TECH

Care este cel mai bun tip de monitor pentru gaming?

In urmatoarele luni vor aparea pe piata monitoare care fac parte dintr-o specie noua, una care suporta HDR. Acestea vor oferi un spatiu de culoare mult mai vast, iluminare mai bogata si imagini in general mai naturale fata de ce avem acum.

Monitoare HDR

Pentru a le putea folosi veti avea nevoie de placi video noi, a caror porturi de display le vor permite sa opereze pana si la 240Hz in format HDR. Aceste monitoare noi ar trebui sa schimbe destul de mult oferta de pe piata si preferintele publicului, dar pana atunci mai este de asteptat. Asa ca daca vreti sa stiti intre timp care ar fi cel mai bun tip de monitor pentru gaming disponibil acum pe piata, ati nimerit unde trebuie.

IPS. Nu vreau sa va stric surpriza, dar este IPS. Cel mai bun tip de monitor pe care il poti avea pentru gaming este in acest moment unul care foloseste tehnologia IPS. Le puteti gasi la o varietate de preturi, pana si cele mai ieftine care folosesc umila varianta eIPS a panoului oferind un nivel de calitate bun.

Daca vreti o explicatie mai lunga, hai sa le luam pe rand si sa incerc sa explic care sunt atuurile panourilor si de ce tot IPS este in acest moment cea mai buna solutie.

IPS

IPS ofera culori grozave, unghiuri de vedere bune, iar timpul de raspuns pe care il au panourile de acest tip in ultimii ani este suficient de bun pentru a nu crea efecte de ghosting in jocuri. Pretul IPS-urilor este in cadere libera, asa ca le puteti gasi in orice forma si marime intr-un buget acceptabil. Progresul tehnologic permite realizarea de panouri care opereaza pana si la 144Hz. Exista numerose specii de IPS, care poarta diverse nume in functie de compania pe care le-a dezvoltat, cum ar fi PLS sau AHVA

IPS

TN

Panourile TN erau cam standardul pentru foarte multi ani si erau pentru cel mai mult timp groaznice. Culorile sunt imprecise, unghiurile de vedere sunt de asa natura incat daca ai un monitor prea mare vezi altceva de la un colt la altul. Variantele mai recente de TN sunt ceva mai competente, dar pe masura ce frecventa lor creste, calitatea culorii scade pana cand incep sa dea impresia ca ar fi monocrom. TN-urile au avantajul ca sunt ieftine si din cauza latentei lor scazute tind sa fie folosite adesea la competitii. Dar daca nu cumva competitiile internationale de CS:GO sunt gazduite pe biroul vostru, calitatea scazuta a imaginii pur si nu merita. Iti faci o defavoare sacrificand calitatea culorilor.

tn

VA

Va puteti gandi la VA ca la un fel de compromis intre IPS si TN. Nu este, dar il puteti aproxima astfel. Acest tip de panou ofera culori mai bune ca TN si timpi de raspuns pe alocuri mai buni ca IPS. Puteti gasi chiar panouri VA care ajung pana la 240Hz, pe hartie. Practic, ruleaza la 120Hz si ilumineaza diferit aceeasi imagine pentru a da impresia mai multor cadre. Dar in ceea ce priveste calitatea totala, tot IPS ar fi mai bun, iar ca timp de raspuns si pret, tot TN ar fi superior. VA, la fel ca IPS, are mai multe variante, cele mai avansate oferind un standard chiar grozav de calitate, la un pret excesiv.

mva-samsung

OLED

Nu prea ai cum sa intreci OLED. Ofera o calitate a imaginii cum nu poate egala nici un fel de alt panou, iar timpul de raspuns este atat de mic incat devine nesesizabil. De unghiuri de vedere nici nu are rost sa spun. Acestea sunt si genul de panouri care pot fi facute sul si luate la plimbare daca aveti nevoie. Si atunci de ce nu este acesta cel mai bun tip de panou de folosit pentru gaming? Fiindca cele mai ieftine tot OLED-uri tind sa coste cateva mii de dolari. Candva, in viitor, OLED va fi ideal pentru gaming, va fi ideal pentru orice, pentru ca tehnologia intrece la calitate absolut fiecare alt lucru de pe piata. Dar momentan, OLED este ceva pentru care pana si profesionistii care au nevoie de panouri foarte performante la locul de munca incearca sa stranga bani. Probabil va deveni accesibil pretul la VR inainte sa fie disponibile monitoare OLED pe bugetul fiecaruia.

220px-Nexus_one_screen_microscope

 

Si totusi, daca va simtiti nostalgici, mai puteti recurge si la un monitor CRT, care inca este foarte bun pentru jocuri, suportand 70Hz, 85Hz sau chiar 120Hz, timpi de raspuns minusculi, unghiuri de vedere excelente si o redare mai buna a culorii ca TN. Totusi, din cauza CRT-urilor avem acum nevoie de un upgrade masiv la HDR, pentru ca CRT nu poate reda un spatiu de culoare prea amplu, iar primele LCD-uri au incercat sa emuleze CRT-ul, asa ca s-au folosit de aceleasi standarde. Acestea nu s-au schimbat de cateva decenii, dar vor fi schimbate de anul acesta cand se face tranzitia la HDR.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button