Telefoane

Ce asemanari exista intre iPhone si… Fender Stratocaster?!

Ce asemanari exista intre iPhone si… Fender Stratocaster?! Desi deservesc „domenii” diferite, intre cele doua „dispozitive” legendare asemanarile profunde sunt mai numeroase decat deosebirile!

„Inventat” in 1954 celebrul „Strat” avea sa revolutioneze si sa schimbe pentru totdeauna nu numai modul in care se facea muzica pana atunci, ci sa „creeze” noi genuri axate pe utilizarea acestei chitari fabuloase. „Electrificarea” muzicii a nascut stiluri si curente noi, si odata cu ele o noua industrie, un nou business ale carui reverberatii se simt si astazi. Leo Fender a schimbat lumea definitiv, si „a dat lovitura” cu inconfundabilul sau Strat.

In 2007, adica 53 de ani mai tarziu, un alt vizionar lansa pe piata prima generatie de iPhone, care avea sa schimbe si ea modul in care comunicam. Nu revolutiona doar „telefonia mobila”, ci insusi modul in care intelegeam comunicarea la distanta. „Hitul” companiei Apple a adus PC-ul in buzunarele cetatenilor lumii, „and it was here to stay”. Stiu ca suna a cliseu, dar este adevarul gol-golut! Odata cu iPhone, comunicarea verbala, transferul de date, multimedia (foto-video) s-au mutat „la purtator”.

Si poate ca asemanarea mai importanta nu zace in faptul ca cele doua au starnit revolutii, ci in aceea ca ambele au „democratizat” utilizarea produselor de calitate! Stiu si faptul ca aplicarea cuvantului „democratizare” pentru o chitara de 500 de dolari si un telefon uneori chiar mai scump de atat (vorbesc despre preturile din tara de origine) poate parea o ironie, si totusi nu este asa: zecile de milioane de unitati vandute din ambele „device-uri” sunt o marturie vie a faptului ca oamenii au adorat aceste creatii, si le-au imbratisat in masa. Si tot aici, mai este ceva: indiferent de „clasa sociala” aceste „gadgeturi” si-au pastrat appeal-ul. De la Bob Dylan si pana la Prince, de la John Lee Hooker sau Muddy Waters si pana la Kurt Cobain, dar si de la Eric Clapton pana la anonimul chitarist „wannabe” din te miri ce fund de lume, toata lumea implicata in muzica pop-rock si-a dorit sau si-a luat la un moment dat un Strat. La fel si cu iPhone-ul: de la sefi de state sau miliardari si pana la necunoscutul din autobuz, toti „au cedat tentatiei” de a poseda la un moment dat un iPhone. Si ii rog pe hateri sa nu-mi sara in cap (bine, si in „cazul Fender”, fanii Gibson, Ibanez etc ar putea ridica obiectii vehemente)! Este imposibil sa nu recunosti, obiectiv vorbind, „Bangul” urias produs de acest dispozitiv.

La toate acestea se mai adauga o alta asemanare importanta: sunt printre cele mai copiate produse din toate timpurile! Si asta pentru ca ambele s-au impus ca standarde in industriile din care fac parte, si este greu sa ti le imaginezi altfel. Daca Fender este Chitara cu C mare, atunci iPhone este telefonul… cu i mic 🙂 Iar pentru detractori, asta nu are nici o legatura cu preferintele personale sau cu performantele intrinseci ale celor doua produse, chestiuni asupra carora se poate argumenta rezonabil in contradictoriu.

Fara indoiala, asemanarile nu se opresc aici. Acestea sunt doar cateva dintre ele, relevante. M-au izbit cu cateva zile in urma in timp ce urmaream un concert Eric Clapton (si ascultam „trilurile” unui Fender Stratocaster in mainile lui Mr Slowhand)… pe iPhone! Indiferent ce vor spune gurile rele, iPhone si-a asigurat locul in Hall of Fame-ul celor mai reusite produse de masa realizate vreodata, alaturi de Stratocaster sau Ford Mustang (a alta legenda „democrata” a productiei de masa).

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button