MORE

Telefonul modular Project Ara – Ce ofera si ce nu?

A fost visul oricui ii place sa-si construiasca propriul PC: fa acelasi lucru cu telefonul tau.

Dupa care ne-am asteptat sa dispara uitat de soarta. Dupa care am aflat ca e inca viu, si se va lansa anul viitor. Project ARA, telefonul modular dezvoltat de Google de trei ani incoace, se apropie din ce in ce, si e un pic diferit de ce ne asteptam.

La inceputul proiectului, s-a sperat ca ARA sa ofere schimbarea mai tuturor componentelor, de la procesor, stocare, memorii, la display, baterie, difuzoare, radio-uri si asa mai departe. Acest nivel de modularitate n-a fost sa fie, din pacate.

Componentele de baza, precum procesorul, sunt acum complet integrate in carcasa telefonului. Si asta este ok. Integrarea componentelor de baza, precum CPU/RAM/Display garanteaza ca acestea vor fi optimizate corespunzator.

Project ARA va fi livrat cu patru module de baza – difuzorul, un display E-Ink precum cel dintr-un Amazon Kindle, o camera si un modul de memorie. Acestea sunt functii de baza, dar de acolo, functiile vor varia dupa dorinta.

De la posibilitatea de a include multiple module pentru sunet mai bun, sau multiple baterii, la module specializate precum o cheie digitala pentru masina, la un spray cu piper, un modul pentru masurarea alcoolemiei (suflatul in fiola nu va mai fi niciodata la fel), sau module dedicate pentru aplicatii medicale, precum un glucometru pentru diabetici.

Capture

Ne putem astepta la posibilitatea unei industrii dedicate cu start-up-uri ce vor revolutiona piata lansand… module pentru telefon. Si punem pariu ca daca ARA va avea succes, nu va fi singurul telefon de acest tip.

Rafa Camargo, inginerul Google ce conduce echipa de dezvoltare a Project Ara a declarat:

Vrem sa cream un ecosistem pentru hardware de dimensiunea celui pentru aplicatii software.

Interfata ce permite interconectarea modulelor se numeste Greybus, si are o viteza de transfer de pana la 11.9 gigabiti pe secunda, mai rapid decat standardul USB, dar la un consum de putere de trei ori mai mic.

Viitorul in care necesitatea unei noi functii se poate obtine prin schimbarea unui modul, iar actualizarea performantei telefonului se face trecand la o rama noua si pastrand modulele ce ne intereseaza, pare foarte interesant. Iar aplicabilitatea nu se limiteaza la telefoane. Nu ne-ar mira sa vedem tablete si chiar si alte dispozitive oferind intercompatibilitate cu aceste module.

[CNET]

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button