Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Ce este AMD Radeon RX 5300 si de ce este o lansare importanta?

Competitie pentru GTX 1060 3GB si vestitor al unui moment important

Se pare ca AMD nu a stors tot ce putea din generatia RDNA astfel am ajuns sa vorbim despre Radeon RX 5300. Chiar daca noua placa video a fost lansata pe neveu de catre americani, aceasta are un rol important. Hai sa vedem de ce.

Ce este AMD Radeon RX 5300? Cui se adreseaza?

Pe scurt AMD Radeon RX 5300 este un 5500 XT castrat. Ambele placi impartasesc acelasi numar de nuclee grafice, insa noul model are frecvente mai mici si o configuratie diferita a memoriei. Vorbim despre o frecventa in gaming de 1448MHz si o frecventa Boost de 1645MHz. Asta se traduce in aproximativ 15% diferenta fata de 5500 XT. Cealalta diferenta este pe partea de VRAM. AMD Radeon RX 5300 are doar 3GB de memorie GDDR6 si chiar daca are 14Gbps, faptul ca are un bus de numai 96 de biti se traduce intr-o latime de banda mica. Mai exact 168GB/s pe 5300 comparativ cu 224GB/s de pe 5500XT.

AMD Radeon RX 5300 Promo

Si atunci pentru cine este creata placa asta? Sa recapitulam, nucleu de RX 5500 XT, frecvente mai mici, mai putina memorie: unde RX 5500 XT este un RX 580 mai pompos, cred ca AMD Radeon RX 5300 ar veni undeva in zona lui RX 570 4GB. Motiv pentru care habar nu am pentru cine e placa asta? In 2020, nici pentru gaming 1080p nu prea iti ajung 3GB. Iar 100+ FPS in jocuri precum Counter-Strike: Global Offensive? Bafta cu asta!

De ce este importanta aceasta lansare?

Nu este un secret ca AMD vrea sa se concentreze pe segmentul high-end odata cu lansarea RDNA2. Ei bine, lansarea lui AMD Radeon RX 5300 ar putea fi chiar vestitorul noii generatii. Odata cu aceasta placa, compania are pe piata trei modele accesibile pentru toate buzunarele. Miscarea logica si confirmata de istoria hardware-ului modern este ca acum AMD va avea ca ocupatie principala lansarea RNDA2. Si timing-ul este bun, intrucat peste doua zile NVIDIA are un anunt mare de facut. Cred ca sunteti cu totii constienti ce se va anunta, mai ales la cate leak-uri au tot aparut. Ce sa mai? Noua generatie este dupa colt deci zic sa-i deschidem usa cu caldura. Si surse mai puternice in cazul in care va ganditi la RTX 3090.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button