Foto-VideoReviewsRSS PaginaDeMedia

Canon G5X Mk II Review – O compacta ale carei fotografii umilesc orice telefon de top!

Vremea camerelor de tip „sapuniera” a apus de mult, iar pe piata au ramas cele compacte dar performante, care nu pot fi batute de nici un telefon actual. Evident acestea se bazeaza pe o optica net mai buna si un senzor superior. Desi nu se compara cu DSLR-urile sau mirrorless-urile de top cu senzori mari, avantajul vine pe partea transportului mai facil, deoarece aceste camere sunt mici.

Canon G5X Mk II este o astfel de compacta, care a evoluat destul de mult in comparatie cu prima iteratie si sincer am ramas impresionati de ce poate sa faca aceasta „jucarie” scumpa. De ce scumpa? Pentru ca are un pret de 900$, daca mai punem taxele si conversia in Euro, ajungem la aproape 1000 de euro. Dar nu va speriati, competitorul direct al acestiei camere este chiar mai scump cu cateva sute de lei.

Spuneam ca aceasta a primit imbunatatiri majore fata de prima versiune, ea avand acum un vizor electronic de tip pop-up, un senzor de 1″ de tip Stacked BSI, care permite fotografierea cu pana la 30 de cadre pe secunda in format RAW si filmare 4K. Pe spate Canon G5X Mk II are un ecran de tip touch care se poate rabata, facand camera perfecta pentru vlogging sau selfie. Camera foloseste acelasi senzor Sony care se regaseste pe modelul competitiei, adica Sony RX100 V.

Canon G5X Mk II poate realiza poze in rafala de tip RAW cu 30fps, memoria buffer suportand pana la maxim 70 de cadre. Sau puteti fotografia in burst cu 20FPS pana la 89 de poze in format C-RAW, 55 in RAW sau 118 in JPEG. Toate acestea cu conditica sa aveti focalizarea automata oprita, cu ea pornita puteti fotografia in rafala cu 8 fps, in comparatie cu RX100 V care este capabil sa fotografieze cu 24fps. Pe butonul rotativ din partea superioara putem selecta modurile de fotografiere, astfel avem patru moduri manuale, P, A, S, si M, dar si moduri automate, sau diverse scenarii foarte utile.

Unul interesant este modul de HDR backlight, care echilibreaza poza automat daca fundalul este subexpus sau supra-expus in comparatie cu subiectul, un alt mod care ne-a atras atentia este background blur, care blureaza fundalul, si aveti trei setari de „tarie” pentru acest efect. Alte moduri care ne-au atras atentia sunt star portrait, star nightscape, star trails si  star time-lapse movie.

Obiectivul cu zoom optic 5x ofera o deschidere de f/1.8 pana la f/2.8 in modul telephoto. Astfel avem de la 24mm pana la 120mm, fara sa mai calculam si zoom-ul digital care se extinde pana la 20x, 10x fiind cel optim recomandat. Camera dispune de stabilizare optica si este capabila de 4 stopuri. Focalizarea macro incepe de la 5cm iar cea normala de la 20cm.

Camera dispune de 31 de puncte de autofocus, cu focus servo pe modul video si tracking, atingand ecranul si selectand subiectul care doriti sa ramana focalizat.Valoarea ISO poate fi extinsa pana la 25.600, insa va recomand sa utilizati maxim 6400, iar la nevoie sa folositi si blitz-ul incorporat, valoarea ISO minima fiind de 125. In modul video avem la dispozitie filmare in 4K cu 25 sau 30 de cadre sau pana la 120 de cadre in rezolutie Full HD. Filmare in 4K poate avea o durata de maxim 9 min 59 sec per clip iar in Full HD avem un maxim de 29 min 59 sec per clip.

Ce ne-a impresionat la aceasta camera este filtrul ND incorporat care intuneca cu 3 diafragme imaginea, asadar ne permite sa realizam expuneri lungi pe timp de zi, fiind prima camera de acest fel cu filtru ND incorporat.

In modul Eco camera poate realiza 320 de cadre, in modul normal, cu display-ul activat, aceasta poate realiza 230 de cadre, iar folosind si vizorul optic puteti realiza pana la 180 de cadre. Conexiunea WiFi si Bluetooth sunt si ele prezente, astfel puteti transfera rapid continutul pe un alt dispozitiv.

In concluzie, Canon G5X Mk II este o camera foto bestiala pentru vacanta, daca pretentiile tale trec dincolo de limitele a ceea ce ofera un smartphone de top pe parte de fotografie, dar si o unealta excelenta pentru vlogging si video atunci cand esti in deplasare si nu vrei sa cari dupa tine o tona de echipament. Am testat-o in diverse scenarii: la muzeu, la circuitul de masini/motoare, in parc si ne-a placut maxim. Este absolut genial acest form-factor redus dar care impacheteaza atata „putere de foc”. Optica de la 24 la 120mm este arhisuficienta pentru orice de la peisaj la portret, senzorul este de 1 inch, adica de 4 ori mai mare decat al oricarui telefon oricat de smecher, stabilizarea este buna, filmarea 4K este un must have, ideea cu vizorul este si ea foarte buna mai ales in zilele foarte insorite, optiunile de fotografiere si ele suficiente. Trebuie sa existe si niste minusuri, asa e? Da. Nu are mufa jack pentru microfon, dar exista un model din aceeasi gama care are (si este chiar un pic mai ieftin). Pretul ar putea parea piperat, dar pentru cine are nevoie de performante bune intr-un body minuscul, este de-a dreptul rezonabil.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button