MORE

Ce lucruri bizare poti face cu o imprimanta 3D?

Imprimarea 3D este un fenomen in plina ascensiune. Incep sa apara modele din ce in ce performante, flexibile, variate si chiar mai ieftine comparativ cu primele modele aparute. Anul acesta la CES compania Monoprice a prezentat o imprimanta 3D care costa 200 de dolari, lucru care in urma cu doar 3 ani parea ireal. Unii dintre voi probabil va intrebati oare la ce ar fi buna o imprimanta 3D, de ce ati vrea una? Eh, multe motive, iar urmatoarele sunt printre cele mai iesite din comun.

Organe interne si protezeImprimanta 3D

Desi majoritatea imprimantelor 3D folosesc o forma de plastic, nu toate sunt restrictionate la acest material. Exista imprimante facute special pentru a lucra cu material organic, un gel facut din celule capabil sa fie prelucrat pentru a realiza organe interne. Sigur, momentan aceste organe nu sunt tocmai 100% functionale si gata pentru transplant, dar se va ajunge acolo cu timpul. Practic, am putea ajunge cu timpul la Pacific Rim, unde acea rasa extra-dimensionala imprima in 3D tot soiul de monstri… asta in cazul in care va intrebati de ce toate creaturile erau considerate clone desi aratau diferit.

Alternativ, si mult mai realistic in acest moment, imprimarea 3D poate fi folosita la realizarea de proteze si parti de corp artificiale, unele chiar complexe, cu inchieturi si in cele din urma poate chiar motoare si senzori care sa permita utilizarea lor.

Pizza

Iarasi, nu exista imprimante 3D care folosesc doar plastic. Unele folosesc ingrediente pentru pizza… toate ingredientele pentru pizza. Pana si aluatul, care ai crede ca ar fi cea mai banala chestie de facut manual, poate fi imprimat in 3D, apoi alaturi de celelalte elemente, precum branza, sosul… si probabil carnea atunci cand se gaseste un mod de a o livra in mod lichid. Avand in vedere pasiunea americanilor pentru mancare in forma lichida, va puteti ca salam lichid sa fie disponibil in curand. Daca sunteti curiosi cum ar arata o pizza imprimata, aveti clipul de mai jos.

Ciocolata

Multa mancare in aceasta lista, asa ca sper ca nu vi se face pofta si incercati sa mancati un Epson. Aici nu vorbim tocmai de lucruri pe care le-ar face un obsedat de ciocolata in subsolul sau, care vrea cu disperare sa faca o varianta comestibila a… unor lucruri. Compania Hershey, care se ocupa cu productia de cicocolata, chiar a facut un parteneriat cu o companie care produce imprimante 3D pentru a crea o fabrica in care toate produsele sa fie create prin imprimare 3D. Indiferent cat de complexe ar fi sau cat de multe tipuri de ciocolata, o imprimanta va putea sa realizeze orice intr-un timp mai mic decat un lucrator. De asemenea, vor fi mai putine pierderi, iar compania nu va trebui sa plateasca la fel de mult la asigurarea medicala pentru toate vizitele angajatilor pana la dentist.

Haine

Daca tot nu gasiti un costum sau o rochie care sa vi se potrivesca, ati putea la fel de bine sa faceti una. Aceasta proprietate ar putea avea efecte devastatoare asupra industriei de vestimentatie, in sensul ca ar putea sa o demoleze complet. La urma urmei, de ce sa cumperi o haina noua, daca o poti scoate la imprimanta. In special hainele de „firma” vor suferi foarte mult, pentru ca indiferent cat de ciudate si complexe ar fi, sau cat de mult au muncit 10 oameni intr-o debara din Vietnam sa le faca pentru 10 centi pe ora, un fisier cu modelul si o imprimanta 3D vor face inutil tot procesul sau de productie.

Instrumente muzicale3d-printed-band

Vi s-a intamplat cumva sa incepeti sa cantati la un instrument muzical, doar ca cineva sa intre in camera, sa ia instrumentul si sa il sparga de un perete? Sunteti cumva si un bard in D&D? Eh, atunci acest concept nu ar trebui sa vi se para foarte bizar, ci chiar util. Vei putea avea o provizie nelimitata de chitare la indemana, flaute, vioare, naiuri, si cam orice altceva iti mai trece prin minte. Sigur, asta necesita tot o imprimanta oarecum specializata si materiale speciale pentru corzi. De asemenea, aceste instrumente vor trebui reglate, dar cel putin le poti sparge stiind ca poti face altele.

Masini

Mai intai, admirati acest clip anti-piraterie:

Acum, luati in considerare faptul ca a descarca ceva era considerat a fi echivalent cu a fura acel obiect. Ei bine, acum poti descarca o masina. Literalmente. poti descarca planurile pentru o masina care apoi poate fi imprimata, bucata cu bucata. Sigur, este un proces costisitor, ai nevoie de mult timp, resurse si imprimante, pentru ca probabil toate vor ceda in lunile intregi necesare pentru a indeplini procesul, dar este posibil! Masini imprimate in 3D exista de ani de zile. Si, sigur, unele parti, momentan cam 25% inca nu pot fi imprimate si trebuiesc luate separat, dar intr-o buna zi vei putea imprima in 3D acel McLaren F1 la care visezi de cand aveai 12 ani, si de data asta nu va fi unul de jucarie.

Arme3D-Printed-Gun-with-ammo

Nu este vorba de cate o katana de plastic sau un pistol de jucarie, ci arme, in adevaratul sens al cuvantului, letale. Arme pentru care poti gasi, chiar acum, planuri pe internet, care pot fi descarcate si imprimate cu tehnologie actuala. Trebuie apoi doar sa le asamblezi si ai la indemana ceva oarecum nedetectabil, pentru ca este facuta din plastic, si potential foarte, foarte periculoasa. Important este sa nu razi de oameni care cumpara imprimante 3D, pentru ca ar putea fi singura ta speranta intr-o apocalipsa zombie.

DroneSULSA

De ce nu? Dronele sunt peste tot, imprimantele 3D vor ajunge peste tot, de ce sa nu fie combinate aceste doua idei intr-una? Spre exemplu, drone imprimate 3D care pot sa mearga cu peste 140 de kilometri la ora si (in functie de baterie) pot ramane in aer chiar o jumatate de ora. Genul de drone care pot fi asamblate rapid din bucati imprimate in 3D de plastic… si avand in vedere tendinta curenta de a pune arme pe orice, si abilitatea de a imprima arme in 3D… poate dronele nu ar fi o idee chiar atat de buna.

„Instrumente de asistenta matrimoniala”

Stiati ca asta era inevitabila. Practic, a fost una dintre primele aplicatii pentru imprimantele 3D, fiindca in general asta este una din primele aplicatii pentru orice fel de tehnologie noua. Luand in considerare si amploarea VR-ului, va puteti astepta ca aceste produse sa fie imprimante in 3D si mai des.

Imprimante 3DRepRap

Nu, asta nu este o gluma. Chiar exista o companie care a realizat o imprimanta 3D capabila sa imprimeze in 3D propriile sale componente. Sunt oferite pana si fisierele cu toate modelele necesare. Dsigur, veti mai avea nevoie de cateva alte componente care nu pot fi imprimante in 3D, pana cand imprimantele vor putea sa faca si circuite. Dar suntem pe drumul cel bun.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button