PCRSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

Care este cel mai bun laptop second hand?

Zilele trecute vă ofeream câteva sfaturi care să vă ajute atunci când încercați să cumpărați un laptop la mâna a doua, iar acum continuăm aventura în ținutul Second Hand cu exemple ceva mai concrete.

Mai sunt câteva aspecte pe care trebuie să le mai iei în considerare când vine vorba de un laptop la mâna a doua. Unul dintre ele este raportul de preț-vechime. În principiu, acesta ar trebui să rămână mai mult sau mai puțin constant pe parcursul existenței unul laptop. Cu cât este mai nou, cu atât va fi mai scump, cu cât este mai vechi, cu atât tinde să fie mai ieftin. Nu este vreun mare secret, dar este ceva ce poate fi de folos în căutarea unui laptop. Devalorizarea sa însă nu este o știință exactă, depinzând foarte mult de câți bani crede vânzătorul că poate recupera. Disperarea, panica, tupeul, lipsa de informații concrete despre valoarea exactă a produsului și un număr de alte lucruri pot influența prețul pe care îl vedeți la un laptop second hand. Așa că, dacă aveți mare noroc, puteți găsi la mâna a doua un laptop ce într-un an de zile și-a pierdut o jumătate din valoare. Și nu mă refer la câteva sute de lei, ci poate un Acer Predator care de la 6000 de lei este vândut pe la 3000 de lei după un an și ceva, încă în stare funcțională.

Menționez prețul și pentru că este strâns legat de două alte criterii ce trebuiesc luate în considerare: marca și modelul.

Pe scurt, dacă un laptop costa mult (pe bun motiv) când era nou, sunt șanse bune că va continua să ofere o experiență bună de utilizare la mâna a doua, chiar dacă este vechi de foarte mulți ani. Asta nu înseamnă că un laptop foarte ieftin nu mai poate fi util dacă îl găsiți la mâna a doua, în special dacă îngrămădiți un SSD în el, dar dacă nu prea avea de unde să mai „tragă” atunci când complexitatea software-ului crește. În funcție de ce vreți să faceți cu el, până și un sistem care era ieftin cu 5 ani în urmă încă mai poate fi util. Totuși, dacă vreți ceva care să aibă ceva mai multă anduranță, n-ar strica să vă orientați pe un sistem care „la vremea lui” era ceva de capul său.

Așa că în ceea ce privește modele efective, niciodată nu puteți greși cu un Thinkpad. Și când spun niciodată, adică niciodată. Nu contează dacă este unul care datează de pe vremea când IBM încă mai producea calculatoare, sau modelele produse sub tutela Lenovo. Sigur, cele mai recente poate că nu mai sunt la fel de prestigioase, dar tot sunt sistem foarte solide. Un Thinkpad este sinonim cu un laptop de lucru. Cine a cumpărat unul adesea l-a cumpărat pentru că știa ce vrea să facă cu el, și ca urmare a avut grijă de el. Această serie nu se încadrează în categoria „rugged” de sisteme ce pot fi trântite și bușite fără probleme, dar tot sunt genul de laptop-uri care vor funcționa la potențialul lor maxim fără probleme pentru foarte mult timp. Nu tind să ia foc, sunt foarte fiabile, au tastaturi în general grozave, iar faptul că această marcă se află pe piață de un sfert de secol înseamnă că veți găsi unul pentru orice preț sunteți dispuneți să plătiți și cu orice configurație. În același timp, înseamnă că dacă se strică ceva la el, nu este tocmai imposibil de găsit piese de schimb. Există o selecție foarte mare de Thinkpad-uri pe care le puteți găsi pe diversele site-uri de vânzări SH și în magazinele de specialitate din țară. Ocazional ați putea da până și de unele modele ce datează din era IBM. Nu lăsați faptul că acel gen de sistem tind să vină cu un Pentium 4 să vă sperie. Cu ceva ca un Puppy Linux și o variantă mai veche de Chrome, puteți chiar să navigați pe internet lejer și să urmăriți clipuri de pe Youtube, probabil pe 240p.

laptop second hand

Important este că aveți un laptop funcțional, ce probabil încă va mai merge câțiva ani dacă nu îl maltratați. Iar prețul pentru așa ceva ar putea fi chiar mai mic de 200 de lei. Mergând pe o idee similară, mai puteți găsi și seria de laptop-uri Dell XPS. Istoria sa se întinde aproape pe un deceniu, așa că veți avea de unde alege, în funcție de bugetul de care dispuneți, dar din moment ce aceste sistem au fost produse într-o eră ceva mai modernă, cele funcționale nu vor fi chiar atât de ieftine.

Dacă preferați sisteme ceva mai actuale, și în special de gaming, atunci ar trebui să vă pregătiți să scoateți ceva mai mulți bani din buzunar. Un laptop de gaming tinde să fie foarte scump, din moment ce trebuie să împacheteze la un loc hardware forate mult, foarte puternic și răcirea necesară pentru a nu lua foc. Dar chiar și atunci, performanța va fi sub cea a unui desktop cu un preț similar. Ca urmare, dacă vreți să butonați titluri recente selecția va fi limitată. Dar nu prea puteți greși cu sisteme Dell Alienware, Asus Zephyrus, Acer Predator sau Razer Blade, ce se vor ivi din când în când la mâna a doua, fiind vândute adesea de oameni ce tind să facă upgrade des pentru a ține pasul cu tehnologia. La fel ca la orice alt laptop de gaming, partea de mobilitate probabil nu va fi grozavă în timp ce vă jucați, dar aveți la dispoziție hardware serios ce poate fi folosit pentru o varietate de aplicații ce necesită multe resurse. Sigur, va trebui să tratați sistemul ca un desktop, dar măcar va consuma ceva mai puțin curent decât unul.

laptop la mana a doua

O altă marcă pe care ar trebui să o aveți în minte când vânați un laptop este MacBook. Fie unul normal, fie un Pro, până și un Air. Știu că Apple tinde să sperie mulți oameni, fiind o grădină bine zidită din care evadezi cu greu, iar în prealabil trebuie să plătești o taxă mare pentru a intra, dar în domeniul second hand, prețul nu prea mai este un factor. Sigur, în ultimii trei ani au mai fost „incidente” cu diversele laptop-uri produse de Apple. Difuzoare ce explodează, tastaturi ce încetează să funcționeze, imposibilitatea de a le repara. Dar cele vechi tind să se ridice la nivelul reputației bune a companiei. Nu vă speriați dacă vedeți pe piață un MacBook vechi de 10 sau chiar 12 ani. Majoritatea au procesoare Intel Dual Core, ce încă se descurcă binișor pentru uzul de zi cu zi și tind să fie foarte solide. Atât timp cât bateria nu a pățit ceva neașteptat, sau ecranul nu prezintă surprize neașteptate, puteți lua un laptop foarte bun, adesea pentru mai puțin de 1000 de lei. Și dacă nu sunteți prea interesat de a ține pasul cu tehnologia, atunci aveți șanse să dați și peste relicve veritabile de pe la începutul secolului, care încă ar mai funcționa cu ceva îngrijire.

macbook laptop second hand

Sigur, când vine vorba de relicve, nu le veți folosi să jucați Crysis prea curând, în unele cazuri ați putea avea probleme și cu Minecraft, dar un laptop vechi are aplicațiile sale. Dacă nu vă vine nici una în minte, câteva dintre ele vor fi acoperite într-un articol viitor.

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button