PCRSS PaginaDeMediaȘtiri ITTECH

Ce este Windows 10X?

Un nou concept pentru Windows

Evenimentul de seara trecută organizat de Microsoft a fost plin de tot soiul de anunțuri interesante de hardware. Dar pe acolo a fost dezvăluit și ceva destul de important pe partea de software, o nouă variantă a sistemului de operare Windows 10, numit Windows 10X.

Contrar numelui, nu este un sistem de operare gândit să funcționeze pe Surface Pro X, este doar o coincidență de nume. În schimb, este gândit mai mult pentru dispozitive precum Surface Neo, având numeroase optimizări făcute special pentru dispozitivele cu două ecrane. Iar la fel ca acel dispozitiv, nu își va face apariția pe piață prea curând.

Dar pe lângă aceste optimizări, vine cu o sumedenie de alte îmbunătățiri gândite pentru dispozitive ce nu dispun tocmai de foarte multă putere sau de capacitate masivă de baterie. Windows 10X este gândit să fie o variantă mai ușoară a sistemului de operare, însă fără a sacrifica din funcționalitate. Nu vorbim aici de Windows 10S, ce nu putea folosi aplicații din afara Microsoft Store. Este un sistem de operare complet, dar modular, sau mai bine zis, compartimentalizat.

Componenta de bază a sistemului de operare, cea care permite unui dispozitiv să funcționeze, este separată de aplicații ce vor rula fiecare în propriul container. Astfel se rezolvă potențiale probleme de securitate, iar componenta responsabilă pentru operațiunea aplicațiilor este încărcată doar atunci când este necesară, scăzând din consumul de resurse. În efect, are avantajul de siguranță a lui Windows 10S, dar păstrând abilitatea de a rula programe provenite de oriunde, nu doar ce le UWP de pe Microsoft Store.

Sistemul de operare va fi disponibil pentru dispozitivele cu două ecrane, acesta fiind scopul său principal. Așa că vă puteți aștepta să îl vedeți ivindu-se pentru astfel de laptop-uri în următorii ani. Pe partea de telefoane, însă, Microsoft a optat tot pentru Android.

[ZDNet]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button