Cat de sigur este senzorul de amprenta de pe telefoane?
Stim deja ca necunoscutul ne face sa presupunem lucruri, si de multe ori aceste presupuneri sunt gresite. Iata ca aceasta este si situatia in care noi, oamenii, am crezut ca daca o amprenta este unica si complexa, ea nu poate fi descifrata in situatia in care este folosita ca mod de criptare. Iata insa ca Jan „Starbug” Krissler ne-a dovedit contrariul, cel putin in privinta tehnologiei biometrice din senzorii de amprenta aflati, de exemplu, pe iPhone.
A mai fost un caz in care a fost reprodusa o amprenta pe baza unei fotografii, ca mai apoi sa fie reconstituita si folosita pe un senzor de amprenta, insa Starbug a folosit fotografii ale Ministrului de Aparare al Germaniei, Ursula Gertrud Von der Leyen, facute de la 3 metri de aceasta. Cu ajutorul VeriFinger – producator de hardware ce poate recunoaste amprente – hackerul a reusit sa reproduca… amprenta Ministrului Apararii! Nu ca amprenta acesteia ar fi mai speciala, insa cu cat mai cunoscuta este “victima”, cu atat mai multa seriozitate se acorda subiectului.
Concluzii.
1. Sunt sanse foarte slabe sa ni se reproduca amprenta noua, oamenilor de rand. Cel putin in viitorul apropiat. In situatia in care aceasta practica devine un obicei pentru escroci, cei vizati (cel putin deocamdata) vor fi cei mai “dotati” financiar, care pe deasupra isi tin si senzorul de amprenta pornit, plus aplicatii bancare ce pot efectua tranzactii cu acesta.
2. Aceasta teorie este, de fapt, DOAR o simpla teorie, avand in vedere ca hackerul nu a reusit sa puna efectiv mana pe telefonul ministrului pentru a vedea daca amprenta reprodusa de el este copiata corect.