
Pentru că vom avea multe discuții în viitor despre mașini cu pilot automat, cred că ar fi bine să clarific exact despre ce exact este vorba. Fiindcă există o clasificare pentru cât de „automat” este pilotul, care permite atribuirea trăsăturii de „autonome” unei mașini ce nu este în stare să funcționeze pe cont propriu în toate condițiile.
Astfel avem următoarea clasificare:
Nivelul 0: Fără automatizare
- Mașina poate oferi avertismente și poate interveni doar în caz de urgență prin acțiuni foarte simple. Sistemul nu este niciodată în control asupra mașinii și nu este considerat a fi un pilot automat. Aici găsiți vehicule care sunt echipate cu senzori de distanță, care pot declanșa frânare când consideră că un impact este iminent. Conceptul predatează mașinile autonome curente, de aceea nu prea este considerat a fi parte din generația curentă de pilot automat.
Nivelul 1: Asistență de conducere
- Mașini cu asistență pentru accelerare și virare. Nu se pot conduce pe cont propriu și necesită control constant din partea șoferului, dar o astfel de mașină poate regla viteza, lăsând virarea la controlul utilizatorului. Mașinile care pot vira pe cont propriu pentru a se parca, și cele care încearcă să rămână pe banda lor fac parte din această categorie.
Nivelul 2: Automatizare parțială
- Mașina poate controla simultan accelerația, virarea și frânarea, pentru a veni în ajutorul șoferului cu anumite acțiuni. O persoană tot trebuie să fie mereu la volan și mereu în control, deoarece sistemul nu este proiectat să funcționeze permanent pe cont propriu. Mașina poate efectua anumite acțiuni, precum menținerea pasului cu trafic și navigare simplă, dar nu are nivelul de încredere necesar pentru a nu comite erori. Multe mașini Tesla sunt abia la acest nivel, deși lumea presupune că ar fi la un nivel mai ridicat.
Nivelul 3: Automatizare condițională
- Mașini care se pot naviga prin trafic pe cont propriu, atât timp cât nu există posibilitatea ca sistemul să fie confruntat cu incidente neprevăzute, cum ar fi alte vehicule venind din contra-sens. Unii producători intenționează să sară peste acest nivel, deoarece tot nu este suficient de avansat încât să asigure siguranța șoferului, dar dă impresia că ar fi, lucru ce va duce la multe accidente nefericite. Totuși, permite șoferului să își ia ochii de pe trafic ocazional, ceva ce în mod normal șoferul n-ar trebui să facă.
Nivelul 4: Automatizare avansată
- La acest nivel, mașina este capabilă să funcționeze pe cont propriu permanent, fără să fie necesară intervenția sau atenția șoferului. Poate face asta atât timp cât funcționează pe drumuri cunoscute, în condiții normale de vreme, iar când nu se poate încadra în aceste condiții are capacitatea de a se parca până când șoferul preia controlul.
Nivelul 5: Automatizare completă
- Mașini complet autonome la care prezența unui volan sau a pedalelor este opțională. Suntem departe de acest nivel, dar am putea ajunge aici peste câteva decenii.