TECHTech&ITTelefoane

Cât de bun va fi A12, procesorul noului iPhone?

Mai sunt câteva luni până vor fi publicate primele detalii oficiale despre procesorul pentru noile modele de iPhone, dar putem fi deja siguri că Apple A12 va fi cu cel puțin 20% mai rapid decât cel actual, folosind 40% mai puțină putere.

Iar aceasta este îmbunătățirea minimă a performanțelor la care ne putem aștepta. Următoarele dispozitive Apple vor fi cu siguranță și mai rapide. Detaliile privind îmbunătățirile de bază ale noilor modele de iPhone provin de la TSMC, compania care produce toate procesoarele pe care Apple le proiectează.

Progresul celor de la TSMC din acest an îl reprezintă chip-urile cu un proces de 7nm, în scădere de la 10nm. Aceasta este o măsurare a distanței dintre componentele procesorului. Ambalarea acestora în mai puțin spațiu înseamnă o performanță mai bună și o căldură redusă, economisind energie.

TSMC promite îmbunătățiri semnificative:

Comparativ cu procesul FinFET de 10nm, procesul FinFET al celor de la TSNC de 7nm are o densitate logică de 1.6X, o îmbunătățire de 20% a vitezei și o reducere a puterii de aproximativ 40%.

Apple, în general, e la zi în ceea ce privește procesoarele telefoanelor, aducând constant îmbunătățiri. În 2014, cipul său A8 a folosit un design de 20nm, în timp ce următorul A9 a fost de 14nm sau de 16nm, în funcție de dacă a fost produs de Samsung sau TSMC. A10 Fusion a fost de 16nm. Actualul procesor Apple A11 Bionic din iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X utilizează tehnologia TSMC FinFET de 10nm. Având în vedere această evoluție, putem fi destul de siguri că Apple va folosi procesul de 7nm FinFET, ținând cont că TSMC îl are gata pregătit.

Îmbunătățirea performanței cu 20% vine în întregime din trecerea la un design de 7nm. Este ceea ce ar rezulta dacă cipul A11 Bionic de anul trecut ar fi fost produs cu un decalaj mai mic între componente. Dar, desigur, Apple nu se va rezuma doar la atât. Cu siguranță vor veni și cu alte îmbunătățiri la designul lor din 2018, ceea ce va duce la creșteri suplimentare de performanță.

Detaliile complete despre acest procesor – care aproape sigur se va numi A12 – probabil că nu vor fi disponibile până când noile generații de modele iPhone vor fi anunțate în această toamnă. Bineînțeles, ne putem aștepta să avem parte de ceva leak-uri pe net înainte de evenimentul oficial.

Următorul procesor mobil Apple urmează să alimenteze trei modele noi de telefoane cu iOS pentru lansarea din această toamnă. Unul dintre ele ar putea fi un iPhone X de generație a doua, probabil la un preț de 899 euro / dolari. Alt model ar putea fi unul similar, cu un ecran mai mare de 6,5 inch și un preț de 999 euro / dolari. O opțiune mai accesibilă va avea un afișaj de 6,1 inch și va costa între 550 și 750 de euro / dolari.

Modelul actualizat al lui iPhone SE va folosi probabil un design de chip mai vechi, posibil A11 Bionic sau chiar A10, ambele fiind o îmbunătățire față de actualul A9.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button