PCReviewsTECH

Ce sunt și la ce folosesc SSHD-urile? Vei simți diferența față de bătrânul Hard-Disk?

Pentru a răspunde nevoii de a stoca mari cantități de date cu ajutorul unor device-uri rapide, la prețuri accesibile, au apărut SSHD-urile, o combinație între un SSD și un HDD.

Proporțional cu creșterea dramatică a cantității de date cu care avem de-a face în fiecare zi, a crescut și nevoia de stocare. Mediile de stocare au evoluat enorm în ultimii 20 de ani, la toate capitolele, de la capacitatate până la vitezele actuale, de-a dreptul incredibile după standardele unui trecut nu prea îndepărtat. Pentru că în ziua de astăzi, pe lângă spațiu generos și viteză, utilizatorii obișnuiți vor și un preț accesibil.

Da, există SSD-uri pe piață, foarte rapide și cu capacități de peste 10TB, dar prețul…mai bine uitați de achiziție dacă nu sunteți dispuși să dați o avere pe așa ceva. Pentru stocare de capacitate mare, dar nu foarte rapidă, există HDD-urile clasice, care ajung și ele până la 14TB și au prețuri acceptabile.

Pentru un HDD de 4TB plătiți în jur de 500LEI, iar noi am ales pentru acest demo un Seagate Barracuda de 4TB.  Bun, și acum ajungem la miezul chestiunii: ca alternativă de capacitate mare, cu viteze decente dar și preț relativ mic, avem SSHD-urile. 

Acestea au un controller inteligent care stochează datele importante, necesare unui acces rapid, pe partiția SSD, care acționează ca un cache mare, iar cele care nu mai sunt necesare sau sunt accesate rar, sunt stocate pe platanele HDD-ului. Așadar, un echilibru pentru cine vrea o stocare mare, dar cu timpi de răspuns scăzuți, precum ai unui SSD.

Noi am ales tot un Seagate, Firecuda de 2TB, care are un preț în jur de 450LEI. Așadar, avem o stocare mare, pe care putem instala câteva zeci de jocuri, dar și un buffer de 8GB de tip SSD, care face ca sistemul de operare să se încarce rapid; la fel și aplicațiile pe care le accesăm frecvent.

În load, se poate observa că SSHD-ul este mai rapid decât HDD-ul clasic; în jocuri, este vorba despre câteva secunde, dar cel mai evident este timpul de încărcare a sistemului de operare, pentru că acele fișiere sunt accesate cel mai frecvent. Diferența de viteză n-o veți putea observa într-un test sintetic; în schimb, se va simți la încărcarea aplicațiilor des utilizate.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button