MORE

Campionatul mondial de… amenzi: meciul Franta vs Google continua pe marginea „dreptului de a fi uitat”

Google se afla in acest moment in mijlocul unui proces foarte serios cu potentiale ramificatii masive pentru intreaga lume.

Luna trecuta, compania a fost amendata cu suma de 110 mii de euro, de autoritatile franceze, pentru ca nu a mers suficient de departe cu aplicarea dreptului de a fi uitat. Acest concept presupune ca orice persoana din Uniunea Europeana poate cere companiei Google sa delisteze rezultatele de cautare care le vizeaza in mod direct. Iar pana in acest moment Google a primit peste 1.5 milioane de cereri, din care 40% au fost delistate. Insa aceasta delistare s-a produs doar pentru Europa.

Google inca mai afiseaza rezultatele daca se efectueaza cautarea prin domeniul .com sau oricare altul din afara Europei. Franta apoi a cerut ca si aceste domenii sa aiba rezultate delistate, iar Google din nou s-a conformat, insa nu complet. Rezultatele alterate sunt afisate in domeniul .com daca acea cautare este efectuata din aceeasi tara ca persoana care a cerut delistarea rezultatelor. Dar daca se face cautarea dintr-o alta tara, sau printr-un proxy/VPN, va afisa si rezultatul delistat, fara nici un fel de alterare.

Autoritatile Franceze au fost foarte nemultumite de asta, de aici venind amenda si o noua runda de tratative prin care sa oblige compania Google sa indeparteze de peste tot rezultatele a caror delistare a fost ceruta prin dreptul de a fi uitat. Acum decizia finala apartine Consiliului de Stat Francez.

Google incearca sa impiedice aplicarea dreptului de a fi uitat in modul in care Franta dorea initial, pentru ca stabileste un precedent foarte periculos prin care un stat, oricare ar fi acesta, poate obliga compania sa interzica la nivel global anumite rezultate de cautari. Nu este vorba doar de state democratice ci si dictaturi care au aceeasi autoritate ca Franta de-a cere indepartarea unor lucruri de pe Google care ar fi complet legale in restul lumii.

Compania avertizeaza ca daca dreptul de a fi uitat este aplicat in forma dorita de Franta, atunci internetul se va transforma intr-o „cursa pana la fund”, in sensul ca nu va dura mult timp pana cand majoritatea rezultatelor de cautare sunt cenzurate intr-un mod sau altul. Google deja primeste suficiente astfel de cereri de la industria de filme si muzica.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button