TECH

Cea mai tare faza cu „fotografi” ever!!!

Ceea ce urmeaza sa va istorisesc mai jos este cea mai tare faza cu „fotografi” pe care am auzit-o vreodata, si pe care mi-a povestit-o azi dimineata o prietena in cafeneaua de la F64. Amica mea era destul de contrariata si nu prea-i venea sa rada, spre deosebire de subsemnatu’ care s-a amuzat copios! Varianta scurta: vine la magazin un client cu o camera foto foarte tare, si zice: „Dom’ne, am facut o multime de poze si nu s-a pastrat niciuna!!!”. Prietena mea ii raspunde: „Pai dati-mi va rog cardul”, la care omu’ zice: „Care card?!”. „Cel pe care ati fotografiat.” „Pai io am fotografiat in memoria aparatului si acu’ nu mai gasesc nici o poza!”.

Si acum fiti atenti la doua intrebari: Ce fotografiase omu’ si ce camera credeti ca avea? Va raspund tot eu: omul pozase O NUNTA pentru care fusese platit (si nu tocmai rau)!!! Si acum tineti-va si mai bine: camera era un…Canon 5DMark3!!! Am inteles fulgerator ce se intamplase: omul era convins ca 5D3-ul (fiind dreaq’ un „haparat” de osutatreisdemeleoane) are sigur si o memorie…interna. Ca la tilifon. Dar tzeapa! Omu’ a vazut el ca aparatul ii afisa un „preview” a ceea ce pozase pe display, asa ca s-a gandit ca acele „poze” se stocheaza in camera, deci, la ce bun sa-i mai „bagi” si un card?!

Nu-i frumos sa te amuzi de necazu’ omului, da tre’ sa recunosc ca am ras. Cu pofta! Asadar clientul nostru „bulise” nunta oamenilor, (care speram ca au avut inspiratia sa-si traga si ei „pa cont propriu” cateva „instantanee” cu telefoanele), si fusese si platit pentru asta. Desi nu mi-a spus-o, am inteles de ce era amica mea contrariata: Ce facea nenea asta cu un 5D3?! La ce naiba ii trebuia, mai ales in conditiile in care in mod extrem de evident habar n-avea sa-l foloseasca?! (in afara de a-i lasa pe nefericitii miri si neamurile lor fara pozele de nunta!). Si apoi, cine naiba si de ce l-a angajat p-asta si i-a mai dat si bani?!

Exista insa aspecte mult mai profunde ale acestei intamplari: ea arata inca odata impostura, diletantismul, amatorismul care incepe sa ne caracterizeze in cam orice domeniu. Orice posesor de smartphone se simte…fotograf!!! Ceea ce nu e in mod implicit un lucru rau, dar de-aici si pana la a angaja un astfel de „aspirant” sa-ti pozeze nunta, e distanta mare! Mai arata ca…nici macar un 5D3 nu te face fotograf!!! (lucru pe care l-am repetat pana la obsesie!). Mai arata si cat sunt unii de „ghertzoi” (ingrijorator de multi): „Frate!!! Mi-am luat Canon 5DMark3, ala scump rau! Sunt cel mai tare!”. Ca tu nu esti in stare sa bagi un card in el, daramite sa-l folosesti „la capacitate”, asta e…neimportant! De asemenea stau si ma intreb pe ce criterii angajeaza oamenii, „pe bani”, tot felul de diletanti sa le faca treaba! „Am un prieten care „cunoaste”!” Va suna „cunoscut”?. Si lista asta „mai profunda” continua la nesfarsit pe meleagurile noastre.

Am spus mai inainte ca nu-i frumos sa te bucuri de necazul altuia. Stiti ce? M-am razgandit. Astia o merita! Asa ca…HAVE FUN! Ah, si inca ceva: cum dracu’ nu s-a prins „meseriasu'” nici macar in conditiile in care 5D3-ul (si nu numai), chiar daca te lasa sa declansezi, continua sa-ti spuna limpede ca lumina zilei: NO CARD IN CAMERA?!

Articole asemanatoare

Back to top button