MORE

Carbon Nanotubes – Structuri mai tari (si mai utile) decat diamantul!

Carbon Nanotubes sunt niste molecule foarte mici, cilindrice, care pot fi vazute doar cu ajutorul unui microscop performant. Descoperite de Sumio Iijima in Japonia, aceste molecule formeaza cea mai dura substanta cunoscuta de omenire pana in acest moment. Mai mult, este de 1000 de ori mai conductoare decat cuprul.

nano1

Carbon Nanotubes (nanotuburile de carbon) deschid o noua era a computerelor: acestea vor fi mai rapide si realizate din materiale mai rezistente decat s-a anticipat vreodata.

Pana la aceasta descoperire carbonul era cunoscut doar sub 3 forme. Multe materiale precum polimerii si metalele pot fi acum imbunatatite folosind nanotuburile de carbon precum un filler. Acestea fac, de exemplu, panourile solare mai eficiente sau piesele de avion sau de masina mult mai robuste.

In 2006 cativa cercetatori germani au gasit nanotuburi de carbon in otelul de secol XVII descoperit la Damasc.

Un alt produs care incorporeaza nanotuburi este Vantablack, cea mai… neagra substanta de pe pamant, care este folosita pentru aplicatii militare si in astronomie. Din Vantablack se face invelisul din interiorul telescopului pentru a absorbi excesul de lumina. Substanta este de asemenea, folosita pentru a calibra camerele care fotografiaza stelele si galaxiile indepartate.

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Back to top button