Exista o specie de telefoane numite ultra-rezistente. Le stiti cu totii: acele „caramizi” cu aspect industrial, butoane butucanoase si carcase din plastic dur si cauciuc. CAT S31 este mezinul gamei de smartphone-uri ultra-rezistente a celui mai cunoscut producator din lume de astfel de dispozitive. Principala intrebare care se ridica in cazul acestor terminale este simpla: am nevoie de un astfel de telefon? Si daca da, de ce?
CAT S31 este cel mai ieftin model din actuala gama de smartphone-uri a producatorului, in jur de 1450 de lei, de aceea l-am si ales pentru acest material. A fost lansat in Septembrie anul trecut si se doreste a fi un model popular, fara mari pretentii pe parte de specificatii, dar gandit si construit ca un tanc.
CAT S31 vs Telefon obisnuit cu o husa antisoc?
Prima intrebare care imi vine in minte in mod firesc este „de ce mi-as cumpara un telefon ultra-rezistent, cand as putea foarte bine sa-mi pun o husa antisoc si o folie pe ecran pe orice alt smartphone?”. Si am facut treaba asta cu un iPhone 7 Plus! Am pus o husa antisoc de 40 de lei si o folie protectoare, rezistenta si ea la socuri si zgarieturi de inca 30 de lei. Pretul unei carcase rezistente pleaca de la cateva zeci de lei pana la cateva sute bune, in functie de calitate si producator. La fel si in cazul foliilor. Depinde cat vrei sa investesti.
In cazul lui CAT S31, chiar body-ul sau este unul mai rezistent decat orice fel de astfel de „case”, iar ecranul este construit si tratat direct din fabrica sa faca fata oricaror agresiuni si neatentii. Este ca si cum ai echipa o masina de strada sa faca off-road impotriva unui 4×4 gandit pentru un astfel de teren. In plus, husa si folia adauga la pretul unui smartphone obisnuit.
Mai este un aspect de care putini tin cont. Aceste huse anti-soc protejeaza in primul rand carcasa, colturile acesteia, partea estetica si sensibila a terminalului, nu si piesele din interiorul body-ului despre care nu stim cate G-uri sunt capabile sa suporte la un soc mai puternic. Sigur, spatele nu se zgarie, si nici ecranul nu se sparge, dar nu stii ce lipitura poate ceda la interior, doar la forta impactului. CAT S31 nu are nici problema asta, interiorul si carcasa reprezinta un tot unitar, gandit sa reziste ca ansamblu la impact.
Apoi este controlul propriu zis al telefonului. In vreme ce un smartphone clasic pastreaza aceleasi comenzi touch si butoane indiferent cum l-ai echipa la exterior, CAT S31 si de fapt mai toate telefoanele din aceasta categorie, sunt desenate cu un alt tip de control in minte. Ecranul poate fi accesat cu manusi iar butoanele sunt mari si vizibile pentru a putea fi apasate usor. Sunt telefoane ce pot folosite in orice mediu, in zapada, in apa, in ploaie si noroi, pe santier sau in gradina.
Si aici mai exista un diferentiator semnificativ: temperaturile si mediile de operare. In vreme ce pe un telefon obisnuit range-ul de temperaturi de utilizare este unul normal, pe terminalele ultra-rezistente acesta este mult extins. La fel si in cazul celorlalti parametri: inaltimea de la care poate cadea direct pe beton fara probleme, 1.80m in cazul lui CAT S31, adancimea si durata la care poate fi scufundat. 1.2m timp de jumatate de ora pentru CAT S31, suficient cat sa poti filma subacvatic. Cat priveste mediile de utilizare, S31 nu are nici un fel de problema cu elemente chimice ce pot distruge orice alt telefon: apa sarata, substante corozive sau omniprezentele ingrediente gen cafea, zahar sau cola. Il pui sub jetul de la robinet, il speli si e ca nou. In plus, toate porturile lui CAT S31, spre deosebire de husele antisoc sau hardcase-urile obisnuite, sunt protejate de capacele din cauciuc dedicate, care izoleaza si etanseaza toate intrarile si iesirile telefonului: USB-ul pentru incarcare, jack-ul pentru casti, slotul dual SIM sau cel pentru cardul micro SD.
Nu in ultimul rand, aceste telefoane au baterii extrem de potente si rezistente. CAT S31 are o baterie de 4000 de miliamperi care te tine mult si bine, asta si pentru ca raportul intre specificatiile telefonului si consumul de energie este orientat in sensul acestuia din urma. Un ecran HD 720p si un procesor Snapdragon 210 quad core la 1.3GHz cu 2GB RAM nu solicita prea mult acumulatorul supradimensionat al lui CAT S31. Dar aceasta configuratie este absolut suficienta pentru orice utilizator care ruleaza taskuri obisnuite pe telefon, gen apeluri, mail, browsing, GPS, clipuri video, muzica, mai putin jocuri de top cu cerinte ridicate de sistem. Telefonul nu are pic de lag nici macar in multitasking uzual. Repet, jocurile cu consum intensiv de resurse sunt singurele care ii pun ceva probleme. De asemenea partea de foto-video poate fi calificata drept decenta, buna pentru apeluri video si poze fara mari pretentii. Aplicatia stock este spartana dar intuitiva si isi face treaba cu brio ca functie point and shoot.
Cui se adreseaza aceste telefoane?
In concluzie, daca ai nevoie de un telefon mai mult decat robust, care sa faca fata in conditii vitrege, nu hardcase-ul si folia vor fi cele care sa asigure integritatea telefonului tau, ci este mai bine ca telefonul insusi sa fie gandit si construit pentru acele conditii. Dar ramanem constienti de faptul ca aceasta este totusi o nisa. Telefoanele celor mai multi dintre noi vor avea de infruntat cel mult statul pe masa la terasa si cate o tranta accidentala provocata de neatentie.
Dar daca faci mountain biking, muncesti pe santier sau pe vreun utilaj greu, daca mergi frecvent la pescuit sau lucrezi pe o masina de pompieri, atunci nici un „case” nu-ti va oferi rezistenta lui CAT S31. Este pentru hobby-uri outdoor si meserii solicitante, pentru oameni care la capitolul design si constructie apreciaza mai putin estetica si mai mult functionalitatea si rezistenta.