MORE

Canon 5D Mark 4: Urmatoarea versiune a legendarului 5D ar putea veni in doua… versiuni!

Canon 5D Mark 4: Urmatoarea versiune a legendarului 5D ar putea veni in doua… versiuni! Una „foto” si una… „video”! Ei, asta da zvon! Adica 5D Mark 4, care destul de probabil va fi anuntat in toamna asta, va fi un DSLR in doua variante: 4 (simplu) si 4c (c de la Cinema). Daca 4 va fi „mostenitorul” legitim al lui 3, 4c va fi modelul orientat puternic spre videografi, cu capabilitati 4K si o multime de alte facilitati „importate” de pe gama C (cinema), si in special de pe C300 Mk II, dezvaluita recent la NAB in Vegas.

Si… nu m-ar mira de loc. Canon a cam pierdut teren pe zona indie video, categorie care foloseste intens camerele foto cu atribute video, piata pentru care 5D Mark 2 si 3 au fost „iconice”, si piata pe care, pana la urma, Canon insisi au creat-o! Panasonic GH4 si Sony A7s au muscat adanc in acest segment de cumparatori, pe care pana nu demult 5D facea legea. Si pe buna dreptate! GH4 este o camera senzationala cand vine vorba de facilitati de inregistrare video in-camera, la un pret excelent, mai ales prin comparatie cu usor „prafuitul” 5D 3 (la care noile firmware-uri Canon n-au mai mai adaugat mai nimic, iar Magic Lantern are si el limitele sale), iar A7s aduce un senzor full-frame fabulos, intr-un body mic si ergonomic, chiar daca inregistrarea 4K se face doar pe recorder extern.

5D Mark 4 C ar putea fi raspunsul Canon la toate aceste „probleme”: o camera care sa dezlantuie intregul potential si experienta cinema acumulata de Canon de-a lungul vremii. Cele zvonite mai vorbesc despre un senzor Full Frame de 18 Megapixeli, cu ISO pana la 204.800 si Dual Pixel AF III.

Sau… nu! Nu ar fi prima oara, cand desi aparent certe, zvonurile s-ar infirma dramatic. Exista si eventualitatea probabila ca japonezii sa vrea in continuare sa-si protejeze agresiv gama superioara, „profesionala” cu C100 Mk 2 si C300 Mk 2 (C500 nu prea intra in acest segment „entry-mid pro”). Desi Sony si Panasonic nu s-au sfiit sa ofere o multime de facilitati „video” pe camerele lor „foto”, chiar daca au si ei game profesionale si semiprofesionale impresionate de protejat. Si cred eu ca au castigat!

Daca 5D nu va face acest pas, probabil Canon isi va instraina si mai mult userii din aceasta categorie, nu toti dispusi sa cumpere sensibil mai scumpele C100 sau C300. Si nu intotdeauna satisfacatoare pentru segmentul indie. Iar baietii de la Magic Lantern s-ar putea satura si ei intr-o buna zi de atata munca pe branci, adesea in zadar (mai ales ca ultimul firmware 5D III cam… blocheaza ML). Chiar daca pare ca in acest fel Canon isi va vinde produsele mai scumpe, asta nu cred ca se va intampla. Va las mai jos in compania unui clip mega-haios, dar care contine un sambure de adevar vis-a-vis de strategia Canon pe linie „video”:

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button