TECHPC

Calculatorul cuantic de la Google este cu 47 de ani mai rapid decât cel mai puternic supercomputer

Tehnologia din spatele calculatoarelor cuantice este încă un mister pentru majoritatea oamenilor, fiind rezervată numai corporațiilor cu bugete nelimitate precum Google. Nu știm exact în ce stadiu al evoluției se află aceste mașinării, dar recent am aflat cam ce putere de procesare oferă un astfel de prototip acum, la primii pași ai călătoriei sale. Și îl numesc prototip pentru că, deși există de câțiva ani, funcționează doar în anumite condiții foarte stricte.

Momentan, inginerii de la Google rulează 70 de qubiți. Într-o traducere mai de baltă, ăștia sunt verii cuantici ai biților clasici, știți voi, 1 și 0. Doar că ăștia cuantici pot să fie și 1 și 0 în același timp, astfel viteza de calcul pe care o posedă este incomparabilă cu metodele clasice. Pentru a traduce această diferență într-un rezultat palpabil, echipa care întreține calculatorul cuantic a pus la cale un proces de testare foarte interesant, în care îl compară cu supercomputerul Frontier.

amd frontier

Ambele mașinării au rulat un test sintetic de circuit sampling, iar rezultatele au fost din domeniul SCI-FI. Calculatorul cuantic Google cu „numai” 70 de qubiți a rezolvat în câteva secunde niște operațiuni care ar fi durat 47 de ani pe Frontier. Ca să înțelegeți nivelul de performanță, acest Frontier despre care vă tot vorbesc folosește 9472 de procesoare AMD Epyc 7453, fiecare cu câte 64 de nuclee. Adică are un total de 606.208 nuclee – șase sute de mii. Și nebunia asta de PC cuantic îl face să pară depășit deja de câteva decenii.

Bine, aici vorbim despre o tehnologie atât de avansată încât nici mai marii industriei tech nu îi dau încă de cap. Experimente ca acesta ne arată însă potențialul imens pe care îl ascund aceste sisteme. Pe măsură ce le vom descoperi secretele, acestea ne vor schimba masiv viețile, iar ăsta mi se pare cel mai interesant subiect pe care-l putem urmări atunci când discutăm despre evoluția tehnologiei.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button