
În redacția Zona sunt câțiva fani Formula 1, printre care și subsemnatul, după cum ați intuit chiar și la Comic Con, unde mi-ați putut vedea pc-ul cu tematică dedicată echipei roșii care se bate singură. Și, inevitabil, în fiecare luni, la masă, circulă întrebarea „Cum ți s-a părut cursa?”, întrebare care pornește de obicei o discuție de minim 30 de minute. Ei bine astăzi a fost puțin diferit, pentru că întrebarea în sine a fost diferită.
Întrebarea zilei a fost „Ai văzut cursa LEGO?”. Da, ai citit bine, cursa LEGO!!!

Let me explain: În pregătirea pentru Miami GP, cei de la LEGO, au avut ideea absolut genială de a face 10 machete ale mașinilor F1, în stilul seriei Speed Champions proaspăt lansată, doar că mărime 1:1. Mai mult de atât, le-au făcut funcționale, cu loc pentru 2 piloți F1 înăuntru. Adică nu numai că le puteai admira în locurile special amenajate dar puteau fi conduse, cu o viteză maximă de 20km/h.
Iar parada piloților, turul care se face în deschiderea weekend-urilor de F1, de obicei pe un mare autocar descoperit sau diferite platforme custom, a fost de fapt o cursă între cele 10 modele, conduse de toți piloții F1. Filmarea spune multe, nu am mai văzut de mult un zâmbet colectiv și copilăresc pe figurile tuturor participanților, în timp ce diferite bucăți din aceste machete zburau peste tot pe circuit în urma coliziunilor „accidentale”. Sunt șanse foarte mari să prinzi aceste mașinute expuse și la alte curse dar sper ca acest format al Driver’s Parade să revină cât mai des.

Pentru a vedea toată cursa cu mașini LEGO, există un video chiar pe canalul Youtube oficial Formula 1.
Am mai văzut diferite machete life-size, chiar un McLaren în Park Lake luna trecută, dar niciodată funcționale. Aceste machete au fost create de o echipă de 26 de designeri, ingineri și constructori LEGO pe parcursul a 22.000 de ore, în fabrica Grupului LEGO din Kladno, Republica Cehă. Având aproape 1:1 ca scară față de mașinile de Formula 1, fiecare construcție conține aproape 400.000 de cărămizi LEGO, cântărind 1.500 kg și poate atinge viteze de până la 20 km/h, în timp ce surprinde detaliile complexe și unice ale unei mașini de Formula 1, de la logo-urile sponsorilor, până la anvelopele autentice Pirelli.

După încheierea evenimentului de la Miami, toate cele 10 construcții LEGO la scară reală au plecat într-un turneu global, aducând familiile și copiii mai aproape de toată acțiunea de pe pistă, cu apariții la cursele viitoare și momente din calendarul F1. Pentru mai multe informații în acest sens, puteți vizita pagina oficială: LEGO Group și Formula 1 | LEGO Shop oficial din RO.
Astfel de inițiative aduc împreună atât fanii F1, cât și fanii LEGO, iar rezultatul este unul bun pentru toată lumea. În plus, încurajează creativitatea, unul din principiile de bază LEGO.
După toate acestea, totuși nu trebuie să neglijăm cursa în sine, care a avut câteva momente interesante.
- Piastri, deși tânăr, în continuare se menține în control, calm, prea cool pentru vârsta lui, dar eu atribui această maturitate și lui Mark Webber, cel care este de câțiva ani un mentor pentru acest pilot australian. M-aș hazarda să-l dau deja cu mari șanse să devină campion F1 în 2025, singurele obstacole din calea sa fiind Verstappen sau chiar McLaren care ar putea interveni în favoarea lui Lando, care, cel puțin momentan, pare copleșit de situație
- Ferrari continuă să fie Ferrari, iar, deși nu sunt fan al lui Hamilton, acesta a avut probabil cea mai bună replică, pe care o traducem ca „Hai nu vă faceți și un ceai până vă decideți?” în legătură cu viteza cu care aceștia iau decizii, costându-l ture bune din viața cauciucurilor.
- Verstappen în continuare scoate minuni dintr-o mașină care numai este de mult locul 1. Are un stil agresiv dar asta nu ar trebui sa fie o surpriză pentru nimeni.
- Miami GP a scăzut considerabil din kitch-ul exagerat din anii trecuți. E pe drumul cel bun.
Până una alta… sezonul 2025 se anunță a fi unul foarte interesant și noi abia așteptăm discuțiile de la masa de luni, post-race.