Reviews

Brother MFC-L5710DW este un multifuncțional pentru birouri serioase (review)

Brother MFC-L5710DW este precum mașina aia de firmă de care trage toată lumea și nu se strică, nu dă rateuri. Doar „alimentezi” și bagi sute de kilometri pe zi. Cam așa e si cu multifuncționala de la birou. Trebuie să meargă din zi și până-n seară, preferabil fără să te lase când ai mai mare nevoie.

Am zis sa intram si noi in rândul lumii, că la ce volum de hârțoage avem de tipărit pentru povestea cu PC-urile, trebuia să ne „blindăm” cu o imprimantă serioasă. Si acum întrebările: de ce l-am ales p-asta, ce știe sa facă si ce intenționam noi sa facem cu el? In primul rând trebuie spus ca este un echipament SMB, adică pentru afaceri mici si mijlocii, si mai puțin pentru consumer, adică pentru utilizatorul casnic. Desigur, nu te oprește nimeni si nimic sa-ti iei așa ceva acasă, mai ales ca nu este extrem de scump, dar e ca si cum ai vana muște cu tunul de pe un crucișător.

Noi l-am luat din mai multe rațiuni: una a fost conectivitatea foarte buna, el trebuie sa deservească via rețea wireless doua etaje ale aceleiași clădiri. Apoi pentru viteza si cadența de imprimare. Scula asta merge ca mitraliera Gatling. Adică printează foarte repede, si va voi da mai multe detalii oleacă mai la vale. Apoi pentru multifuncționalitate. Printează, copiază, scanează, are pana si fax daca va vine sa credeți, acea tehnologie antică de care încă mai ai nevoie pentru a trimite documente, de exemplu.. către statul roman. Apoi faptul ca este „laser frate”. Nu vreau sa-mi complic viată la volumul asta de imprimare cu cartușe, refill si alte tehnologii, foarte potrivite de altfel pentru zona consumer, dar care într-un mediu business nu sunt cele mai potrivite. Si nu in ultimul rând… prețul.

Brother MFC-L5710DW

Brother MFC-L5710DW este in jur de 2700 de lei, si poate părea mult „pe persoana fizica”, dar la nivelul unei firme mici care are nevoie de flexibilitate, viteza, ușurința in utilizare, este ok. Ah, am uitat sa va zic, ca modelul asta face parte dintr-o serie laser noua, lansata de curând, care conține de toate. De la modele simple gen 5210DN care este doar imprimanta si costa 1100-1200 de lei si pana la OZN-uri precum modelul 6910DN. Deci ai de unde alege, sunt vreo 9-10 modele, este imposibil sa nu găsești unul care sa se potrivească necesitaților tale personale sau business-ului tău.

Acuma, ce trebuie sa știți de la început este ca toate aceste modele laser sunt mono, adică NU sunt color. Sunt alb negru, si sunt gândite exact pentru scopul pentru care am cumpărat-o si noi pe asta, acela de a printa volume mari de: acte, documente, facturi, garanții, poate cursuri la facultate, nebunii din astea in cantități mari. Si pentru treburi de felul asta, culorile nu sunt ceva foarte uzual. Si acum let’s dive deeper.

Brother MFC-L5710DW

Prima chestie importanta care mi-a sărit in ochi si mi-a plăcut, a fost faptul ca suportă rețea WiFi pe 5GHz. Bun, pentru că cel mai adesea, multifuncționalele astea sunt pe 2.4GHz și ai de așteptat până iese sarcina de printare. Si cum noi avem o rețea pe 5GHz in toata clădirea, si încă una zdravăna de tot, știți probabil deja povestea ca avem si net la 10Gbps, a fost match made in heaven cu scula asta. Instalarea este extrem de simpla, s-a conectat la rețea like a breeze. Mai mult, am făcut conectarea la rețea, direct din imprimanta, de pe ecranul touch al acesteia, fără sa avem nevoie de un PC pentru asta. Sigur, poți s-o faci si tradițional, dar conectarea asta directa mi s-a părut un gimmick eficient si practic.

Brother MFC-L5710DW

Si acum hai sa vedem ce știe si ce poate. In primul rând viteza si cadența de imprimare. Tipărește undeva la 48 de pagini pe minut, deci o pagina la o secunda si un pic. Daca ești mai Speedy Gonzales de felul tău, si viteza contează din perspectiva timpului economisit, atunci scula asta este ceea ce iți trebuie. Atenție, si modele foarte ieftine, alea de 1200 de lei, pot cam tot pe acolo in materie de pagini imprimate pe minut. Daca vrei fata verso, timpul mai creste, dar tot sunt 24 de imprimări full, adică 24 de pagini printate fata verso intr-un minut. Am verificat aceste pretenții, sunt pe bune.

Daca vrei sa interacționezi direct cu multifuncționalul, adică nu de pe laptop, PC, telefon sau tableta, o poți face cu ușurința prin intermediul acestui ecran color de 9cm diagonala, foarte responsive si intuitiv. Exista si o memorie internă de 512 MB care acționează ca un buffer, si multifuncționalul a venit din pachet cu un toner de 3000 de pagini, dar exista tonnere de 11.000 de pagini pentru el, adică sa tipărești si sa tot tipărești pana te îngropi in harții. Mai are câteva funcții notabile si foarte utile, precum scanarea dubla, adică atunci când treci o coala prin ADF, adică prin acest Automatic Document Feeder de deasupra, poți copia fata verso.

Brother MFC-L5710DW

Poți de asemenea printa direct de pe un stick USB extern, si chiar daca funcția asta nu este ceva nou sau nemaivăzut, este totuși utila. Si bineînțeles, ai si opțiune de direct print, adică sa te legi wireless direct la imprimanta, si nu prin rețeaua biroului, si sa printezi de pe telefon, tableta, etc. Tot apropo de print, poți face asta si securizat, cu autentificare NFC. Buuun.

Dar funcția pe care eu personal o consider cea mai utila este cea de OCR, adică poți sa transformi conținutul unei foi tipărite intr-un fișier text editabil. Exista si pe telefon diverse astfel de aplicații, am si eu câteva, dar faptul ca primești așa ceva incorporat si in imprimanta, intra la capitolul sa fie primit.

Toate funcțiile astea sunt motorizate de un procesor sănătos, de 1.2GHz întregi, adică are ceva brains multifuncționalul asta, așa încât operarea sa fie fluida si lipsita de lag. Mai ai si port ethernet care suporta gigabit, daca vrei sa o conectezi prin cablu, si mai este si modulara pe deasupra, adică poți sa-i mai adaugi dedesubt tăvi extra pentru coli, de 250 sau 520 de bucăți. Si după aia pui taxa la colegi când vor sa-si imprime documentele.

Brother MFC-L5710DW – cât costă să „alimentezi” și în ce condiții

Si acum sa vorbim un pic dollars and cents. Prima chestie este asta: NU merg decat tonere originale. Daca o iei pe arătura, pierzi garanția.

Modelul ăsta 5710 suporta tonnere de 3000, 6000 si 11000 de pagini, daar, exista si mai mari de atât. De exemplu modelul de vârf din gama, acel 6910 suporta inclusiv un colos de 25.000 de pagini. Dar sa ne întoarcem la oaia noastră aici de fata.

Brother MFC-L5710DW

Preturile tonnerelor pentru ea, pornesc de la 80 de euro cu tot cu TVA, deci vreo 400 de lei pentru cel de 3000 de pagini cum avem noi acum, mai ai o versiune numita TN 3600XL de 6000 de pagini care costa cam 150 de euro si un TN3600XXL de 11.000 de pagini care ajunge la 190 de euro.

Cu cat mai mare cu atât mai bine, si daca te uiți la costul de imprimare per unitate, asta din urma este si cel mai rentabil. Si daca ai volum mare de imprimare, exista ceva încă si mai rentabil. Acele așa numite MPS-uri, Managed Print Services, adică un soi de abonament cu cost per pagina, iar daca imprimi undeva la peste 2000 de pagini pe luna, asta este si soluția cea mai ieftina.

Cât despre partea de interfața si control, exista mai multe opțiuni si prima este cea a un Control Center destul complex, dar care din păcate este disponibil doar pe Windows, si nu este suportat pe MacOS. Damn… In schimb poți pe Mac si iOS aplicația lor iPrint&Scan. Nu este cea mai bine făcută din lume, dar își face treaba gen.

Brother MFC-L5710DW

Aplicația este simpluță si spartană, dar măcar este intuitivă, ușor de utilizat, iar pentru operațiunile de baza se descurca bine. Atenție, la aplicația descărcata din App Store, trebuie sa mai adaugi încă o componenta, numit Push Scan Tool, sa desemnezi in laptop un folder unde se vor face scannurile, si you’re good to go. Este cam… rudimentar sistemul, dar mie mi-a mers si funcționează bine. N-ar strica totuși ca Brother sa mai facă un pic de fine tunning in ograda software, si sa mai updateze naibii soluțiile pe partea asta de suport. Dar una peste alta, zic eu… s-o stăpânim sănătoși zic eu si sa ne fie de folos.

Dan Cadar

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button