ReviewsTech&IT

Căștile Dyson OnTrac, un Goliat wireless între clasic și modern (review)

Dyson OnTrac sunt cele mai mari căști wireless pe care le-am testat vreodată, un produs luxury cu un apetit extraordinar pentru contrarii. Pe scurt, sunt un produs de tip ”love or hate”, nu există griuri.

Deși le ador, Dyson OnTrac nu sunt pentru oricine, fiind mari și grele, cântărind circa 450 de grame. Eu sunt a „big guy” și găsesc dimensiunile lor un avantaj, iar greutatea nu mă deranjează. Totuși, am discutat cu alți colegi care le-au testat și n-au reușit să treacă de această primă impresie.

Primul lucru care-mi place la Dyson OnTrac e simplitatea utilizării și a aplicației. Ai două butoane, poziționate paralel, unul pe fiecare cupă. Unul pentru pornit/oprit și împerechere (pairing), iar celălat (tip joystick) pentru volum și play / pause. 

 Dyson OnTrac aplicație

Activarea / dezactivarea ANC-ului și trecerea în Transparency Mode se face lovind de două ori consecutiv cu degetul pe oricare dintre căști. Aplicația e simplă, dar are toate componentele de bază, inclusiv 3 moduri EQ: Bass Boost, Neutral, Enhanced. 

 

Într-un fel, Dyson OnTrac sunt cele mai cinstite căști din 2024 pentru că, spre deosebire de multe alte produse de pe piață, nu se bazează pe funcții software pentru a corecta lipsurile hardware-ului. Ce au de oferit aceste căști este clar din prima: sunet stereo clar și puternic, materiale premium și un design ergonomic bine gândit. În loc să se bazeze pe funcții avansate de procesare digitală pentru a ajusta sunetul sau pentru a corecta potențialele defecte, ele livrează o performanță stabilă și consistentă.

Ca un băiat născut la sfârșitul anilor ‘70 și trecut prin experiența pick-up-ului, magnetofonului, casetofonului, CD-playerului și prin digitalizarea aproape completă a muzicii, pot face diferența dintre ceea ce e real și ce nu. Și poate de aceea apreciez altfel Dyson OnTrac.

Sunt ca o întoarcere la acea perioadă, în care fiecare sunet era autentic și fiecare imperfecțiune adăuga o nuanță de naturalețe. Toți acești ani petrecuți ascultând muzică m-au învățat să apreciez un produs care nu depinde de corecții software, ci își bazează calitatea pe inginerie de calitate și materiale excelente. 

Și mai e un aspect, căștile sunt copilul lui Jake Dyson, un pasionat de artă și design a cărui atitudine îmi amintește întrucâtva de Steve Jobs. Dacă nu știți povestea iPhone, Steve Jobs l-a creat pentru că era nemulțumit de calitatea și complexitatea telefoanelor mobile de la acea vreme. Le considera greu de folosit și dorea un dispozitiv simplu, intuitiv și atractiv pentru utilizatori și pentru el însuși. Desigur, a contat și eșecul colaborării cu Motorola la modelul ROKR, primul telefon cu iTunes.

Jack Dyson inginer șef prezentând Dyson Ontrac

Dyson OnTrac îmi lasă aceeași impresie, că au fost create pentru că Jake era nemulțumit de căștile pe care le folosea. S-a trezit într-o dimineață și a spus: „Ar fi cazul să facem niște căști ca lumea”! Unele solide, cu care să asculți muzica ta și dacă în casă e o petrecere. Să aibă autonomie mare, dar să le poți și personaliza suficient, încât să nu te plictisești de ele. Și exact asta a ieșit!

În realitate nu e chiar așa simplu, Dyson OnTrac sunt urmașele Dyson Zone, o pereche de căști exeperimentale lansate de Dyson în pandemie, care aveau și funcție de purificare a aerului. Și ideea de a crea căști wireless cu ANC a venit de la faptul că inginerii Dyson au dezvoltat cunoștințe extinse despre gestionarea sunetului și a fluxului de aer.

De-a lungul anilor, aceștia au studiat cum să controleze și să reducă zgomotul în diverse produse, cum ar fi aspiratoarele sau purificatoarele de aer. Această expertiză în înțelegerea fizicii sunetului și a fluxurilor de aer le-a permis să aplice aceleași principii pentru a dezvolta căști, care nu doar că redau sunetul cu fidelitate, dar și blochează eficient zgomotul nedorit din mediul înconjurător.

Căști Dyson Ontrac accesorii

Și pentru că am pomenit de personalizare, nu cred că mai există alte căști la care poți schimba tu însuți capacele (fețele) și bureții, fiecare fiind disponibile în 7 culori sau nuanțe diferite. Dyson spune că sunt posibile 2000 de combinații.

Pe mine varietatea culorilor nu mă atrage în mod deosebit, dar partea de schimbare a bureților mi se pare super utilă. La căștile obișnuite, când se strică bureții, nu prea ai cum să îi schimbi, cel mai adesea trebuie să le duci la service. Sigur, sunt și modele la care merg schimbați bureții, dar acestea sunt excepția, nu regula.

În mod normal, n-aș spune că personalizarea pentru acest tip de dispozitiv e un „selling point”, dar e practică și dacă ai posibilitatea să-ți iei niște căști pe care să le asortezi exact așa cum îți place, de ce nu?

Caracteristici tehnice ale Dyson OnTrac

  • Anulează zgomotul exterior de 384.000 de ori pe secundă, reducând până la 40dB. Monitorizează zgomotul extern în timp real prin aplicația MyDyson.
  • Frecvențe între 6Hz și 21kHz.
  • Conectivitate wireless Bluetooth 5.0.
  • Codecuri audio  SBC, AAC și LDAC
  • Până la 55 de ore de ascultare cu o singură încărcare, cu ANC activ.
  • Bateria este integrată în bandă pentru o distribuție echilibrată a greutății.
  • Detectează automat când le pui pe cap și scoți de pe cap și scot un sunet specific.

Experiența de utilizare

Le-am folosit conectate la PC, la televizor, la toate telefoanele (Android, iOS) și pe tabletă. M-am uitat la filme, am ascultat muzică, am vorbit la telefon cu ele, m-am uitat la clipuri pe YouTube etc. Le-am folosit în casă, pe stradă, în mijloace de transport în comun (autobuz, tren, avion, metrou), le-am luat inclusiv la sală. Le-am avut la test aproape trei săptămâni.

Sunt comode și blochează în mod natural o parte bună din sunetul exterior. Când activezi și ANC ești și mai izolat. Au un sunet stereo bun, volum puternic, claritate indiferent că e la 50% sau la 100%. Se putea mai puternic, probabil, dar mă declar mulțumit. E un sunet corect pentru orice tip de conținut. Am ascultat multă muzică din anii ’80, ’90 care se potrivește perfect cu ele și am fost foarte încântat. Pe fir mi se pare că se aud chiar mai bine decât wireless.

Dyson OnTrac ies imediat în evidență în orice loc public și oamenii se „holbează” la tine. Sunt atât de mari, iar combinația între metalul ”strălucitor” și culori le face imposibil de trecut cu vederea. Pentru unii e un plus, pentru alții poate fi deranjant, chestie de gusturi.

E incomod să ții la gât Dyson OnTrac dacă nu le mai folosești, e musai să le bagi în husă și în rucsac sau geantă. Husa e simplă și se introduc ușor (vertical), dar împreună ocupă mult spațiu. În schimb, când husa e pliată, încape și într-o mapă.

Autonomia Dyson OnTrac e foarte mare, dar încărcarea completă e de durată, de aproximativ 3 ore, folosind un cablu USB-C. De asemenea, au capacitatea de încărcare rapidă, oferind 2,5 ore de ascultare după doar 10 minute de încărcare și până la 9 ore după 30 de minute de încărcare. Dyson OnTrac pot fi folosite și atunci când bateria este descărcată, prin conectarea lor la un dispozitiv folosind cablul USB-C inclus. Deci nu sunt doar wireless.

Pentru cine sunt căștile?

Pentru cei care sunt deja familiarizați cu produsele Dyson și cu prețurile lor, oameni care apreciază un sunet bun, autonomia mare și personalizarea extinsă. Care văd în acest produs nu doar o pereche de căști, ci și o declarație de stil.

Dyson OnTrac au un preț de 2529,99 lei pe website-ul Dyson România, dar în alte magazine online locale le-am găsit și la prețuri de peste 4000 de lei. Așa că atenție de unde cumpărați!

 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button