MORE

Cât consumă un PC de gaming

Probabil vă întrebați mereu exact cât din factura la curent este reprezentată de un PC de gaming ce stă pe undeva pe un birou, străduindu-se să redea GTA 5 într-un detaliu cât mai realist. Răspunsul este acum disponibil, mulțumită unui nou studiu.

Efectuat de cercetători de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley, din California, studiul subliniază exact cât de mult poate consuma un PC de gaming în comparație cu unul normal, și ce impact are la consumul general de energie electrică, la nivel global.

Categoria de PC de gaming acoperă numai 2.5% din numărul de PC-uri existente pe planetă, însă acestea reprezintă 21% din consumul total de energie al tuturor PC-urilor. Un procent destul de mare, totalizând aproximativ 75TW-oră de consum, în valoare de aproape 10 miliarde de dolari. De ce atât de mult? Pentru că un PC de gaming tinde să consume cam 1400KW-oră per an, și asta numai în cele 4.4 ore de utilizare, estimate ca fiind media pentru SUA.

Asta se traduce într-un cost de aproximativ 200 de dolari per an doar pentru acoperirea consumului acelui PC, ceea ce în România s-ar traduce pe undeva pe la 980 de lei per an.

Studiul a mai demonstrat cum consumul de energie poate fi scăzut la jumătate, numai prin selectarea de componente ce se concentrează pe eficiență, cu surse ce au o cotație de peste 90%, monitoare mai economice și plăci de bază care nu consumă excesiv de mult. Asta fără ca performanța efectivă să scadă prea mult.

[PC Gamer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button