TECH

Casa ar fi mai în siguranță cu o… plantă cu macetă???

Dacă ești posesor de plante de apartament, probabil că nu ți-ai imaginat că ele ar putea să te apere de intruși. Oare cum ar fi să dai fiecărei plante din apartamentul tău o armă și să le pui de pază? Artistul David Bowen este aici să ne hrănească curiozitatea și ne prezintă… samuraiul-filodendron.

Instalația neobișnuită a lui David Bowen, denumită planta macetă, dă posibilitatea unei plante de a mișca o macetă printr-un braț robotic. Instalația implementează un sistem care măsoară semnalele electrice din frunzele plantei. Sistemul folosește un micro-controller open source conectat la plantă care transformă aceste semnale electrice în comenzi.

Senzorii atașați recepționează semnale de pe frunze și le transmit controller-ului, care apoi trimite comenzi unui braț robotic cu foarte multe articulații. Acest braț, care are atașat o macetă, face o gamă variată de mișcări similare unui luptător.

David Bowen a vrut să facă din plantă un creier pentru robot. Odată ce sistemul a fost implenetat, designerul a montat brațul de robot industrial pe un perete pentru a-i da cât mai mult spațiu cu putință. Acum imaginează-ți un coridor plin cu astfel de plante cu arme albe. Direct film horror!

Invenția face parte dintr-un domeniu de roboți controlați autonom, unul care se concentrează pe semnale și gesturi ale unor oameni sau alte animale. Iată un exemplu care ne arată că o astfel de tehnologie nu este doar pentru distracție. Anul acesta un om parțial paralizat a putut să se hrănească fără a fi ajutat. Reușita a fost realizată cu ajutorul aceluiași tip de sistem: membre robotice conectate la creier. Omul a putut să folosească o furculiță și un cuțit, ambele ținute de brațe robotizate doar prin puterea minții. Asta l-a ajutat să taie mâncarea și să o aducă la gură.

Articole asemanatoare

Back to top button