Gaming

O mica istorie a simulatoarelor de fotbal si care cred ca va fi cel mai bun in 2020

Se apropie toamna si odata cu ea vom fi rasfatati cu o multime de jocuri, printre care noi intrari in seriile PES si FIFA, cele doua simulatoare de fotbal importante de pe piata. Odata cu apropierea de datele de lansare ale acestora, intervine intrebarea: Care dintre cele doua simulatoare de fotbal va fi mai bun?

Inainte de a vorbi despre fiecare in parte, vreau sa clarific niste lucruri. Am fost fan FIFA de la inceputurile mele gamersitice, adica de prin vreo 2002, cand am pierdut nenumarate ore in FIFA 2003. Asta a continuat pana prin 2006 odata cu aparitia lui FIFA 2007 care a fost un joc cu un fan-base imens, muzica care nu va pieri niciodata din mintile fanilor si zeci de ore petrecute cu prietenii jucand intre noi. Dupa aceea, am simtit ca seria a stagnat, iar asta a coincis cu lansarea excelentului PES 2008 care la momentul aparitiei a schimbat major fata simulatoarelor de fotbal oferind grafica mai realista decat cea din FIFA, mecanici noi si mult mai apropiate de realitate si per total, o experienta mai placuta decat FIFA 2008. Pana pe la FIFA 2011, nu prea am fost interesat de serie, dar odata cu aparitia acestuia, totul a inceput sa se schimbe, nu doar pentru mine, ci pentru orice fan al simulatoarelor de fotbal. FIFA avea sa imbunatateasca atunci, probabil cel mai de succes mod de joc introdus vreodata de acestia, Ultimate Team.

FIFA – De la inovatie la frustrare

Daca in FIFA 2010 modul de Ultimate Team era o implementare rudimentara si nu foarte multi jucatori au fost interesati de acesta, de la FIFA 2011 in sus, s-a format un hype imens iar apogeul a fost atins odata cu FIFA 12 Ultimate Team si explozia de YouTuberi care au inceput sa-l joace. Au urmat doi ani buni pe care i-am savurat si eu din plin, cu FIFA 13 si FIFA 14 care au scris istorie in comunitatea FIFA si inca sunt pomenite si astazi cand vine vorba de cel mai bun joc din serie. De acolo insa, vedem o decadere imensa si ajungem in prezent, la FIFA 19, care este de departe cel mai slab joc din aceasta antologie.

Ce s-a intamplat, a fost mutarea acestui proiect la studiourile EA Romania. Probabil cea mai proasta mutare pe care a facut-o EA vreodata in legatura cu aceasta serie. De atunci, jocul a devenit din ce in ce mai problematic, fanii acuzand echipele de dezvoltare ca isi bat joc, iar asta nu putea fi mai adevarat. De la bug-uri enervante, la mecanici stricate intentionat si faimosul „momentum” jocul a devenit foarte slab din perspectiva mecanicilor, iar introducerea de sute de cartonase fortate in Ultimate Team alaturi de stricarea echilibrului dintre jucatorii slabi si cei buni au adus seria in cel mai jos punct de pana acum.

Sunt insa semne de speranta, iar FIFA 20 se anunta a fi o revolutie prin introducerea Volta, un mod de fotbal de strada care va aduce un aer proaspat intr-o serie si asa acuzata de ani buni ca nu este nimic altceva decat un refresh continuu al jocului precedent. Poate si niste schimbari pe partea de Career ar fi bine-venite intrucat am avut o experienta mai placuta in FIFA 2007 decat in 2019 cu acest mod. Pe langa asta, se aude ca FIFA 20 va include Liga 1 din Romania ceea ce ar putea insemna vesti bune pentru fanii fotbalului din Romania.

PES – Un drum cu multe gauri

PES este un joc cu mult prea multe nume pentru ceea ce este. A inceput ca World Soccer: Winning Eleven, dupa care a devenit Winning Eleven: Pro Evolution Soccer. De acolo a ramas doar PES (Pro Evolution Soccer) si isi va schimba iarasi numele, urmand sa se numeasca eFootball Pro Evolution Soccer 2020. De ce atatea nume? Nu o sa incerc macar sa caut o explicatie. Tot ce stiu este ca toate aceste nume imi indica ce stiam deja despre PES. Este o serie care inca isi cauta identitatea si care pana acum a fost buna, dar nu a excelat niciodata. Ce era special, ca sa zic asa, la PES, erau licentele pentru UEFA Champions League si UEFA Europa League, dar acestea au trecut in tabara EA Sports iar acum PES contra-ataca.

Cu totii stim cine este Cristiano Ronaldo si faptul ca joaca la Juventus. Ei bine, fanii FIFA nu se vor bucura de asta, intrucat CR7 va fi inregistrat la echipa Piemonte Calcio deoarece Konami a semnat un contract in exclusivitate cu Juventus Torino pentru drepturile asupra identitatii clubului de fotbal in PES, astfel FIFA intra in tabara PES de echipe fara licenta. Alaturi de Juventus, FC Bayern si Manchester United sunt licentiate oficial si complet in PES 2020 alaturi de capturi 3D ale jucatorilor, stadioanele reproduse 1 la 1 si mici bonusuri precum scandarile fanilor.

De asemenea, PES 2020 ne aduce imbunatatiri mari pentru modul Master League care deja era mai interesant decat Career Mode din FIFA. Va fi folosit un algoritm special care are ca scop crearea de transferuri in-game cat mai realiste si vei putea sa iti construiesti managerul perfect, ori sa il folosesti pe unul dintre Diego Maradona, Zico sau Johan Cruyff. Pe langa acestea, vom vedea un sistem de dialog la fel ca in FIFA, dar sper ca acesta va fi implementat mai bine.

Ce jucam in 2020?

Personal astept sa vad cum se vor prezenta ambele jocuri, dar ca un mic spoiler, alegerea mea se indreapta spre eFootball Pro Evolution Soccer 2020, doar pentru ca m-am saturat de FIFA care a devenit dintr-un joc bun, un proiect frustrant al unei echipe fara experienta necesara care mai bine ar ramane la pariat pe meciuri de fotbal in realitate decat la dezvoltarea unui joc dedicat acestui sport. Chiar daca myClub nu este nici de departe la fel de interesant ca si Ultimate Team, iar Champions Cup nu suna la fel de bine ca UEFA Champions League, voi merge spre realismul oferit de PES, decat spre experienta frustranto-arcade pe care o tot promoveaza FIFA, cu exploituri ieftine si tactici stricate. Acum ramane doar sa vedem daca si cum se va schimba peisajul odata cu lansarea celor doua titluri si le voi trece pe ambele in revista odata ce voi pune mana pe ele.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button