadrul CES Q System One, cel mai nou computer cuantic al companiei, despre care se poate spune fără prea mari ezitări că este o operă de artă atât ca aspect cât și ca funcționalitate. Exteriorul din sticlă al instalației a fost proiectat de Goppion, o firmă celebră din Milano, cunoscută printre altele și pentru crearea incintei în care este expusă Mona Lisa lui da Vinci la Luvru. Aspectul vizual a fost imaginat de Map Project Office, o firmă de design industrial care a lucrat printre altele cu Honda, și de Universal Design Studio, o firmă de arhitectură și design interior cu sediul în Londra.

Înce privește structura noului computer cuantic, toate piesele sunt amplasate în interiorul unui cub de 9 metri, realizat din sticlă borosilicată cu grosimea de jumătate de centimetru. Ușile din față și din spate se pot deschide simultan, oferind inginerilor acces la computerul cuantic din față și la diferitele module de răcire și de control mascate de un panou situat în spatele terminalului. Cubul este de asemenea întărit cu o serie de rame din aluminiu și din oțel independente, care asigură integritatea structurală, reducând în același timp vibrațiile și alte interferențe.

Capacul de sticlă le permite inginerilor IBM să controleze cu strictețe temperatura din interior. Acest lucru este esențial pentru cipul cuantic – care trebuie păstrat la aproximativ 10 millikelvin, o fracțiune deasupra temperaturii zero absolut – și pentru electronica suplimentară inclusă în Q System One. Orice vibrații sau modificări neașteptate ale temperaturii pot face ca un proiect de lucru să devină inutil. Noua concepție a IBM ar trebui, teoretic, să reducă numărul de erori care apar în timpul desfășurării experimentelor și, prin urmare, să facă sistemul mai fiabil pentru cercetătorii și partenerii comerciali ai companiei.

IBM Q System One image

Computerele cuantice au capacitatea de a revoluționa dezvoltarea medicală, inteligența artificială, criptografia, modelele financiare și simulările climatice, iar IBM își imaginează o lume în care acestea operează perfect alături de PC-urile tradiționale și fermele de servere.

IBM Q System One conține o mașină de generația a patra de 20 de qubiți. Acest lucru ar putea suna neconvingător, în condițiile în care Google a anunțat o mașină cu 72 de qubiți în martie anul trecut, dar reprezentanții companiei spun că nu cantitatea contează, ci calitatea. IBM a vrut să se concentreze pe atenuarea erorilor și pe fiabilitatea generală a sistemului înainte de a-i crește puterea. „Ne-am concentrat pe arhitectura si structura cipului cuantic”, a spus Bob Sutor, vicepreședintele IBM Q Strategy. „Ne-am uitat la toti factorii importanți în construirea unui cip cuantic care ne va permite sa extindem sistemul la mai mulți qubiți și să îi facem sa funcționeze eficient și cu mai puține erori”.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button