TECH

Ce trebuie sa faci pentru a nu uza bateria de la telefon

Orice posesor de telefon sau tableta a observat ca dupa vreun an de zile parca bateria nu mai tine la fel de mult. Iar dupa trei ani partea de „mobil” a telefonului se transforma in „perpetuu bagat in priza pentru ca altfel se opreste dupa zece minute”.

Este o consecinta a modului in care functioneaza bateriile moderne bazate pe litiu-ion. Cu timpul, din cauza procesului de incarcare/descarcare, isi va pierde capacitatea. Cateva sute de cicluri de incarcare/descarcare sunt suficiente pentru o scadere sesizabila a capacitatii, asa ca daca este consumata si incarcata in fiecare zi, dupa un an veti simti clar ca nu mai tine bateria la fel de mult. Nu ai ce-i face, nu pot schimba modul in care functioneaza bateria, dar poti schimba modul in care o folosesti tu.

Pentru a pastra bateria intr-o stare de sanatate buna pentru cat mai mult timp, este recomandabil sa pastrati cateva lucruri in minte atunci cand folositi telefonul sau tableta:

Nu lasa bateria sa se descarce complet.

Daca o baterie s-a descarcat complet, atunci deja s-a facut jumatate din treaba care duce la uzura sa. Mai rau de atat, daca o baterie de tipul Li-ion ramane intr-o stare de descarcare pentru prea mult timp, poate deveni complet nefunctionala. Sunt circuite acolo care sa impiedice astfel de incidente, dar nu pot functiona pe termen lung la baterii care sunt complet lipsite de energie.

Nu incarca mereu bateria pana la 100%

Desi telefonul arata bine cand este incarcat pana la 100%, nu este tocmai ideal sa faci asta. Nu pentru ca bateria ar fi in pericol sa se supra-incarce, sunt protectii pentru asta care iti permit sa o lasi la incarcat zile intregi fara sa pateasca ceva. Dar daca o tot reincarci pana la 100%, atunci acel efect de uzura va fi din ce in ce mai sesizabil dupa o vreme. O incarcare pana la 100% ar trebui facuta cam o data pe luna, pentru calibrarea.

Accepta ca este in regula sa nu ai bateria mereu plina

Procentul de incarcare al bateriei nu este ca la scorurile jocurilor video, unde ce are sub 70% este vazut ca fiind un dezastru. Ar trebui sa reincarci telefonul sau tableta in asa fel incat sa ai mai mereu intre 40 si 80% la indicatorul de baterie. Daca va scadea prea jos, cum ar fi sub 20%, atunci exista riscul sa se consume toata, destul de rapid. Nu de alta, dar indicatorii mai tind sa minta, de te trezesti ca 15% dispar in cateva minute. Reprize scurte si dese de incarcare nu vor stresa intreaga baterie si astfel ii vor ajuta longevitatea.

Evita caldura, socurile si factorii de mediu nocivi

Bateriile sunt facute sa functionze in conditii destul de stricte. Daca le supui socurilor puternice sau la caldura pentru perioade indelungate, se vor deteriora. In cel mai rau caz, o baterie poate chiar exploda sau lua foc, dupa cum au dovedit cateva telefoane si acele „hoverboards”. Asa ca nu tineti telefonul la soare sau in cupotr, pe bordul masinii vara, nu il trantiti pe scari si nu il luati in expeditii prin zapada. Frigul poate ca nu va provoca explozii, dar sporeste degradarea bateriei, iar la temperaturi sub pragul inghetului pot chiar opri bateria.

Nu abuza de incarcarea rapid

Pe cat de utila este functia de incarcare rapida, care permite atingerea a chiar 60% din capacitatea bateriei intr-o jumatate de ora, pe atat de nociva poate fi daca se foloseste prea des. Pentru a se putea incarca atat de rapid, bateria este supusa la un curent de voltaj mai mare ca in mod normal, lucru ce va duce la mai multa rezistenta si mai multa caldura degajata. Dupa cum am pomenit mai sus, caldura este un factor nociv pentru baterii. Functia este utila, este practica, dar folosita non-stop va fi daunatoare.

Foloseste un incarcator adecvat

Pe cat de mult posibil, folositi incarcatorul cu care a venit telefonul sau tableta ta. Chiar daca majoritatea folosesc aceleasi standarde pentru incarcare prin USB, unele incarcatoare ar putea sa nu respecte standardul, iar unele dispozitive ar putea avea nevoi mai speciale. Asa ca incercati sa folositi incarcatorul original pentru a evita potentiale neplaceri.

Respectand aceste mici sfaturi ar trebui sa aveti ceva mai multa viata in bateria dispozitivului vostru. Ceva foarte util in special la telefoanele si tabletele a caror acumulatori nu pot fi inlocuiti.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button