MORE

Ce efect au plăcile AMD asupra mediului?

AMD a publicat recent un studiu menit să evidențieze care ar fi avantajele tranziției către noua generație de plăci video asupra mediului.

Studiul a comparat consumul dintre două PC-uri identice, unul echipat cu un R9 390 și altul echipat cu un RX 480, diferența de consum fiind de 296 de kWh în favoarea plăcii video mai noi și mai economice. De aici, AMD a extrapolat că dacă un întreg ciclu de upgrade ar trece la RX 480, atunci planeta ar fi într-o stare ceva mai bună.

Conform studiului, dacă cei 15 milioane de oameni care cumpără plăci video din categoria „performance” anul acesta ar lua cu toții un RX 480, atunci s-ar evita eliberarea în atmosferă a 1.9 milioane de tone de dioxid de carbon. Bine, poate o parte din acea energie este generată din reactoare nucleare, eoliene, baraje sau panouri solare, dar ca ideea să meargă nu luăm asta în calcul.

Această scădere de consum, ce vine ca o parte din promisiunea celor de la AMD de a spori eficiența de 25 de ori până în anul 2020 (ceva nu prea greu de făcut dacă ar fi să ne raportăm la seria FX-9000 și la R9 295X2 ca punct de plecare), ar compensa pentru prezența a 500 de mii de autovehicule pe drumuri, ar compensa pentru 88.2 milioane de copaci din păduri și ar duce, cel puțin în SUA, economii de 350 de milioane de dolari. Din nou, asta dacă 15 milioane de oameni vor cumpăra RX 480, în locul altor soluții care ar putea avea un consum practic mai mic și performanță similară.

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button