MORE

Calculatorul cel mai puternic din lume a fost incoronat

Cursa pentru crearea celui mai puternic calculator din intreaga lume continua sa dea roade. Cel mai nou campion a fost incoronat si se numeste Sunway TaihuLight.

Super-calculatorul chinezesc este gazduit la centrul national pentru Super-Computing din orasul Wuxi. Aceasta veritabila fiara ocupa foarte mult loc, dar este capabil sa atinga o performanta de procesare de  93014.6 TFOPS in aplicatia de benchmark LINPACK si are o limita teoretica de procesare care depaseste 125 PFLOPS.

Pentru a va oferi ceva context un i7 5960X avea cam 384 GFLOPS putere de procesare. Daca ar fi pus intr-un sistem cu un GTX 1080, care are 9 TFLOPS, ar atinge abia 0.001% din performanta lui Sunway TihuLight. Totusi, un i7 si un GTX 1080 au avantajul ca nu ocupa un etaj intreg dintr-o cladire.

Sunway TaihuLight este construit din mai bine de 10 milioane de nuclee individuale, care nu sunt parte din procesoare Intel Xeon, asa cum era la Tianhe-2, fostul cel mai rapid super-computer din lume. In schimb, acest calculator imens este construit folosind procesoare Sunway SW26010 260C, care opereaza la frecventa de 1.45GHz.

Aceasta arhitectura ii permite sa functioneze cu numai 15MW de energie electrica, fiind cam de trei ori mai eficient ca Tianhe-2, care necesita 17MW de energie pentru doar 33 PFLOPS.

Sunway TaihuLight va fi folosit pentru o varietate de aplicatii stiintifice, precum simulari climatice. Inca nu putem confirma daca poate rula Crysis.

[Kit Guru]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button