TECH

Camere video 4K: Panasonic HC-X1000 Tips & Tricks la filmare!

Panasonic HC X1000 este o camera care a starnit aplauze la scena deshisa si despre care am povestit si noi la momentul aparitiei. Nu vom relua acum in amanunt specificatiile si capabilitatile acestei camere, ci ne vom concentra mai degraba pe cateva tips & tricks, lucruri pe care le poti face inginios si cu usurinta cu aceasta camera. Fiind extem de usoara, de robusta si de versatila, iti permite sa faci lucruri pe care cu greu le poti realiza cu un DSLR cu senzor mare si capabilitati video sau chiar cu o camera profesionala mai scumpa. Probabil ca unii dintre voi stiu deja cele cateva trucuri despre care vom vorbi in continuare, dar le vom trece in revista si pentru cei care nu s-au gandit ca aceasta camera poate fi folosita si asa, mai ales ca vorbim despre un model prietenos, atat pentru cunoscatori, dar mai ales pentru cei aflati la inceput.

Unul dintre motivele pentru care camerele foto au fost foarte repede imbratisate de catre video-makeri este acea adancime de camp cinematografica ce separa subiectul de fundal sau mai simplu spus, fundalul devine neclar. Acest look se obtine foarte usor cu un senzor mare. Partea buna este ca pentru cei pretentiosi acest efect poate fi obtinut si cu X1000, in ciuda senzorului mai mic. Este suficient sa mariti distanta fata de subiect, sa folositi o focala lunga si sa deschideti diafragma la maxim. Obiectivul de calitate produs impreuna cu Leica va va ajuta. Poate ca efectul nu va fi la fel de intens ca in cazul utilizarii unui senzor mare, dar va arata suficient de bine.

Un alt efect extrem de dinamic, care poate specula form-factor-ul si dimensiunile reduse ale camerei, este cel cunoscut de unii sub numele de trans-trav. In vreme ce camera este miscata cu totul inainte, zoom-ezi sincronizat cu miscarea inapoi. Sau invers. Schimbarea de perspectiva in timp real este extrem de spectaculoasa, adauga dramatism si poate fi obtinuta fie din mana, pentru ca X1000 este suficient de usoara si de stabila pentru a permite astfel de miscari, fie controlat, cu ajutorul unui slider. Te ajuta categoric comenzile extrem de fluide si ajustabile ale camerei.

Un alt truc ce se leaga de functiile acestui model este cel de slow-motion. Multa vreme, slow-motion-ul a fost doar o dorinta neimplinita pentru video-makeri in zona entry de buget. Este drept ca de ceva vreme incoace, multe camere vin deja cu frame-rate macar 50 sau 60p, iar X1000 face parte din aceasta categorie. Incetinirea miscarii intr-un soft de editare in conditiile in care imaginea este inregistrata la 25 de cadre pe secunda duce la deteriorarea acesteia. Un excelent slow-motion poate fi realizat cu X1000 filmand cu 50fps si introducand apoi footage-ul intr-o compozitie 25p, de exemplu in After Effects. Rezultatul va fi un slow-motion fluid si fara pierdere de informatie.

Tot in ceea ce priveste feel-ul imaginii se mai practica o tehnica ce presupune sincronizarea frame-rate-ului cu shutter-ul. Adica la 25 de cadre pe secunda, se seteaza un shutter de 1/25. Imaginea devine mai luminoasa, iar miscarea obiectelor capata un aspect cinematic.

O alta functie interesanta a lui X1000 este aceea ca in vreme ce filmezi continuu pe unul dintre cele doua carduri cu care camera este dotata, pe cel de-al doilea poti inregistra separat anumite momente, highlights, din ceea ce filmezi. Optiunea este excelenta pentru cei care filmeaza stiri sau evenimente, avand astfel momentele cheie inregistrate pe un mediu de stocare separat, gata pentru a fi editate in cel mai scurt timp. Faptul ca X1000 este compacta si usoara este o invitatie la utilizarea hand-held, din mana, a acestui model. Si asta nu este totul. Utilizarea in acest fel este puternic sprijinita de sistemul de stabilizare pe 5 axe la inregistrarea in format HD si Hybrid OIS la inregistrarea 4k. Pentru cei care se ocupa de stiri sau evenimente, stabilizarea este un feature cheie, iar acest model satisface din plin aceasta necesitate.

O ingrijorare manifestata pe unele forumuri in legatura cu X1000 se refera tot la dimensiunile reduse ale senzorului, si anume la faptul ca performantele in lumina scazuta ar putea fi afectate. Camera are un dynamic range de 9 diafragme, ceea ce este suficient pentru scopul in care a fost gandita aceasta camera. Adica ea raspunde bine in majoritatea situatiilor uzuale de filmare. Nu exagerati cu gain-ul imaginii, mai ales la inregistrarea 4k. Dar si acest presupus neajuns poate fi compensat prin nenumaratele variante de accesorizare pe care le ofera x1000. De fapt pubilcul target al acestui model este unul obisnuit sa puna o lumina pe camera, iar daca acea sursa de lumina este un light ring foarte usor ca greutate si la fel de usor de montat, atunci este si mai bine.

Cu siguranta exista multe alte tips & tricks care se leaga de aceasta camera, si asta pentru ca X1000 ofera in acest moment unul dintre cele mai bune raporturi pret-performanta de pe piata, iar asta se traduce intr-o comunitate numeroasa de utilizatori.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button