HiFi-TVȘtiri ITTECH

Cât de rezistent este un televizor OLED?

Multă lumea și-a pus această întrebare când s-a gândit să facă pasul cel mare pentru a cumpăra un astfel de televizor. Panourile OLED sunt foarte atractive, din cauza culorilor excepționale, a contrastului fără egal, dar nu a prețului, care tinde să fie dincolo de ce își permite cea mai mare parte din public.

Dar ce care își permit tind să spere că televizorul va rezista foarte mult timp. Așa că pentru a vedea exact cât de bine rezistă, site-ul RTINGS.com a efectuat un test pe parcursul a șase luni de zile  pentru a verifica exact cât de rezistent este un televizor OLED.

Testele au fost efectuate pe șase modele identice LG OLED C7, fiecare rulând conținut diferit sau în condiții diferite, timp de 20 de ore pe zi, în reprize de câte 5 ore. În total, televizoarele au funcționat mai bine de 4000 de ore, iar unele dintre ele au început deja să prezinte probleme. Panourile, produse de LG, au o durată declarată de viață de 30 de mii de ore până când vor începe să se degradeze, dar „arsura” este deja vizibilă pe unele modele. Merită menționat că LG produce panouri pentru o mare parte din televizoarele OLED de pe piață, nu doar cele proprii, așa că această problemă va afecta cam toată oferta construită folosind tehnologia din 2017.

Totuși, dracul nu este chiar atât de negru, cum vine vorba. Cea mai vizibilă problemă a fost pe un televizor care a rulat CNN cu iluminare maximă, unde au rămas foarte clar pe ecran burtierele canalului. Culoarea roșie în special este o problemă foarte mare, lăsând urme foarte vizibile. Problema era prezentă și pe televizorul setat la un nivel de luminozitate mai mic, de 200 nits, dar într-o măsură mult mai mică.

Televizoarele care rulau conținut dinamic, ce nu avea prea multe elemente statice nu aveau această problemă, excepție fiind cel care rula FIFA, unde elemente din interfața jocului au rămas ușor vizibile pe ecran. Televizorul care rula Call of Duty WW2 însă n-a avut această problemă, deoarece interfața sa era suficient de subtilă și de transparentă încât să poată fi compensată de sistemul integrat în televizoare menit să împiedice arsura.

Televizoarele au început să prezinte însă o degradare generală a uniformității, însemnând că pixelii individuali nu mai erau capabil să redea în mod constant lumina același nivel de lumină. Există sisteme construite în fiecare model menit să compenseze pentru asta, dar se poate observa pe unele dintre ele o variație a luminozității în diferite zone ale panoului.

Pe scurt, dacă vă uitați foarte mult la canale care au sigle sau burtiere care nu dispar, riscați să aveți un televizor cu urme foarte clare rămase pe ecran după un and. Dacă vă uitați la conținut mai dinamic, atunci poate se va degrada din luminozitate, dar va continua să arate bine, fără artefacte.

Merită menționat că MicroLED nu are această problemă, și de aceea producătorii au început să migreze către această tehnologie.

[RTINGS]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button