Care este diferenta dintre o tastatura mecanica si una cu membrana?
Multi utilizatori si-au pus intrebarea: De ce sa imi cumpar o tastatura mecanica? Pe buna dreptate, avand in vedere ca pentru utilizatorul de rand o tastatura este doar o bucata de plastic prin care interactioneaza cu PC-ul. Atat si nimic mai mult. Din pacate, o tastatura, pentru un anumit segment de piata inseamna diferenta intre un meci castigat sau pierdut sau diferenta intre minute pierdute pe zi.
Stim ca suna ciudat, dar, o tastatura mecanica de cele mai multe ori nu implica doar un switch mecanic, ci si ceva tehnologie in spatele bucatii de plastic, segmentul mai devreme amintit fiind extrem de atent cand vine vorba de timpi de raspuns si timpi de actionare. Iar acestea sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le vom explora in acest versus intre tastaturile cu membrana si cele mecanice.
De departe cele mai intalnite sunt tastaturile cu membrana, acestea fiind cele mai populare datorita costului scazut de manufacturare, principiul de actionare fiind in cazul acestor tastaturi electro-mecanic. Astfel, atunci cand actionezi o tastata, aceasta va transmite un semnal electric prin cablu PC-ului tau prin care acesta interpreteaza tastata apasata.
Tastaturile mecanice sunt o cu totul alta mancare de peste, acestea inlocuind membrana cu o serie de intrerupatoare, switch-uri, cu actionare verticala, acestea fiind conectate la o placa centrala, putandu-se inregistra toate apasarile, spre deosebire de tastatura cu membrana unde, chiar si cu tehnologia actuala, nu se pot inregistra decat un numar limitat de comenzi.
In cazul tastaturilor cu membrana, avantajele sunt evidente. Pretul de cele mai multe ori fiind sub markerul de 20 de dolari pentru o tastatura cat de cat decenta, dar, poti sa cumperi si una cu 2 poate chiar 3 dolari. Dar, daca ai varsat un pic de apa pe ea poti sa iti iei adio de la investitie, iar pe langa asta, butoanele sunt legate in serie, asta insemnand ca daca unul dintre contacte se intrerupe, tastatura nu va mai functiona. O tastatura mecanica pe de alta parte te va seca la buzunare, existand riscul sa platesti si cateva sute de dolari pentru o serie de switch-uri si un controller mai stralucit. Pe langa asta trebuie amintit si dezavantajul pe care aceste tastaturi il au, mai exact marimea acestora, profilul fiind unul destul de ridicat, dar, si faptul ca in functie de switch, tastaturile mecanice sunt destul de galagioase.
Un alt element care defineste cele doua modele de tastatura, este si varietatea de care beneficiaza switch-uri mecanic, acesta putand sa fie de mai multe culori, fiecare reprezentand un anumit public tinta. De altfel, cele mai populare switch-uri sunt cele albastre, rosii si maro, acestea fiind de cele mai multe ori implementate pe tastaturi. Dar ce inseamna culorile? Ei bine, un switch rosu are un timp de ultra rapid de raspuns, cel maro reprezinta un echilibru intre rapiditate, confort si precizie, in timp ce switch-urile albastre ofera feedback tactil si o mai mare precizie. Membranele, din pacate, nu au fost decat de un singur fel, asta pana cand tehnologia a avansat si ea, Roccat lansand Isku FX, care are o serie de keycaps-uri cu membrana capabile de actionare in trepte. Din pacate, pretul este acelasi ca pentru o tastatura mecanica, asa ca nu ofera un avantaj functional sau financiar.
Trebuie mentionat si faptul ca poti sa iti construiesti singur o tastatura mecanica, existand kit-uri care iti permit sa iti realizezi tastatura visurilor tale, asta daca doresti sa mergi atat de departe incat sa iti lipesti si asamblezi tastatura. In cazul acesta orice reparatie este extrem de usoara, tu fiind cel care si-a legat firele pe placa, putand chiar sa iti schimbi switch-urile daca doresti. Un alt lucru pe care nu il poti face pe o tastatura mecanica.
De altfel, tastaturile mecanice sunt mult mai precise in inregistrarea si redarea comenzilor, semnalele trimise de la switch-uri fiind inregistrate individual fara sa se suprapuna, astfel anuland parte din comenzile efectuate de utilizator. Pentru a vedea daca ai o tastatura capabila de inregistrare simultana a comenzilor poti faci urmatorul truc: „Tine apasate ambele butoane Shift si scrie urmatoarea propozitie: Astazi fac level up la barbarian.” S-ar putea sa observi ca multe dintre litere nu s-au inregistrat, caz in care s-ar putea sa fi pe o tastatura cu membrana.
Asta nu inseamna ca o tastatura cu membrana este demna de aruncat la cos. Nici pe departe! Tastaturile mecanice, asa cum am mai spus, sunt de cele mai multe ori inamicul lucrului la birou, tacanitul infernal realizat de acestea putand sa iti faca colegii sa iti faca bucata de plastic cu botoane guler. Tastaturile mecanice au un public tinta clar: Gamerii si cei care scriu extrem de mult, fiind un public de nisa pana la urma, de cele mai multe ori tastaturile cu membrana dominand piata. Dar, lipsa preciziei si vitezei de actionare, cel putin de la un nivel in sus, este un factor decisiv, un redactor in ziua de astazi apreciind mult mai mult o tastatura mecanica, comparativ cu una traditionala.
Pana la urma, totul depinde de utilizator, acesta fiind cel care isi alege jucaria preferata. Dar, pana la urma aceste tipuri de tastaturi exista pentru ca exista si o cerere pentru ele. Sigur, o tastatura mecanica va avea un pret premium, comparativ cu una cu membrana, dar, exista avantaje si dezavantaje de ambele parti ale baricadei. Cert este ca in general, daca alegi o tastatura mecanica si faci aceasta schimbare, va fi foarte greu sa faci schimbarea inapoi pe una cu membrana.
ASTAZI FAC LEVEL LA BARBARIAN
Microsoft Wireless Desktop 3000 V2 ….
150 ron …. cu tot cu mouse ….
Si eu am putut scrie cu o tastatura Microsoft de acum vreo 6 ani care am luat-o cu tot cu mouse la 100 de lei :))