Cat de rapid si de bun poate fi un SSD extern Samsung T5? Dar 5?
Am facut o nebunie: am pus 5 SSD-uri Samsung T5 in RAID 0!
Da, ati citit bine titlul! Astazi am facut un test… absolut nebunesc. Am folosit din greu de o buna bucata de vreme un astfel de SSD extern Samsung T5 ca mediu de inregistrare pentru o camera Blackmagic Pocket 6K. Si pentru ca mi-a placut maxim SSD-ul, fiindca este solid, fiabil si practic, pentru ca da, este foarte mic si usor, mi-am mai achizitionat cateva. Si le-am folosit la ce vrei si ce nu vrei: ca medii de stocare pentru diferite proiecte, in deplasari, pe teren, am editat de pe ele, am arhivat poze si cate si mai cate. Si la un moment dat s-au strans… vreo 5 astfel de SSD-uri! Si am zis… ce-ar sa facem o „aroganta”? Va povestesc imediat!
Inregistrare „Cinema” pe Samsung T5
Cand am cumparat vara trecuta Pocket-ul 6K, primul in Romania, si fiind si posesor de Pocket 4K, cam stiam la ce sa ma astept. In sensul in care mediul de inregistrare a fost o chestie tricky de la inceput. Cu alte cuvinte, daca filmezi cu compresie ProRes 422 (fie el si HQ), cerintele nu sunt exagerat de mari, mai ales daca rezolutia folosita este Full HD, fie el si 60p (vedeti bitrate-ul si caracteristicile de compresie aici). ]
Daca insa filmezi frecvent in 4K si mai ai si pretentii de 60p, atunci datele problemei se schimba. Si se schimba si mai tare daca vrei Blackmagic RAW (formatul lor proprietar de inregistrare „necomprimata”-notati ghilimelele-detalii aici), si atunci chiar iti trebuie un mediu de inregistrare rapid. Si ai doua optiuni: fie dai peste 2000 de lei (atat am dat eu-outrageous!) pentru un card CFast 2 avand un „parlit” 256GB (veti intreba de ce nu mai mic-pentru ca mai mic, desi mai ieftin, inseamna prea putine minute de inregistrare la rezolutie mare si framerate ridicat), fie tragi direct pe SSD. Iar Samsung T5 este recomandat… oficial! Chiar de catre Blackmagic. De ce? Pentru ca este mic, este fiabil iar scrierea si citirea sunt „constante”, stabile.
Si iata cum, de exemplu intr-un format din asta mai putin pretentios, gen ProRes LT in 1080 60p, ai un spatiu de stocare de peste 10 ore(!!!) „la purtator” pe un SSD de 1TB un pic mai mare decat o cutie de chibrituri! Si asta nu e tot! Pentru ca acest Samsung T5 este recomandat chiar de catre producatorul camerei, toti ceilalti producatori „asociati” de accesorii tin cont de treaba asta, si atunci toate cage-urile si rig-urile pentru Pocket 4 si 6K il suporta nativ. In poza de mai jos este un astfel de cage de la Small Rig (al meu :)).
Revenind la stocare, daca il folosesti la adevarata lui capacitate, adica pentru a inregistra un colosal BRAW 6K la 50 de cadre pe secunda, compresie 3 la 1 si constant bitrate, 1TB de T5 te va tine exact… 30 de minute! Dar inainte sa sariti cu gura, ganditi-va asa: nu va filmati in acest format amintirile de vacanta. Daca filmezi asa… inseamna ca faci bani! Deci nu mai conteaza ca iti iei, cum mi-am luat eu… 5 bucati! Dar mult mai importnat este altceva: ca SSD-ul duce! Este vorba de rata de scriere si citire si mie mi-a mers flawless.
Dar… cat este de fapt de rapid acest SSD extern Samsung T5?
Dar dincolo de ce „ni se pare”, ce viteze are de fapt acest Samsung T5? Pentru ca tot am intrat in universul asta Blackmagic, am zis sa folosim pentru aflarea vitezelor exacte de citire si scriere, chiar tool-ul lor, acel Disk Speed Test, care este gratuit. Este foarte ok pentru ca „simuleaza” scrierea si citirea diferitelor fisiere video in diverse formate, rezolutii si marimi (bitrate). L-am instalat pe una dintre uneltele mele de editare, un MacBook Pro de 16 inch, am atasat una bucata T5, si… iata rezultatele:
Am mai repetat de cateva ori testul, si rezultatele au fost destul de clare: aproape 500MB/s la scriere, si 530MB/s la citire. Viteze… aparent obisnuite. Dar nu va luati doar dupa asta. Cel mai important la SSD-ul asta este altceva: si anume ca ratele astea de „transfer” sunt reale si mai ales constante, stabile. Am remarcat nu odata, cu diverse alte SSD-uri urmatoarea speta: desi copierea intr-un sens sau altul pornea furtunos, dupa cateva secunde incepea sa fluctueze grav… de obicei in jos. Si de unde pe hartie aveai 500MB/s in realitate am avut si de 5 ori mai putin. Niciodata cu T5. Cat spune, atat duce.
Si mai observati un aspect in poza de mai sus: sunt cateva casute „greyed”. Si m-am gandit… daca tot am 5 bucati… ce ar trebui sa fac ca acele casute sa se „inverzeasca”? Adica sa cresc viteza!
Aroganta: RAID 0 pe USB-C… cu 5 SSD extern Samsung T5!
Da, chiar am facut asta! Am mentionat MacBook Pro-ul de 16 nu doar pentru ca editez pe el, ci si pentru ca are 4 porturi USB-C (bine, ele sunt chiar Thunderbolt). Si pentru ca Disk Utility din MacOS suporta cu usurinta configurarea de matrici RAID, m-am gandit… ce-ar fi sa incerc? Si am incercat intai cu 4 bucati in RAID 0. Iata cat de caraghios arata set-up-ul:
Si iata ce a iesit!
Cu vitezele astea:
Oooops! 1,75GB/s la scriere si 1,85 la citire! Atentie: GIGABAITI! Si apoi, am mers „all in” cu toate 5 (am adaugat un accesoriu care sa imi permita sa le conectez pe toate 5). Iata caracatita:
Iata cum arata configuratia:
Si iata si vitezele!!!
Da, baieti si fete, am „inverzit” toate casutele! Pentru ca la 2,7GB/s la scriere si tot cam atat la citire nici nu avea cum sa fie altfel!!! Da, 2,7 GIGABAITI (!!!) pe un raid facut pe SSD-uri externe pe USB-C!!! 5 bucati Samsung T5 a cate un terra fiecare, au reusit ca in aceasta matrice RAID 0 sa se apropie de ametitoarea viteza de 3GB/s!
Concluzie…
De ce am facut asta? Pentru ca am putut! Care este scopul de a face un RAID pe harduri extrene pe USB-C? Niciunul. De fapt niciunul practic. Lasand gluma de-o parte, raspunsul este ca am vrut sa vad cat de departe poti impinge jucariile astea extrem de mici si incredibil de capabile; ce viteze pot atinge ele in conditii ipotetice!
Nu, n-o sa faca nimeni niciodata asta, pentru ca nu are sens, un RAID cu SSD-uri portabile, dar asta nu m-a oprit sa incerc. (Bine, am facut si un mirror care mergea super-super bine, dar despre asta poate altadata). Ideea este ca aceste SSD-uri sunt extraordinar de versatile, si stiu ca unora le-ar putea parea scumpe, dar la banii astia este greu sa gasesti ceva la fel de practic si fiabil. Stiu ca exista modele poate mai noi, poate mai tari (de exemplu pe Thunderbolt) si categoric mai scumpe, dar acest SSD extern Samsung T5, pe felia lui… RUPE TOT!