Ce imprimantă să alegi, care să se potrivească exact nevoilor tale. Să nu fie nici prea scumpă și să-și facă treaba fără sa te lase într-o… baltă de cerneală, când ai nevoie mai mare.
Și începem în ordinea numerelor de pe tricou de la baza lanțului trofic… cu cerneală, gen inkjet, si anume cu tehnologia Tank. Ce înseamnă asta? Pai o imprimantă cu cerneală, dar fără cartușe pe care le arunci la gunoi și cumperi altele noi de fiecare dată când se consumă. Este o nouă „specie” de imprimante cu cerneală, mult mai eficiente și prietenoase cu buzunarul, care nu mai folosesc cartușele ce ne dădeau atâta bătaie de cap de fiecare dată când mergeam să le reumplem pe la coltul străzii. Acum poți sa faci tu însuti treaba asta in mod cat se poate de normal si „legal”.
Imprimante Brother cu tehnologie Tank
Trebuie sa recunosc si ca am fost sceptic vreme îndelungata cu privire la aceasta tehnologie. De ce? Deoarece cu mulți, mulți ani in urma, am testat una dintre primele astfel de implementări. Era un model Epson, nu-mi aduc aminte indicativul exact, dar ei sunt cei care au pionierat aceasta tehnologie de refill. Probabil in ideea in care cartușele erau scumpe si oamenii oricum încercau sa le reumple „artizanal”, Epson s-au gândit probabil sa ofere ei default treaba asta. Dar nah, fiind o implementare timpurie, funcționalitatea la acea vreme mi s-a părut proasta. Curgea, dădea erori, si lista de belele era lunga, așa ca ani de zile nu m-am apropiat nici sa testez si cu atât mai puțin sa cumpăr așa ceva. Până de curând, când am cumpărat T920-ul de la Brother, o scula excelenta in seria asta Tank, adică rezervoarele pot fi ușor re-umplute cu cerneala, consumabilele sunt ieftine, iar imprimanta merge like a charm. Si nu este doar imprimanta: este si copiator si scanner, ba ca sa ne amuzam un pic, include și fax. Prețul la care o găsiți la mai toți marii retailerii din Romania este de 1300 de lei, și spun eu ca este o soluție complexa si completă care face toți banii.
Dar daca suma asta de puțin peste 1300 de lei ți se pare mult pentru o imprimanta, la polul celălalt in aceeași serie găsești T520, care este opțiunea entry si care costă in jur de 850 de lei. Tehnologia de refill, consumabilele, toate sunt aceleași, doar ca dotările si funcțiile nu au cum sa fie aceleași ca la T920. Dar asta nu înseamnă ca echipamentul este slab. In regim alb-negru, ajunge si acest model la 17 pagini pe minut, doar ca pe parte de color avem 9,5 in loc de 16,5. LCD-ul este firește mult mai mic, dar din fericire, partea de aplicații, conectivitate etc. rămâne la fel de buna. Deci la extremele acestei game Tank avem un model mai scump, de 1300-1400 de lei bine dotat, si unul de 800-850 de lei, la fel de robust si eficient, dar mai spartan in ceea ce privește dotările si funcțiile.
Si ca întotdeauna, exista si o variantă de mijloc pe care eu mai întotdeauna inclin s-o recomand: T720DW. Este un fel de best of both worlds. Are viteza mai buna decât „fratele” mai mic, de fapt la fel de buna ca a fratelui cel mare, si fata de 520 are si ADF, este si duplex. ADF înseamnă Alimentator Automat de Documente cu o capacitate de 20 de coli, iar imprimarea duplex este si ea tot automata. In rest, consumabilele sunt aceleași, conectivitatea aceeași, iar prețul este la jumătate intre cele doua extreme, așa cum era de așteptat, adică in jur de 1000-1100 de lei, in funcție de magazin.
Seria asta ink Tank este ideala pentru utilizatori individuali, pe persoana fizica gen, dar si pentru biroul de acasă, rămas încă destul de popular după pandemie, ba, fără prea mare efort, chiar si pentru un business mic cu 3-4 oameni, care nu face exces la imprimare. Tehnologia asta de reumplere cu cerneala este deja tried and tested, si s-a maturizat enorm fata de tentativele de acum mulți ani, când am testat eu pentru prima oara așa ceva. Altfel nu mi-as fi cumpărat un T920. Un alt avantaj este costul redus de exploatare. Popularitatea celor de la Brother confirmă treaba asta, multifuncționalele lor sunt robuste si destul de accesibile ceea ce înseamnă ca sunt si suficient de fiabile. Tot legat de costurile de exploatare, cel puțin din experiența proprie, noua ni s-au părut foarte ok. Acele recipiente de refill se găsesc peste tot, sunt relativ ieftine, iar numărul de pagini pe care li poți imprima este foarte mare. Un exemplu bun in acest sens este chiar faptul ca aceste echipamente vin cu o rezerva de cerneala chiar din cutia cu care-ti este livrat echipamentul, pentru pana la 15 mii de pagini. Deci, concluzia suna in felul următor: daca-ti dorești o imprimanta accesibila si fiabila, cu o tehnologie matură dar eficienta din punct de vedere al raportului preț-calitate, n-ai motive sa nu iei in calcul seria asta cu cerneală.
Si apropo de cerneala, m-am gândit sa dau o recomandare si de A3, nu de alta, dar de-a lungul timpului, la cam toate clipurile mele despre imprimante, am primit request-ul ăsta in comentarii. Gen „ba, nu toata lumea folosește exclusiv A4”. Si prima si cea mai importanta chestie de menționat aici este ca A3-urile bazate pe cerneala sunt mult mai ieftine, atât ca preț inițial de achiziție, cat si din punct de vedere al costului consumabilelor, fata de suratele lor laser A3. Scenariile de utilizare pentru acest format mai mare sunt cred eu evidente. In publicitate, birouri de arhitectura sau inginerie, deci in general companii. Iar aici, recomandarea mea din portofoliul Brother merge către MFC J 6957 DW, pentru ca este o soluție completă. Costul acesteia este de cam 700 de euro, ceea ce ar putea părea mult, dar nu uitați ca vorbim totuși despre o scula A3, adică un format mai mare si mai exclusivist. Iar in banii ăștia, 6957DW oferă toata puzderia de funcții de care ai putea avea nevoie, inclusiv din cele specifice mediului de exploatare al acestei categorii. Autentificare NFC, duplex, card, etc. O precizare importanta insa este aceea ca modelele A3 ink de la Brother NU sunt Tank, precum cele descrise mai înainte, ci merg pe tehnologia clasica cu cartușe. Si bineînțeles, prima întrebare in acest context este cat de scumpe sunt cartușele. Pai un alb-negru de 6000 de pagini este cam 360 de lei, la fel si cartușele color de 5000 de pagini, care sunt tot 360 de lei. Si nu mi se pare mult, mai ales pentru un echipament dedicat unui astfel de mediu profesional.
Ce imprimantă să alegi, dacă vrei să fie cât mai fiabilă
Și după aceasta excepție, pe care am simțit nevoia s-o punctez pentru a răspunde comentariilor voastre, hai să vorbim și despre ceva modele mai accesibile pentru consumatorii de rând. Probabil una dintre cele mai populare specii de imprimate, nu doar din Romania ci cred ca si la nivel global, este cea laser monocrom. Asta este calul de povara in nenumărate gospodarii, scoli, mici birouri sau instituții.
Ce imprimantă să alegi dintre acele paralelipipede albe sau negre, care nici nu realizezi că există în preajma ta atunci când funcționează cum ar trebui, dar care sunt vitale pentru munca pe care o prestezi. Iar aici recomandarea mea merge către modelul HL 1222. Costă 550 de lei, deci este unul dintre cele mai accesibile astfel de modele, tonerul original are 1500 de pagini si costa 100 de lei, iar imprimanta este capabila sa scoată 20 de pagini pe minut.
Nici versiunea sa mai dotată, adică multifuncționalul DCP1622 nu este cu mult mai scumpă, este in jur de 750-800 de lei, ceea ce nu este mult pentru un multifuncțional laser. Este practic aceeași gama si folosește același toner, care la cantitatea asta de pagini poate ajunge si de 3 ori mai scump la competiție. Sincer, mie 1622 mi se pare alegerea mai bună, dat fiind că pentru 200 de lei in plus ai la botul calului si scanare si copiere. Aceste echipamente sunt potrivite așa cum spuneam pentru utilizatori casnici sau birouri mici.
Dar dacă vrei ceva si mai solid si mai eficient din punct de vedere al raportului cost-calitate, atunci ar trebui sa te-nedrepți spre seria 2000, care este de altfel si cea mai vânduta serie laser monocrom din Romania. Si cum noi suntem o piața extrem de sensibila la preț, eu cred ca acest record spune multe. Aceasta serie ar putea fi împărțita in doua, si începem cu modelele mai „obișnuite”. Iar aici as încadra echipamentele mai basic pentru acasă, cum ar fi DCPL 2622DW, care după părerea mea este si best buy-ul in aceasta categorie. Dar daca am spus basic, nu înseamnă ca modelele astea nu vin cu o mulțime de goodies. Sunt firește wireless, duplex au ADF si macină pana la 34 de pagini pe minut.
Si-ar mai fi o a doua categorie, care poarta indicativul de MFC L, care au in plus fax, for whoever it may concern. Si din punct de vedere al conectivității sunt de doua feluri, modele cu indicativul DN se leagă la rețea prin cablu, iar DW merg si wireless. Daca ar fi sa indic un model anume din gama asta, m-as orienta către 2922, care mi se pare varianta completa atât pentru acasă cat si pentru birou. Pe lângă toate goodie-urile enumerate mai înainte, are si scanare duplex, si mai suporta si un toner de 5000 de pagini fata de celelalte mai basic. Dar ce trebuie știut e ca in aceasta gama, modelul de toner este același pentru toate echipamentele. Si apropo de toner, pe echipamentele mai scumpe, costul acestuia se compensează prin programul toner benefit, pentru anumite modele, care sunt indicate ca atare in portofoliul producătorului. In acest din urma caz, de exemplu, versiunea de 2000 de pagini a tonerului ajunge la 100 de lei.
Imprimante laser color, cu tehnologie LED
Și acum haideți sa mai urcam o treapta in lanțul trofic si sa mergem către sferele rarefiate ale imprimării laser color, da, sunt indivizi sau birouri care au nevoie si de așa ceva. Pe astea le văd potrivite pentru un home office pretențios sau mici afaceri la fel de pretențioase. Iar recomandarea mea in aceasta categorie merge către MFCL 8390CDW. Iar aici se impune o discuție interesanta. Am zis laser color? Da, așa se numește categoria, doar ca tehnologia folosita in acest caz se numește de fapt LED color.
Nu voi intra in foarte multe amănunte de geekereală, deși va promit ca voi face si asta la un moment dat, este vorba despre o tehnologie mai ieftina decât laserul propriu-zis, bazata pe LED, dar care oferă rezultate comparabile. Este o tehnologie simplă si fiabilă, iar costul unui astfel de 8390 este in jur de 2600 de lei, ceea ce pentru un echipament atât de pretențios nu este mult. Vârful de gama al acestei serii, pre numele sau 8690, urca pana pe la 3000 de lei si este full-option, cum se zice la mașini, adică are toate dotările imaginabile si inimaginabile. Brother spun ca au vândut deja vreo 800 de bucăți din acest model, chiar daca unii mai puriști ar putea comenta ca nu e chiar laser frate. Dar adevărul e ca pe cele câteva teste pe care le-am făcut, intre aceasta tehnologie LED color si echipamente laser pursânge, eu personal n-am simțit absolut nicio diferența. Si de fapt mai nimic nu mi se pare diferit, nici măcar viteza nu e far behind, pentru ca ajung si astea pe la 30 de pagini pe minut. Pe parte de multifuncționalitate ai scanare duplex color, iar dimensiunile tonerelor variază si ele in funcție de echipament. Pe 8390 4500 de pagini alb-negru si 4000 color, iar pe echipamentul mai pomenit, adică pe 8690, mărimea tonerului alb-negru poate ajunge pana la 6500 de pagini.
Și… cam astea au fost recomandările mele in funcție de tehnologia folosita si de diversele game. Așa cum v-am spus, deținem noi înșine un T920 cu ink Tank, pe parte de cerneală, și un MFCL 5710DW pe parte de laser monocrom. Asta din urma este un echipament ceva mai business, dar eu in clipul de astăzi am încercat sa mă concentrez pe cele larg folosite acasă sau in birouri mici.
ss