ȘtiriTech&IT

ByteDance trebuie să vândă TikTok în decurs de șase luni, sau să accepte interzicerea totală în SUA

Începută pe vremea administrației Trump, campania de interzicere a rețelei TikTok tocmai ce a intrat în linie dreaptă, proprietarul chinez având la dispoziție 6 luni să vândă platforma unei companii americane, sau să părăsească SUA definitiv.

TikTok numără în SUA aproximativ 170 de milioane de utilizatori. Probabil că nu este cel mai mare „șeptel” pentru o regiune anume, dar cu siguranță este cel mai atractiv din punct de vedere al veniturilor aduse și cu siguranță, cel mai important pentru „prietenii” de acasă.

Legea cu numărul 352-65, votată cu majoritate de Camera Reprezentanților a SUA, mai are de trecut de Senat unde anumiți politicieni susțin o abordare diferită în ce privește reglementarea aplicațiilor deținute de entități străine care ar putea pune probleme de securitate.

Cert este că TikTok a devenit subiect de discuție prioritar la Washington, parlamentarii democrați și republicani declarând că au primit un volum foarte mare de solicitări de la utilizatorii adolescenți TikTok care se opun noii legi. De altfel, volumul plângerilor pe acest subiect a depășit numărul de apeluri care solicită încetarea focului între Israel și Hamas în Gaza.

În timp ce prioritățile adolescenților dependenți de Tik Tok nu pot fi puse la îndoială, la fel putem spune și despre prioritățile administrației de la Washington, care are de gestionat amenințări de securitate tot mai reale din partea Chinei. Iar TikTok este probabil cel mai la vedere instrument pentru propagandă și colectare de informații, folosit ani de-a rândul de partea adversă.

”Sperăm că Senatul va lua în considerare faptele, va asculta alegătorii lor și va realiza impactul asupra economiei, a 7 milioane de întreprinderi mici și a celor 170 de milioane de americani care folosesc serviciul nostru”, declară reprezentanții TikTok într-o primă reacție oficială la decizia publicată de Camera Reprezentanților.

Deocamdată se întrevăd două opțiuni: fie ByteDance acceptă să vândă TikTok, renunțând la toate drepturile asupra platformei și a datelor colectate de la utilizatori, fie părăsește cu totul piața din SUA. În cel din urmă scenariu, efectele vor fi probabil în lanț, măsura interzicerii fiind în scurt timp confirmată și de Parlamentul European, TikTok rămânând „fără obiectul muncii”.

Dacă ByteDance acceptă să vândă rețeaua unei companii americane, tranzacția nu poate fi decât pe o sumă exorbitantă, limitând eligibilitatea doar la companii de primă mână (ex. Meta, Microsoft, Google, Apple). Iar pentru acestea achiziția trebuie să fie justificabilă și din rațiuni financiare, de business, nu doar din cele politice.

Altfel spus, soarta TikTok este cât se poate de incertă, mai ales că proprietarul ByteDance a arătat deja că nu intenționează să accepte înfrângerea, compania dezvoltând și o „clonă” TikTok Photos care să permită continuarea activităților, aproximativ în aceeași formulă ca și până acum.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button