
Jurnal de bord: 17 Februarie 2020, decolam spre Austin, Texas, intr-o calatorie plina de tehnologie. Nu este doar o fabula pe care o s-o povestesc, ci experienta mea la AMD Renoir Days in Austin. Am fost invitat la campusul companiei pentru a vedea cu ochii mei ce pot sa faca noile procesoare AMD Ryzen 4000 pentru laptop-uri si trebuie sa va povestesc.
„Dar scrie 17 Februarie. De ce nu ai zis nimic pana acu’?” Am avut NDA, d-aia, dar a expirat (hooray!) si acum pot sa impartasesc si cu voi ce mi-au vazut ochii bulbucati si obositi dupa 14 ore de zbor.
AMD Ryzen 4000 – O revolutie cand vine vorba de procesoarele mobile
Nu stiam exact care va fi felul principal odata ajuns in Texas, dar stiam ca urmeaza sa vedem ceva nou si incitant din partea AMD. Asa a inceput o calatorie in prima ora a diminetii catre AMD Campus de pe 7171 Southwest Parkway. M-am simtit din nou student cand, intr-un amfiteatru, o scena frumos aranjata avea sa-mi zica povestea noilor procesoare de laptop-uri ce vor rupe gura targului anul asta si muuuulti dupa.
O sa va anunt de pe acum ca urmeaza un articol lung, dar este plin de informatii si acopera aproximativ in totalitate noua generatie de procesoare si tehnologiile din spatele acestora. Le-am explicat omeneste, cat sa inteleaga toata lumea, dar daca sunt neclaritati, vorbim in comentarii. Asa ca haideti sa ii dam drumul intr-o aventura Ryzeneasca.
Ceea ce AMD isi doreste de la noile procesoare este sa aduca performante de desktop intr-o platforma mobila, foarte eficienta si capabila sa indeplineasca cam orice task care i-ar fi aruncat in fata. Veti vedea modul in care compania si-a divizat noile procesoare din generatia Ryzen 4000 si cum se plaseaza acestea pe piata comparativ cu modelele de la Intel.
AMD Ryzen 4000 U Series – Procesoare pentru laptopuri ultra-portabile
Primul front pe care AMD a dus lupta cu Intel la un alt nivel este pe piata procesoarelor pentru laptopuri ultraportabile. Noile modele Ryzen 3, 5 si 7 din seria cu terminatia U ofera o performanta de invidiat, in timp ce TDP-ul ramane destul de mic cat sa fie potrivit pentru un ultrabook subtire.
Noile procesoare pentru ultrabook-uri de la AMD reusesc sa aduca cateva noutati notabile in aceasta categorie de produse. De la primul procesor cu 8 nuclee din seria U, la performante impresionante atat in scenarii multi-thread, cat si in performanta single-thread, categorie pana nu de mult dominata de Intel. De asemenea, imbunatatirile vin si pe partea de grafica integrata, noua generatie de Ryzen 4000 U avand solutii integrate superioare celor implementate in procesoarele Intel. Partea cea mai buna? Aceste procesoare au un TDP de doar 15W.
AMD Ryzen 3 4000 U Series
Modelele din seria AMD Ryzen 3 sunt create pentru cei care vor o solutie ieftina si performanta. Ofera destula performanta cat sa fie un adevarat all-rounder, insa are si limitarile sale. Acesta este echivalentul seriei Core i3 de la Intel, insa ofera intreaga suita de bonusuri de la Ryzen.
AMD Ryzen 5 4000 U Series
AMD a prezentat seria Ryzen 5 4000 pentru prima oara in cadrul CES 2020, insa atunci nu aveau foarte multe informatii de oferit. De aceasta data, compania a avut mai multe de spus, astfel Ryzen 5 nu este doar un pas inainte fata de Ryzen 3. Este mult mai mult de atat, oferind o baza solida utilizatorilor pentru a putea indeplini sarcini mai solicitante precum editarea video, in timp ce bateria va rezista mult si bine gratie TDP-ului scazut.
AMD Ryzen 7 4000 U Series
Procesoarele din seria Ryzen 7 U sunt cele mai puternice solutii pentru ultrabook-uri si transforma ceea ce parea acum cativa doar un vis, intr-o realitate foarte accesibila. Gratie tehnologiei de fabricatie pe 7nm, procesoarele AMD Ryzen 7 din seria U au performante semnificativ mai bune decat Intel Core i7 din seria U.
AMD Ryzen 4000 H Series – Cele mai procesoare dintre procesoare
Unde seria de procesoare U este potrivita mai de graba pentru ultrabook-uri si task-uri profesionale ceva mai light, procesoarele din seria H targeteaza gamerii si creatorii de continut care au nevoie de multa putere de procesare. Desigur, designul acestor modele nu se preteaza pentru scenariul unui ultrabook si avem mai multe sanse sa le vedem in laptop-uri precum ASUS ROG/TUF, Acer Nitro sau MSI Alpha, dar diferenta de format este complet ok daca tinem cont de performanta oferita de aceste procesoare.
Din cate puteti vedea in tabelul de mai sus, seria H de procesoare nu include si modele Ryzen 3. De asemenea, pentru fiecare model din seria H, exista si o alternativa HS. Diferenta dintre acestea nu este extrem de mare cand vine vorba de performanta, insa se resimte in TDP, care este mai mic cu 10W in cazul procesoarelor HS. Automat, cele din seria H sunt mai puternice, deci ca sa clarific o posibila intrebare, AMD Ryzen 9 4900H este cel mai puternic procesor din aceasta generatie de chipuri mobile.
AMD Ryzen 7 4800H – Gaming la cel mai inalt nivel pe platforme mobile
Am sa vorbesc ceva mai mult despre doua procesoare din aceasta serie. Primul dintre acestea este AMD Ryzen 7 4800H, un procesor pe care il vom vedea in laptop-uri ale caror preturi nu ating pragul de SF si care ofera cel mai bun raport pret/performanta cand vine vorba de gaming. Acest model are un TDP de 45W, insa cele 8 nuclee de care dispune, sunt dublate de tehnologia SMT pentru un total de 16 thread-uri. Frecventa de baza pentru acest model este de 2.9Ghz, dar in gaming urca pana la 4.2Ghz. Aceasta frecventa este comparativa cu anumite modele desktop, iar performanta nu este foarte departe de adevar.
In aceasta comparatie, putem vedea cum procesorul AMD (in rosu) este pus cap la cap cu Intel Core i7 9750H. Ambele sunt combinate cu o placa video NVIDIA RTX 2060, iar jocurile sunt testate la detalii High la rezolutie FullHD (1080p). Diferentele dintre cele doua procesoare sunt notabile, astfel AMD reuseste sa invinga competitia in aproape toate titlurile, singura exceptie fiind in Civilization VI, unde frecventa de 4.5Ghz pe care o atinge modelul de la Intel se face putin simtita. Desigur, 2% este in limita marjei de eroare, deci nu este ceva notabil.
In comparatiile de mai sus putem vedea ca in doua teste sintetice care simuleaza scenarii de gaming (FireStrike Physics) si de utilizare a puterii totale (CineBench R20). AMD Ryzen 7 4800H este pus in aceeasi categorie cu Intel Core i7 9750H, cat si cu Intel Core i9 9980H. Pe cel din urma il invinge la o margine destul de insemnata in ambele teste. Desigur, doua teste prezentate de AMD nu sunt un punct de plecare foarte valid, insa este destul cat sa ne facem o idee la ce sa ne asteptam din partea noilor procesoare.
AMD Ryzen 9 4900HS – Un procesor care joaca in propria liga
Daca a existat un punct in care toata sala a ramas muta in timpul prezentarii, acesta a fost cu siguranta momentul prezentarii noului AMD Ryzen 9 4900HS. Un monstru cu un TDP de doar 35W si aceeasi combinatie de 8 nuclee si 16 thread-uri ca si fratele mai mic, 4800H. Catch-ul in legatura cu 4900HS este faptul ca chipul grafic integrat este mai puternic iar TDP-ul mai mic cu 10W ii permite sa fie inclus in laptopuri cu un sasiu ceva mai slim. De asemenea, suita de tehnologii avansate il scot in fata, asa ca haideti sa vorbim putin si despre acestea.
AMD SmartShift
Tehnologia SmartShift a fost prezentata sumar si in cadrul CES 2020, cand a castigat si titlul Best in Gaming. Principiul care sta la baza acestei tehnologii este destul de simplu. In primul rand, laptop-ul trebuie sa aiba un procesor AMD Ryzen in combinatie cu o placa video dedicata AMD Radeon.
Cu ajutorul SmartShift, platforma poate controla automat, prin intermediul Infinity Fabric, momentele in care laptop-ul functioneaza pe chipul grafic integrat in procesor si cand este timpul sa comute la grafica dedicata. In acest fel, daca task-urile tale nu includ decat browsing sau gaming light, grafica dedicata va fi tinuta intr-o stare de sleep in care nu consuma mai nimic, iar greul este dus de chipul grafic integrat. In acest fel, laptop-ul tau va consuma cat mai putina energie cu putinta, fara sa iti afecteze performanta in vreun fel.
AMD STT v2
O alta tehnologie introdusa in noile procesoare este STT v2. Numele este prescurtarea de la System Temperature Tracking, iar ceea ce face aceasta chestie este sa ajusteze performanta laptop-ului in functie de temperatura exterioara. In acest fel, daca tii aparatul in brate, acesta nu se va incinge incat sa devina inconfortabil de folosit.
Intr-un fel sau altul, aceasta tehnologie faciliteaza si o mai mare stabilitate a frecventelor Boost, reusind sa ajusteze voltajul in timp real pentru a controla temperaturile mai bine.
Combinatia dintre STT v2 si SmartShift creeaza un scenariu in care laptop-ul se poate administra singur si poate spori performanta semnificativ, evitand thermal throttling-ul si alte probleme cu care eram deja obisnuiti pe anumite laptop-uri puternice si scumpe.
Ce aduce nou AMD pe partea de software?
Nu puteam sa vorbim despre hardware fara sa discutam putin si despre solutiile software care stau in spatele noilor procesoare AMD Ryzen 4000 pentru laptop-uri. Pentru a ne demonstra mai bine ce fac toate noile caracteristici despre care voi vorbi mai jos, AMD ne-a bagat intr-o camera plina cu sample-uri de test foarte interesante.
Dupa ce am vorbit deja despre SmartShift si STT v2, este timpul sa trecem la suita AMD Radeon Software. Pe langa drivere 0-Day si o noua interfata, lucru pe care il avem si pe desktop, noile drivere AMD introduc si cateva trucuri software care sa imbunatateasca experienta de gaming.
Combinatia dintre cele trei tehnologii prezentate mai sus, ofera o noua experienta de gaming chiar si pe sisteme cu specificatii modeste. Prin tehnologia Radeon Boost, imaginea din joc va fi randata la o rezolutie mai mica pentru a solicita mai putin placa video, dupa care Radeon Image Sharpening preia carma pentru a face totul sa arate bine, chiar daca este randat la o rezolutie inferioara. Da, s-au mai observat si cateva sughituri in timpul jocului, dar per total, experienta de joc a fost foarte fluida si nu a aratat rau deloc, mai ales pentru un laptop.
Este momentul sa ne agitam in legatura cu noua lansare?
Stiu ca poate articolul a sunat putin laudativ, insa am avut ca punct de plecare prezentarea celor de la AMD. Trebuie sa recunosc ca experienta a fost foarte interesanta, iar in practica, toate tehnologiile si trucurile folosite de AMD chiar fac o echipa buna, insa o sa-mi pastrez calmul pana vad produsul finit si am ocazia sa ma joc mai mult cu un laptop consumer care ruleaza un astfel de procesor.
Pe scurt, cred ca cel mai interesant model si cel care va avea cel mai mare succes dintre toate este AMD Ryzen 7 4800H datorita specificatiilor pe care le are si a performantei oferite. Sa inghesui atatea bunatati intr-un laptop, fie el si de 17″ mi se pare un feature cu care AMD merita sa se laude, insa implementarea conteaza foarte mult si sunt curios cum vor aborda aceasta chestiune si producatorii de laptop-uri. Din ce am vazut in sesiunea de prezentare, cam toate laptop-urile erau ceva cam calde si destul de galagioase, dar reprezentantii companiei ne-au spus ca aceasta situatie se va remedia. In ce masura trebuie sa ii credem sau nu, nu ma pot pronunta chiar acum. Nu mai avem mult de asteptat pana la lansarea oficiala, deci vom vedea pe viu in scurt timp.