MORE

Inventatorul cu trei copii: CD, DVD si Blu-ray!

Inventatorul cu trei copii: CD, DVD si Blu-ray. De la muzică la filme sau jocuri video, este greu să ne imaginăm lumea fără CD-uri, DVD-uri și Blu-ray-uri. Faptul că putem asculta acum muzica sau viziona un film se datoreaza olandezului Kornelis A. Schouhamer Immink care a descoperit modalitatea de a le stoca pe discurile argintii. Descoperirea sa a revolutionat industria de divertisment.

cd

Secretul stocarii datelor digitale este un ingenios program de codare care traduce semnalele electrice într-o limbă digitala, permițând astfel informațiilor sa fie stocate digital. E ca si cum ai traduce o propoziție din engleză în chineză. Nu numai cuvintele, ci și literele sufera modificari.

Cum a aparut CD-ul? Simplu: discurile de vinil sunt foarte sensibile la praf, zgârieturi și amprente. Soluția a fost o noua tehnologie: discul compact. Spre deosebire de înregistrarile clasice unde sunetul este inscripționat în materialul plastic, la CD informația este stocată digital pe disc cu ajutorul unui cod binar. CD-ul nu stochează sunete reale, ci date. In cifre, CD-ul are 5 kilometri lungime și rulează la o viteză de 5 km/h. Immink a descoperit EFM – Eight-to-Fourteen Modulation. In anii urmatori a continuat cu tehnologiile pentru DVD si Blu-Ray.

In 1982 când a fost lansat, CD-ul s-a vandut greu. Marea descoperire a avut loc trei ani mai târziu, când Philips a devenit prima companie care a l-a utilizat pentru inregistrarea Brothers in Arms – Dire Straits. CD-ul a fost un hit imens cu mai mult de un milion de exemplare vândute. În anii urmatori peste 130 de milioane de discuri au fost vândute în întreaga lume.

Immink detine aproximativ 1.000 de patente la nivel mondial pentru tehnologiile sale de codificare. A lucrat 30 de ani la Phillips. In 1998 si-a infiintat propria companiae si a vandut o noua versiune a codului sau catre LG pentru 95 X salariul anual la Philips.

La 68 de ani, inventatorul olandez spune ca nu mai urmeaza nimic dupa Blu-ray si ca cel mai interesant lucru pentru el acum este folosirea energiei solare.

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Back to top button